Skip to content

VUODEN RAP 2023

kuuntele soittolistaa

Kuvaaja: PME Records

Costi

LIMBO

PME RECORDS

Costi on kiistatta yksi kuluneen vuoden vaikuttavimmista tulokkaista ja kiinnostavimmista ilmiöistä. Tasaisesti n. 600 000 kuukausittaisen kuulijan huomiosta nauttiva artisti on julkaissut toinen toistaan menestyksekkäämpiä singlejä – debyyttialbumin LIMBO jokainen kappale on ohittanut heittämällä miljoonan striimin rajan ja albumi onkin kerännyt yhteensä yli 30 miljoonaa kuuntelua. Albumilla vierailee VilleGalle, Sexmane, El Migu, Jami Faltin ja Intro-kappaleella Jare Tiihonen. LIMBO nousi julkaisuviikolla suoraan listaykköseksi ja viihtyi kärkisijalla kuukauden päivät. YleX Läpimurto 2022 -listalle valittu nuori tamperelainen on haalinut itselleen huomiota myös näyttävällä livesetillä. Suomen läpi aktiivisesti keikkaillut räppäri vei kesällä energisen livensä lukuisille kesän suurimmille festivaaleille mm. Ruisrock, Ilosaarirock, Blockfest ja Qstock. Kenellekään ei varmasti ole jäänyt epäselväksi, löytyykö Costin energisestä esiintymisestä asennetta ja yleisön puolelta riehakkaita moshpittejä. Playmaker-aliaksella kulkevan Costin kiinnostavuudesta kertoo myös, että hänen tuhannen kappaleen nimikkomerch-painos myytiin loppuun minuuteissa.

Kuvaaja: Julius Konttinen

ibe

NON2EN2E / RÄPPÄRI / BLONDINA / FAMOUS / ORANSSI / VYYHTI (ettiny aitoo rakkaut) / less is more / shoppaa (feat. baka®) / ibe, Korelon: CITYBOY / Nebi, ibe, SHRTY: HuOMiOO / Averagekidluke, ibe: Ghetto Love

Skorpioni

ibe on Suomen kuunnelluin artisti vuonna 2023. Menestystä ja ennätyksiä on tullut striimien ja radiosoiton muodossa sekä jo legendaksi muodostuneella Ruisrockin päälavan keikalla yli 20 tuhannelle ihmiselle. Vuoden aikana ibe on ollut viidellä biisillä Spotifyn ykkösenä ja radiolistalla 12. sija huippukohtina. Tänä vuonna kaikki ibe-biisit, featit mukaan lukien, ovat striimanneet yhteensä jo yli 110 miljoonaa kertaa. Olisi mielenkiintoista tietää onko tämä Suomen ennätys?

Vuoden aikana ulos on tullut 15 sinkkua, joista 6 iben omaa. Featteja on tehty mm. Tuulille, Isac Elliotille, Cledokselle ja Averagekidlukelle. iben vuoden sisään toinen albumijulkaisu RÄPPÄRI ilmestyi 3.11. ja striimasi platinaa jo ennakkoon. Iso läpimurto tapahtui myös radion puolella. YleX:n ja Suomiräpin/Basson lisäksi NRJ ja Loop alkoivat soittaa iben BLONDINA-biisiä, joka oli kesän striimatuin biisi Spotifyssa ja on Suomen soitetuimpia radiokappaleita tälläkin hetkellä.

ibe on suomalaisen musiikin uudistaja. Sukupolvensa ääneksi kutsuttu artisti on uransa aikana luonut laajan ja monipuolisen katalogin. Siitä löytyy jokaiselle jotakin, mutta iben tapauksessa se ei tarkoita; ei mitään kellekään. Artisti kuvailee suhdetta musiikkiinsa, kuin päiväkirjaan. Hän kertoo henkilökohtaisuuden ja avoimuuden olevan hänelle tärkeitä arvoja. ibe uskoo ihmisten olevan pohjimmiltaan yllättävän samanlaisia. Ehkä juuri siksi kuulijat löytävät jatkuvasti omia ajatuksiaan iben teksteistä, iben sanoittamana. Seassa on hippunen kryptistä hulluutta ja arvaamattomuutta.

