Skip to content

VUODEN ROCK 2023

kuuntele soittolistaa

Kuvaaja: Connor McBriarty

Cyan Kicks

I Never Said 4ever

Ranka Kustannus

Helsinkiläinen, vuonna 2016 perustettu Cyan Kicks soittaa modernia rockia omaleimaisella soundilla. Laulaja Susanna Alexandran, kitaristi Niila Perkkiön, basisti Leevi Erkkilän sekä rumpali Pietari Reijosen muodostama nelikko ponnahti suuren yleisön tietoisuuteen Suomessa ja ulkomailla viimeistään vuoden 2022 UMK-finaalista biisillä Hurricane sijoittuen koko kilpailun toiseksi. Menestystä on seurannut lukuisat keikat Euroopassa, headline-kiertue Saksassa ja tuoreimpana kiertue Iso-Britanniassa ja manner-Euroopassa rock-yhtye Smash Into Pieces:in kanssa syksyllä 2023.

Yhtyeen debyyttialbumi I don’t love you julkaistiin 2019 ja sai ansaitusti saman vuoden parhaan rock-albumin Emma-ehdokkuuden. Albumin sinkut Gasoline ja Tidal Wave nousivat miljoonia striimejä keränneiksi hiteiksi ja pyörivät edelleen Spotifyn kuunnelluimmilla rock- ja metallilistoilla. Vuonna 2021 bändi julkaisi seitsemän kappaleen EP:n Not Your Kind vakiinnuttaen julkaisun myötä paikkaansa suomalaisen modernin rockin viejien joukossa.

Toukokuussa 2023 julkaistu I Never Said 4ever on bändin toinen kokopitkä albumi, jonka kappalekavalkadissa on mukana mm. UMK-hitti Hurricane, YleX:n soittolistoille noussut Addicted sekä Cyan Kicksin signaturetyyliä edustava nimikkobiisi I Never Said 4ever. Albumin kappaleet ovat syntyneet niin bändin kirjoittajaduon Susanna Alexandran ja Niila Perkkiön kynästä kuin yhteistyössä kansainvälisesti tunnettujen tekijöiden, kuten metallibändi-Amaranthen Elize Rydin ja norjalaisen nousua tekevän artistin Elsie Bayn kanssa. Soundeja on ollut mukana viimeistelemässä Perkkiön lisäksi huipputuottaja, Musen, Blink-182:n ja Bring Me The Horizonin kanssa työskennellyt Dan Lancaster sekä mm. Halseyn ja Limp Bizkitin tuotannoista tuttu Zakk Cervini.

Kuvaaja: Frans Nybacka

Kissa

Apinalinna

Svart Records

Kissan taival sai alkunsa keväällä 2020 laulaja/kitaristi ja biisintekijä Günter Kiviojan tarpeesta purkaa luova energia ja valjastaa siitä raakaa alkuvoimaa sekä maailmoja syleilevä sykkivä entiteetti. Ympärilleen hän kasasi suomalaisen vaihtoehtomusiikin superkokoonpanon, jossa on tuttuja kasvoja yhtyeistä ja yhteyksistä kuten Ty Roxy, Ghost World, Kaleidobolt, Hard Action, Chestburster, Plastic Tones, Tamara Luonto ja Acid Runs.

Kuvaaja: Marek Sabogal

The 69 Eyes

Death of Darkness

Vallila Music House

The 69 Eyes -yhtyeen tuore Death Of Darkness -albumi nosti bändin takaisin ihmisten huulille.  Kymmenen biisiä sisältävältä levyltä on julkaistu singleinä muun muassa radiosoittoa keränneet Drive ja Boycott-lainaklassikko Gotta Rock. Gotta Rock -lainabiisiä lukuun ottamatta melodista goottirockia sisältävän levyyn biisit on kirjoitettu niin Hollywoodin legendaarisessa Sunset Marquis -hotellissa, lentokoneessa Atlantin yllä kuin kotimaan kamarallakin. Melodisen ja tummanpuhuvan goottirockin lisäksi Death of Darkness tarjoaa myös pienen yllätyksen This Murder Takes Two -murhaballadin muodossa. Biisillä Jyrki 69:n duettovieraana laulaa kalifornialainen tatuointi-ikoni Kat Von D. Maailmantähtiä Lady Gagasta Lemmy Kilmisteriin tatuoineen Kat Von D:n americana-soundinen ääni sopii kappaleeseen hienosti.

