Skip to content

VUODEN POP 2023

kuuntele soittolistaa

Kuvaaja: Jordan Rossi

ALMA

Time Machine

PME Records / Warner Music

Maailmanluokan osaamista Suomesta maailmalle vievä ALMA julkaisi tänä vuonna odotetun toisen studioalbuminsa Time Machine. Albumi tehtiin suurimmaksi osaksi Ruotsissa Max Martinin studioilla ALMAn nuorten naiskollegoiden Elvira Anderfjäldin (Taylor Swift, Tove Lo) ja Tove Burmanin (Au/Ra, Anna of the North) kanssa. Mukana levynteossa oli myös Fat Max (The Weeknd, Maisie Peters) ja Decco (Dua Lipa, Selena Gomez). Albumin arvostelut ovat olleet ylistäviä sekä kotimaassa että ulkomailla. Arvostetut mediat kuten DIY, Soundi ja Helsingin Sanomat myönsivät albumille huippuarvostelut ja 4/5 tähteä, ja muun muassa The Guardian, Rolling Stones Germany ja Evening Standard antoivat albumille 3/5 tähteä.

Time Machine -albumin kappaleet ovat päässeet myös nauttimaan ennennäkemättömän upeaa radiomenestystä Suomessa sekä ulkomailla. Menestyshitti Summer Really Hurt Us on Suomen radioissa eniten soittokertoja saavuttanut kappale kotimaiselta artistilta tänä vuonna – edellä listalla on vain Miley Cyrus kappaleellaan Flowers. Kappale nousi Suomessa radiolistan sijalle viisi, joka on ALMAn korkein sijoitus omalla kappaleellaan. Lisäksi Summer Really Hurt Us oli kaupallisten radioiden eniten soitettu englanninkielinen kappale tänä kesänä Suomessa. Lisäksi muun muassa UK:ssa kappale nousi radiolistan sijalle #18 ja oli soitossa NRJ Euro Hot 30 -soittolistauksessa (tällä listalla on viimeksi ollut suomalaisista artisteista Darude). 

Viime vuonna ALMA teki oman Euroopan kiertueensa, joka oli monissa kaupungeissa loppuunmyyty. Sen lisäksi hän on lämpännyt Tove Lon Dirt Femme -kiertueella, sekä esiintynyt kaikilla Suomen isoimmilla festivaaleilla – mukaan lukien Ruisrock, Ilosaarirock, Provinssi ja Flow Festival. ALMA nähtiin esiintymässä myös Tove Lon keikalla Flowssa sekä ainoana featuring artistina Kaija Koon Superstadionilla.

Kuvaaja: Lumi Hartikainen

ANI

Virgin

Warner Music / Etenee Records

ANI julkaisi elokuussa odotetun kultaa striimanneen debyyttialbumin, joka kantaa nimeä Virgin. Albumi on upea 16 kappaleen kokonaisuus, joka todistaa ANIn kuuluvan Suomen kirkkaimpien pop-tähtien joukkoon. Debyyttialbumi on striimannut kultaa ja se käsittelee artistin ikuista pyrkimystä ymmärtää itseään.   

ANI on myös ansioitunut biisinkirjoittaja ja hän oli ehdolla vuoden 2022 Emma Gaalassa Vuoden Musiikintekijä -kategoriassa. Omien kappaleiden lisäksi ANIn käsialaa löytyy muiden artistien hittibiiseistä. ANI on kirjoittanut kappaleita mm. Nelli Matulalle, JVG:lle, Mikael Gabrielille ja Pihlajalle.  

Kuvaaja: Eero Oikarinen

Bee

Hupsis

Monopoli Music / Sony Music

Bee (Bertta Seppälä) nousi ison yleisön tietoisuuteen viime vuonna julkaistulla kolmannella singlellään Tequilakahvi, joka pysytteli Spotifyn Top 50 -listalla yhteensä 77 päivää ja nousi parhaimmillaan Suomen toiseksi striimatuimmaksi kappaleeksi. Ylex Läpimurto 2023 -voittajaksikin valittu Bee yhdistelee musiikissaan tummaa poppia ja soulia ja nivoo kaiken yhteen upealla ja tunnistettavalla laulusoundillaan. Syyskuussa 2023 julkaistulla Camu Creutzin tuottamalla Hupsis -debyyttialbumilla kuullaan yhteensä yksitoista biisiä, joista toistaiseksi kuunnelluimmaksi on noussut levyn viides single Viimeisiä sanoja 7,5 miljoonalla striimillään. Kappale on ollut jättihitti myös radioaalloilla, ja on parhaimmillaan radiolistan sijalla 3. Myös Tequilakahvi (4,7 miljoonaa striimiä) sekä Spotify Top 50 -listan ykköseksi noussut Silkkiin verhoiltuna feat. jambo sekä Kolmatta linjaa ovat olleet hittejä niin radioissa kuin striimauspalveluissakin. Hupsis-albumi ylitti myös äskettäin 20 miljoonan striimin platinarajan.

Kuvaaja: Tero Ahonen

BEHM

Merkittävät erot

Warner MUSIC

2020-luvun menestyneimpiin laulaja-lauluntekijöihin lukeutuva BEHM julkaisi syyskuussa laajalti ihastuttaneen kakkosalbuminsa Merkittävät erot. Nyt jo reilusti yli platinaa ja lähes 35 miljoonaa striimannut kakkosalbumi Merkittävät erot on ollut kiistatta yksi vuoden 2023 odotetuimmista ja menestyneimmistä albumeista. Albumi täytti heti julkaisustaan Spotifyn top-listan, kun sen jokainen biisi nousi listan 18 kuunnelluimman kappaleen joukkoon – Merkittävät erot on siten tänä vuonna isoiten Suomen Spotifyn listat yhden päivän aikana valloittanut albumi. Albumi nousi suoraan myös virallisen albumilistan ykköseksi samalla, kun BEHMin vuonna 2019 julkaistu debyyttialbumi Draaman kaari viehättää löytyi vielä listan Top 10 kuunnelluimman albumin joukosta. Merkittävät erot on pysynyt julkaisustaan saakka Virallisen albumilistan Top 4:n joukossa ja yhteensä kolme viikkoa listan ykkösenä.