Kuvaaja: Johannes Eränen

Jami Faltin

Kertoimia Vastaan

Kerrostalo Music

Jo yli 50 miljoonaa kertaa striimatun nuoren indie-tähden Jami Faltinin tarina on vailla vertaansa. Jami voitti maanlaajuisen lavarunouskilpailun ”Ortens bästa poet” teinipoikana Ruotsissa vuonna 2017 ja on noussut sittemmin Suomeen muutettuaan muutamassa vuodessa Suomen eturivin räppäreiden ja ylipäätään artistien joukkoon.

Jami on luonut kappale kerrallaan itselleen vankan, satojen tuhansien kuukausittaisten Spotify-kuuntelijoiden kuulijakunnan autenttisella ja omalaatuisella musiikillaan. Sille on tunnuksenomaista usein karuistakin aiheista kertovat vaikuttavan teknisesti räpätyt aidot tarinat, yhdistettyinä melodisiin laulettuihin kertosäkeisiin. Kuten useissa medioissakin on noteerattu, ei Jami vajoa misogynistisiin tai rikoksia glorifioiviin lyriikoihin somehuomion perässä, toimien positiivisena voimana ja raikkaana tuulahduksena suomiräpin kentällä.

Laajempaan tietoisuuteen Jamin toi vuonna 2021 julkaistu single ”AMG”. Seuraavana vuonna omakustanteena julkaistu debyyttialbumi “Kerrostalo” keräsi alan tekijöiltä ja kuulijoilta paljon ylistystä sekä pysyi useita viikkoja Suomen virallisella albumilistalla. Vuoden 2023 alussa Jami voitti YleX:n Läpimurto-kilpailun yleisöäänestyksen, kuin enteenä pian tulevasta.

Jami Faltinin kakkosalbumi ja sen julkaisupäivänään 2. eniten vuonna 2023 sekä 5. eniten ylipäätään Suomen historiassa striimattu nimikkosingle ’’Kertoimia Vastaan’’ julkaistiin syyskuussa 2023 itsenäisen levy-yhtiön Kerrostalo Musicin kautta, jonka toinen omistajista Jami on. Koko albumi ampaisi julkaisupäivänään ykkössijasta lähtien Suomen Spotifyn Top 50 -listalle. Nyt jo kultaa striimannut albumi ja platinaa striimannut single tekivät indie-suomiräpin historiaa pysyen molemmat Suomen virallisen listan ykkössijalla kaksi ensimmäistä viikkoaan.

Tuoreen albumin lailla julkaisustaan saakka hienoa listamenestystä nauttinut hitti ‘’Kertoimia Vastaan’’ on noussut tänä syksynä valtavaksi musiikki- ja someilmiöksi, soiden myös radioissa ja televisiossa. Yksi isoimmista syistä tähän on singlen vaikuttavien lyriikoiden lisäksi singlellä ja albumilla laajemminkin kuultava Jamin romanijuurien inspiroimana luoma suomiräpin uusi alagenre trapskelmä, eli modernin trapin ja perinteisen iskelmän yhteensulautuma.

Omakustanteena ja itsenäisen pienlevy-yhtiön kautta valtavirtaan läpimurron tehneeltä Jami Faltinilta voi odottaa jatkossa lisää monipuolista laadukasta musiikkia sekä täydellä palolla vedettyjä energisiä live-keikkoja ympäri Suomea.

Kuvaaja: Max Steffansson

Lauri Haav

Aino

PME Records

Rapin ja popin luovasti yhdistävä stara Lauri Haav julkaisi platinaa striimanneen, odotetun menestysalbumin Aino perjantaina 27. lokakuuta. Albumin kaikki 12 kappaletta nousivat julkaisupäivänä Spotifyn Top 50 -listalle ja samalla albumi singahti virallisen listan kärkeen. Lauri Haavin kolmas pitkäsoitto kuljettaa kuulijan mukanaan rakkauden ja nuoruuden tunnemyrskyjen läpi. Kokonaisuudelta löytyy Haaville tyypilliseen tapaan niin herkkiä balladi-tyylisiä sulosointukappaleita, kuin myös vauhdikkaampaa energiaa pursuilevia keikkahittejä, jotka on voinut bongata sekä Spotifyn että virallisen singlelistan kärkipaikoilta. Levyn viimeinen singleirroitus Feimii ft. Gettomasa toi vielä hieman esimakua albumille ja nousi suoraan listojen kärkikahinoihin keräten reilussa viikossa 1,5 miljoonaa striimiä.

