Skip to content

VUODEN TULOKAS 2023

kuuntele soittolistaa

Kuvaaja: Sara Lehtomaa

Aliisa Syrjä

Höyheniä ja saaria

WARNER MUSIC

Nouseva poptulokas Aliisa Syrjä on laulaja-lauluntekijä, jonka odotettu, kultaa striimannut debyyttialbumi Höyheniä ja saaria julkaistiin lokakuussa 2023. Aliisa nousi yleisön tietoisuuteen debyyttisinglellään Tää tunne, joka nousi heti julkaisunsa jälkeen sekä Spotifyn että Virallisen radiolistan Top 20 -listalle. Myös muut Aliisan kappaleet ovat menestyneet hyvin. Muun muassa helmikuussa 2023 julkaistu 2:02 -kappale on striimannut yli 5 miljoonaa striimiä eli rikkonut platinarajan. Aliisa valittiin YleX Läpimurto 2023 -listauksen kärkisijoille osoittaen, että hän on yksi lupaavimmista uusista tulokkaista suomalaisessa musiikkikentässä. Viime kesänä Aliisa esiintyi Suomen suurimmilla festivaaleilla, kuten Ruisrock, Provinssirock, Ilosaarirock ja Qstock. 

Ylöjärveltä kotoisin oleva Aliisa sanoittaa sekä säveltää itse kappaleensa ja on mukana myös niiden tuotannossa. Parhaiten artistina Aliisaa kuvaa se, että hänen lauluissaan klassikkokirjojen järkälemäinen ja filosofinen sisältö yhdistyy nuoren ihmisen elämään, runollisuus leikkisiin ja epäseksikkäisiin sanavalintoihin, sekä perinteinen lauluntekijyys nykypäivään.

Kuvaaja: Eero Oikarinen

Bee

Hupsis

Monopoli Music / Sony Music

Bee (Bertta Seppälä) nousi ison yleisön tietoisuuteen viime vuonna julkaistulla kolmannella singlellään Tequilakahvi, joka pysytteli Spotifyn Top 50 -listalla yhteensä 77 päivää ja nousi parhaimmillaan Suomen toiseksi striimatuimmaksi kappaleeksi. Ylex Läpimurto 2023 -voittajaksikin valittu Bee yhdistelee musiikissaan tummaa poppia ja soulia ja nivoo kaiken yhteen upealla ja tunnistettavalla laulusoundillaan. Syyskuussa 2023 julkaistulla Camu Creutzin tuottamalla Hupsis -debyyttialbumilla kuullaan yhteensä yksitoista biisiä, joista toistaiseksi kuunnelluimmaksi on noussut levyn viides single Viimeisiä sanoja 7,5 miljoonalla striimillään. Kappale on ollut jättihitti myös radioaalloilla, ja on parhaimmillaan radiolistan sijalla 3. Myös Tequilakahvi (4,7 miljoonaa striimiä) sekä Spotify Top 50 -listan ykköseksi noussut Silkkiin verhoiltuna feat. jambo sekä Kolmatta linjaa ovat olleet hittejä niin radioissa kuin striimauspalveluissakin. Hupsis-albumi ylitti myös äskettäin 20 miljoonan striimin platinarajan.

Kuvaaja: Liina Aalto-Setälä

emma & matilda

Siellä on kaikki niin ihanaa

Warner Music

Marraskuussa 2022 debyyttisinglensä julkaissut duo emma & matilda on yksi vuoden kiinnostavimpia tulokkaita. Duon herkkä debyytti-EP Siellä on kaikki niin ihanaa julkaistiin toukokuussa 2023 ja pitää sisällään muun muassa TikTokissa ilmiöityneet kappaleet Ikävä ja Veronica. Kappaleista jälkimmäinen striimasi kultaa, nousi radiosoittoon ja pysyi Spotifyn Top 50 -listalla yli kuukauden ajan. Kuluneen vuoden aikana kaksikko on soittanut ympäri Suomen keikkoja, joiden tunnelma on ollut ainutlaatuinen. emma & matilda nähtiin kesällä jo suurilla festareilla, jolloin yleisöt olivat ääriään myöten täynnä. 

Duon debyytti-EP välittää isoja tunteita pienissä lauluissa. Kaksikko luonnehtii musiikkiaan “bedroom folkiksi” ja toivoo kappaleidensa olevan kaunis paikka kipeille asioille. Duo on kerännyt nopeassa ajassa lojaalin fanikunnan, ja heidän lyriikoistaan on tehty jopa tatuointeja. 

 

Kuvaaja: Veeti Ossi

jambo

kilsoi (feat. Cledos) / nuori eläke (feat. Victor Nordis) / eläintarha / AINA (feat. Robin Packalen)

BOOA MUSIC / Sony Music

Suomen nopeimmin kasvavimpiin artisteihin lukeutuvan jambon vuosi on ollut menestyksekäs tiiviin keikkatahdin, uuden musiikin ja tulevan toisen albumin viimeistelyn keskellä. Vuoden 2022 viimeistellyt menestyksekäs julkaisu, Haloo Helsingin kanssa yhteistyönä tehty Reiviluola Remix, nousi Suomen toiseksi kuunnelluimmaksi kappaleeksi Spotifyssa ja heti perään vuoden 2023 startannut julkaisu cledos x jambo – Kilsoi pysytteli yli viikon Suomen Spotifyn kuunnelluimpana kappaleena. Toukokuussa julkaistu eläintarha oli toinen single artistin toiselta albumilta ja samalla tulevan albumin nimikkobiisi, mikä ilmiöityi TikTokin puolella. Erilaisia versioita eläintarha-tanssiin nähtiin kuuntelijoiden tekemänä sadoilla eri videoilla.