Death of Darkness -albumin on Suomessa tuottanut Erno Laitinen (Haloo Helsinki!, Sami Yaffa, CMX) ja miksannut Yhdysvalloissa Miles Walker (Coldplay, U2, Gwen Stefani, Katy Perry, Haloo Helsinki!). Levy on suoraa jatkumoa yhtyeen 2000-luvun alkupuolen kultaa ja platinaa myyneille levyille, jotka aikoinaan nostivat The 69 Eyesin maailmanmaineeseen.

Uuden albumin myötä yhtye on keikkaillut täysille saleille Suomessa sekä kiertänyt Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Kuvaaja: Eliel Kilkki

Ursus Factory

IO

Johanna Kustannus / Universal Music

10-vuotisjuhlavuottaan viettävä, rajoja rikkova rock-yhtye Ursus Factory julkaisi tänä vuonna kriitikoiden ylistämän tupla-albumin IO. Väinö Karjalaisen tuottama albumi nousi Suomen virallisen albumilistan sijalle 15. ja fyysisen myyntilistan viidenneksi. Ursus Factory on vuonna 2013 perustettu duo, joka koostuu laulaja-kitaristi Jussi Pelkosesta sekä rumpali-laulaja Aleksi Ripatista. Yhtye on aiemmin julkaissut kolme albumia, joista muun muassa kesäkuussa 2021 julkaistu Onnellinen sukupolvi oli laajalti kriitikoiden ylistämä sekä keräsi jopa kolme Emma-ehdokkuutta. Yhtyeen menestyksekkäimpiin hitteihin lukeutuvat muun muassa kappaleet Oot pomo, Baby mä oon rock’n’roll, ANO (Mitä kummaa) sekä Mitä mies mitä äijä. Riehakkaista keikoistaan ja ilmiömäisestä lavaenergiastaan tunnettu Ursus Factory on myös kiistatta yksi Suomen parhaista livebändeistä. Yhtye juhlistaa uutta albumiaan ja 10-vuotista uraansa syksyn kiertueella, joka huipentuu levyjulkkareihin Helsingin Kaapelitehtaalle 16.12. uran toistaiseksi isoimmalle keikalle.

IO on parhaimmillaan silloin, kun Ursus Factory hyppää tuntemattomaan. Pitkään bändiä seurannut kuuntelija on ällikällä lyöty, kun Pelkonen ja Ripatti puskevat itsestään uusia puolia. Neloslevyn perusteella on selvää, ettei Ursus Factory tule jäämään paikalleen tulevaisuudessakaan. IO on riemukas musiikillinen tutkimusmatka siihen, mitä kaikkea Ursus Factory voi olla.” – Soundi 2023

Kuvaaja: Juha Mustonen

VV

Neon Noir

Heartagram Records / Universal Music

Tammikuussa 2023 julkaistu VV:n eli Ville Valon säveltämä, sanoittama, soittama, tuottama ja äänittämä soolodebyytti Neon Noir sai upean vastaanoton sekä faneilta että kriitikoilta.

Neon Noir meni suoraan Suomen Virallisen albumilistan ykköseksi ja Saksan albumilistalla sijalle neljä. Pohjois-Amerikassa julkaisu sijoittui korkealle useammalla Billboard-listalla: Alternative New Artist #1, Top New Artist Albums #1, Hard Music #2 ja Current Rock Album #3. Maailmanlaajuisesti Neon Noir nousi digitaalisen musiikkipalvelu Spotifyn kymmenen kuunnelluimman albumin joukkoon heti julkaisunsa jälkeen (Neon Noir #10).

Levyn myötä starttasi mittava kansainvälinen VV / Neon Noir Tour, jonka keikat ovat olleet pääosin loppuunmyytyjä. Neljä manteretta kattava ja yli 150 keikkaa käsittävä kiertue saa arvoisensa päätöksen 10.5.2024, kun VV yhtyeineen nousee ensimmäisenä suomalaisena rock-yhtyeenä Lontoon maineikkaan Royal Albert Hallin lavalle.