Vuonna 2019 ensimmäisen EP:n Nyt ja Heti julkaissut Haav on kerryttänyt suuren suosion ensimmäisten artistivuosiensa aikana ja sen kasvulle ei näy loppua. Huippulukuja striimannut ja Emma-ehdokkuuksia napannut Haav on selkeä tulevaisuuden suunnannäyttäjä ja Suomen musiikkikentän yksi merkittävimpiä nousijoita.

Aino-albumi julkaistaan sopivasti keskellä Haavin syksyn kiertuetta, joten uudet hitit pääsevät tuoreena loppuunmyydyille keikkalavoille ja tarttuvin lyriikoin yleisön huulille.

Kuvaaja: Kimi Issakainen

Sexmane

Sextape II

Sony music

Sexmane eli Max Sene on noussut vuoden 2023 aikana yhdeksi Suomen kuunnelluimmaksi artistiksi. Siilinjärvellä kasvaneella rap-artistilla on ollut tänä vuonna 18 kappaletta Suomen Spotifyn Top 50 -listalla saman aikaisesti ja artisti on myynyt lukuisia keikkapaikkoja loppuun ilmiöksi nousseella “Sexshow” live-kiertueellaan, joka huipentuu ensi keväänä Helsingin Jäähallille. Sexmane voitti viime vuoden Emma Gaalassa Vuoden Artisti -palkinnon yleisöäänestyksen murskaäänillä.

Alkuvuonna julkaistu Sextape II -albumi nousi koko maailman 5. kuunnelluimmaksi uudeksi albumiksi julkaisuviikonloppunaan Spotifyn Top albums Debut Global -listauksessa. Tuplaplatinaa striimannut kolmas albumi on viimeistään vakiinnuttanut artistin huikeaan suosioon, tuonut Spotifyn kärkisijoituksia, sekä useita loppuunmyytyjä live-keikkoja. Festarikesän 2023 päätteeksi artisti valloitti täyden Blockfest-yleisön Ratinan stadionilla live-energiallaan.

Sexmane vakuutti jo debyyttialbumillaan Sextape, joka toi toi uran alussa artistille 100 listaviikkoa Suomen virallisella albumilistalla ja teki rap-artistista kiistatta yhden mielenkiintoisimmista uuden aallon artisteista. Läpimurto tapahtui viimeistään 2022 julkaistulla Väärinymmärretty-albumilla, joka nousi albumilistan sijalle 5. ja toi Sexmanelle neljä Emma-ehdokkuutta. Sextape II -albumilta julkaistuilla singleillä 40K, Chillaa veli ja Sekavaa ja hiton vaikeet Sexmane sai toistamiseen neljä Emma-ehdokkuutta.

Kuvaaja: Lino Gilberto

SHRTY

TÄYDELLINEN AJOITUS

PLAY9 Entertainment

Kun kuulet Shrtyn äänen, tunnistat sen välittömästi. Itä-helsinkiläinen artisti yhdistää trap-musiikin, hiphopin ja afroswingin ainutlaatuisella tavalla, tuoden eurooppalaisen vivahteen Suomen musiikkikenttään. Tämä monipuolinen yhdistelmä luo vangitsevan kuuntelu kokemuksen niin levyllä kuin livenäkin.

Lyhyessä ajassa maineensa vakiinnuttanut Shrtyn vuonna 2023 julkaistu albumi ”TÄYDELLINEN AJOITUS” on kerännyt yli 25 miljoonaa striimausta ja on pysynyt virallisilla listoilla julkaisusta lähtien. Albumi tarjoaa syvällisen katsauksen artistin emotionaaliseen kasvuun ja keskittyy terveen ylpeyden merkitykseen egoilun sijaan. Tunnettu monipuolisista listahiteistään eri genreissä, Shrtyn tunnetuimpia kappaleita ovat ”Sun takii” ja ”16v (feat. Gettomasa)”. Hänen viime kesän megahitti ”Pariisin kevät (feat. Joalin)” oli yksi Suomen kuunnelluimmista kappaleista usean viikon ajan.

Esikuvinaan artisti mainitsee muun muassa Akonin ja 50 Centin, ja näiden vaikutus kuuluu selvästi hänen soundissaan. ”Kuuntelin päivittäin ’KONVICT’-albumia CD-soittimestani”, artisti kertoo.

Shrty on tehnyt yhteistyötä Suomen musiikkialan tunnetuimpien nimien, kuten JVG:n ja Gettomasan kanssa. Suurimman osan kappaleistaan hän myös tuottaa, sanoittaa ja sovittaa itse.