YleX:n Läpimurto 2022 -yleisöäänestyksen voittanut artisti on kerännyt itselleen laajan fanijoukon uniikillta musiikillaan, joka on sekoitus elektronisia meneviä soundeja, kehoa liikuttavaa R&B:tä ja luovia räp-lyriikoita. Räppäriksi ja viihdyttäjäksi itseään kuvaileva artisti kiertää parhaillaan tiiviisti keikoillaan ympäri Suomen. Kesällä jambo nähtiin bändinsä kanssa Suomen suurimmilla festivaaleilla kuten Ruisrockissa ja Blockfesteillä. Jambon debyyttialbumi Vapaa on streamannut kultaa ja artistin tuleva toinen albumi Eläintarha on määrä julkaista alkuvuonna 2024. 

Kuvaaja: Johannes Eränen

Jami Faltin

Kertoimia Vastaan

Kerrostalo Music

Jo yli 50 miljoonaa kertaa striimatun nuoren indie-tähden Jami Faltinin tarina on vailla vertaansa. Jami voitti maanlaajuisen lavarunouskilpailun ”Ortens bästa poet” teinipoikana Ruotsissa vuonna 2017 ja on noussut sittemmin Suomeen muutettuaan muutamassa vuodessa Suomen eturivin räppäreiden ja ylipäätään artistien joukkoon.

Jami on luonut kappale kerrallaan itselleen vankan, satojen tuhansien kuukausittaisten Spotify-kuuntelijoiden kuulijakunnan autenttisella ja omalaatuisella musiikillaan. Sille on tunnuksenomaista usein karuistakin aiheista kertovat vaikuttavan teknisesti räpätyt aidot tarinat, yhdistettyinä melodisiin laulettuihin kertosäkeisiin. Kuten useissa medioissakin on noteerattu, ei Jami vajoa misogynistisiin tai rikoksia glorifioiviin lyriikoihin somehuomion perässä, toimien positiivisena voimana ja raikkaana tuulahduksena suomiräpin kentällä.

Laajempaan tietoisuuteen Jamin toi vuonna 2021 julkaistu single ”AMG”. Seuraavana vuonna omakustanteena julkaistu debyyttialbumi “Kerrostalo” keräsi alan tekijöiltä ja kuulijoilta paljon ylistystä sekä pysyi useita viikkoja Suomen virallisella albumilistalla. Vuoden 2023 alussa Jami voitti YleX:n Läpimurto-kilpailun yleisöäänestyksen, kuin enteenä pian tulevasta.

Jami Faltinin kakkosalbumi ja sen julkaisupäivänään 2. eniten vuonna 2023 sekä 5. eniten ylipäätään Suomen historiassa striimattu nimikkosingle ’’Kertoimia Vastaan’’ julkaistiin syyskuussa 2023 itsenäisen levy-yhtiön Kerrostalo Musicin kautta, jonka toinen omistajista Jami on. Koko albumi ampaisi julkaisupäivänään ykkössijasta lähtien Suomen Spotifyn Top 50 -listalle. Nyt jo kultaa striimannut albumi ja platinaa striimannut single tekivät indie-suomiräpin historiaa pysyen molemmat Suomen virallisen listan ykkössijalla kaksi ensimmäistä viikkoaan.

Tuoreen albumin lailla julkaisustaan saakka hienoa listamenestystä nauttinut hitti ‘’Kertoimia Vastaan’’ on noussut tänä syksynä valtavaksi musiikki- ja someilmiöksi, soiden myös radioissa ja televisiossa. Yksi isoimmista syistä tähän on singlen vaikuttavien lyriikoiden lisäksi singlellä ja albumilla laajemminkin kuultava Jamin romanijuurien inspiroimana luoma suomiräpin uusi alagenre trapskelmä, eli modernin trapin ja perinteisen iskelmän yhteensulautuma.

Omakustanteena ja itsenäisen pienlevy-yhtiön kautta valtavirtaan läpimurron tehneeltä Jami Faltinilta voi odottaa jatkossa lisää monipuolista laadukasta musiikkia sekä täydellä palolla vedettyjä energisiä live-keikkoja ympäri Suomea.

Kuvaaja: Mikke Pöyhönen

Käärijä

Cha Cha Cha / It’s Crazy It’s Party (feat. Tommy Cash) / Huhhahhei

Warner Music

Kansainväliseksi ilmiöksi noussut Käärijä tunnetaan rajoja rikkovana artistina. Käärijän suuri läpimurto tapahtui kevään 2023 Euroviisujen myötä, jolloin hän voitti yleisöäänestyksen ylivoimaisesti ja sijoittui kilpailussa toiseksi. 

Viisubiisi Cha Cha Cha on rikkonut suomenkielisenä kappaleena lukuisia ennätyksiä niin Suomessa kuin maailmallakin. Single ylitti huiman 100 miljoonan Spotify-striimin rajapyykin elokuussa, vain 7 kuukautta julkaisustaan. Cha Cha Cha on myös ensimmäinen suomalainen kappale, joka on noussut Spotifyn Global Top 50 -listan sijalle seitsemän. Tämän lisäksi kappale nousi Euroviisujen jälkeen Spotifyssa ensimmäiselle sijalle kuudessa eri maassa ja Top 50 -listalle 28 eri maassa. Kappale rikkoi myös Suomessa kaikkien aikojen päiväkohtaisen striimiennätyksen keräten 469 000 striimiä yhden päivän aikana. 

Energisestä live-esiintymisestään tunnettu Käärijä on tehnyt vuoden aikana uskomattoman määrän keikkoja. Intohimoisen fanikunnan myös Suomen ulkopuolella kerännyt artisti möi syksyllä loppuun 8 eri kaupungissa vierailleen Euroopan-kiertueen.