BEHMin ja Olavi Uusivirran toukokuussa julkaisema kappale Viimeinen tanssi on pysynyt yhteensä 10 viikkoa radiolistan ykkösenä ja se oli kolme kuukautta putkeen kuukauden radiobiisi (elo-, syys- ja lokakuu). Kappale on myös pysytellyt Spotifyssa sen julkaisustaan saakka Top 20:n joukossa ja lukuisia viikkoja läpi kesän aivan listan kärjessä. Kappale on striimannut tähän päivään mennessä jo reilusti yli 10 miljoonaa kertaa. Albumilta tammikuussa julkaistu single Sata vuotta menestyi myös radiossa kivuten korkeimmillaan radiolistan sijalle 2. ja sitä on striimattu jo reilusti yli tuplaplatinaa. Myös albumin fokusbiisi, nyt jo kultaa striimannut Syntymäpäivä! (vielä KRRAN jee) on noussut laajalti radiosoittoon ja albumin ensimmäinen single Ethän tarkoittanut sitä lähentelee platinaa.

BEHM on toiminut uudella albumillaan myös sen vastaavana tuottajana ja puolet albumin kappaleista ovat sävellysten ja sanoitusten lisäksi myös täysin hänen itse tuottamiansa. Puolet kappaleista on tuotettu yhdessä KASHWELLin kanssa. BEHM on yksi tämän vuoden kuunnelluimmista artisteista Spotifyssa ja hänellä on tänä vuonna parhaimmillaan ollut reilusti yli 600 000 kuukausittaista kuuntelijaa.

Kuvaaja: Julian Riikonen

Isac Elliot

Kävi Miten Kävi

Def Jam Recordings / Universal Music

Suomen suosituimpiin pop-tähtiin lukeutuva Isac Elliot on nuoresta iästään huolimatta tehnyt jo pitkän ja vakuuttavan uran. Lukuisten, menestyneiden englanninkielisten julkaisujensa jälkeen artisti julkaisi ensimmäisen suomenkielisen albuminsa Kävi miten kävi kesällä 2023. Kyseessä oli artistin neljäs studioalbumi. Albumin ensimmäinen single oli huimaksi menestykseksi ja ilmiöksi noussut 20min. Isoiksi hiteiksi kasvoivat myös muut albumisinglet Makso mitä makso, Vielki hereillä, Lowkey, Kaks, Riidellään ja Kompastun. Albumilla oli mukana tämän hetken kuumimpia kotimaisia artisteja kuten Sexmane, William, Sanni, Costi, Cledos, JVG ja ibe, sekä ruotsalaistähti 1.Cuz. Kävi miten kävi nousi suoraan Suomen virallisen albumilistan ykköspaikalle ja on pysynyt kuukausia listan kärkijoukossa. Albumin julkaisun jälkeen artisti käynnisti mittavan festivaalikesän. Isac Elliotin kappaleita on streamattu suoratoistopalveluissa jo yli 350 miljoonaa kertaa.

Kuvaaja: Ari Virem

KUUMAA

Hyvikset ja pahikset

Universal Music

KUUMAAn kulunut vuosi on ollut historiallisen menestyksekäs. Helmikuussa bändi palkittiin Vuoden Yhtyeeksi Emma Gaalassa ja maaliskuussa julkaistiin Hyvikset ja pahikset -albumi, joka on nyt striimannut nelinkertaista platinaa. Levy on julkaisustaan asti viihtynyt albumilistan kolmen kärjessä, joista jopa 16 viikkoa ykkössijalla. Albumista saatiin myös jo loppuunmyyty vinyylipainos, joka julkaisuviikollaan sijoittui fyysisen albumilistan ykköseksi. Albumin kappaleista yleisön suosikit Tulipalo sekä Ylivoimainen ovat peräkkäisesti olleet radioykkösiä ja Ylivoimainen on myös vuoden 2023 soitetuin radiobiisi. Elokuussa julkaistu single Tässä on kaikki striimasi heti julkaisustaan Spotifyn ykkössijalle. Koko uransa aikana yhtyettä on kuunneltu suoratoistopalveluissa yli 100 miljoonaa kertaa, joista 76 miljoonaa on kertynyt kuluneen vuoden aikana.

Yhtye on keikkaillut ahkerasti läpi loppuunmyydyn kevätkiertueen sekä ison festarikesän. Lokakuussa yhtye julkaisi tulevalle keväälle jäähallikonsertin, jonka liput myytiin loppuun saman tien. Yhtyeen vuosi huipentuu joulukuussa neljään peräkkäiseen Tavastian keikkaan.

KUUMAA on vilpittömyydellään lyönyt läpi koko kansan sydämiin – yhtye on kiistaton kotimaisen popin suunnannäyttäjä. Bändin jäsenet Johannes Brotherus, Jonttu Luhtavaara ja Aarni Soivio hurmaavat välittömällä energiallaan niin musiikissaan kuin keikoillaankin. Yhtyeen ydintä ovat suuret, tunnistettavat melodiat, tarttuvat tekstit ja valovoimainen live.