Skip to content

Vuoden Jazz 2023

kuuntele soittolistaa

Kuvaaja: Jori Huhtala

Aki Rissanen

Hyperreal

Edition Records

Yksi tämän hetken kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaisiin jazzartisteihin lukeutuva pianisti ja kosketinsoittaja Aki Rissanen vaihtaa jälleen musiikillista vaihdettaan, nyt yhdessä ruotsalais-turkkilaisen rumpali Robert Ikizin ja pitkäaikaisen soittokumppaninsa trumpetisti Verneri Pohjolan kanssa.

Hyperreal on Aki Rissaselle jo kuudes brittiläisellä Edition Records -levymerkillä julkaistu levy. Albumi on myös Suomen ensimmäinen jazzlevy, joka julkaistaan myös monikanavaisissa Dolby Atmos- ja Apple Spatial -muodoissa.

Hyperreal on albumi muutoksesta ja tiedostamisen, uudistumisen ja irti päästämisen tärkeyden tunnistamisesta, kuten Rissanen kertoo: ”Musiikki on saanut inspiraationsa muutoksen ajasta, jossa kaikki tällä hetkellä elämme. Kun todellisuus muuttuu nopeasti tekoälyn luomaksi virtuaalitodellisuudeksi tai hypertodellisuudeksi, meidän on oltava tietoisia tästä ja sopeuduttava erottamaan mikä on todellista ja epätodellista.”

Hyperreal is the new album from the Finnish pianist, composer and keyboardist Aki Rissanen. As longtime Edition Artist, he has released a series of highly acclaimed trio albums and more recently solo piano album ‘Divided Horizon’ since joining the label in 2015.

With Hyperreal, he has shifted gears, with drummer Robert Ikiz and long term collaborator, trumpeter Verneri Pohjola, seeing Aki switch between piano and electronic keyboards. The sound is deep, rounded and produced, and glistens with Verneri Pohjola’s emotive and poignant trumpet sound.

Hyperreal is an album about change, about recognising the importance of being, of being aware, of renewal and letting go, as Aki explains: “There’s a change to something new and yet unknown. With the rapid transformation of reality to the AI generated virtual reality or hyperreality, we have to be aware and adapt to these things and distinguish between what is real and unreal”. With an empathetically delivered and unified performance, Aki has produced an album testament of his brilliance as a composer, keyboardist and improviser. Hyperreal is an album that will see his audience grow significantly and lead him to new places, (in whichever reality they exist in).

Kuvaaja: Aleks Talve

Freezer

Icebreaker

Flame Jazz Records

Kansainvälisesti palkitun puupuhallinvelho Max Zengerin ja jazzlisko Fredatorin sävellyskynistä syntynyt debyyttialbumi Icebreaker johdattaa kuulijan svengaavilta jäälautoilta ikiroudan kautta syömään pahaa jäätelöä. Jäisiin tunnelmiin pohjaavat kappaleet eivät kuitenkaan jätä kuulijaa kylmäksi. Ajankohtaiset aiheet kuten rauha ja ilmastonmuutos tuovat vakavamman kulman musiikkiin. Freezerin musiikissa jazzin perinteet yhdistyvät futuristisiin äänimaisemiin mielikuvituksellisella tavalla. Suomijazz.com totesi viiden tähden arviossaan Freezerin saavuttaneen jotain merkittävää olemalla samalla ovela ja ihana. Arvaamatonta, taidokasta ja energistä yhteispeliä, ehkä vähän huumoria, Freezerin jazzia!

Kuvaaja: Venla Helenius

Josefiina Vannesluoma & Mortal Lease

The Mortal Lease

Flame Jazz Records

Laulaja ja säveltäjä Josefiina Vannesluoman ja tämän Mortal Lease -yhtyeen debyyttialbumilla The Mortal Lease satavuotiaat runot muuntautuvat aistikkaaksi jazzilmaisuksi. Aikaisemmin Teosto-palkinto- ja Emma-ehdokkaana noteeratun Vannesluoman innovatiivista sävelkieltä ja kaunista sointia on kuultu yhtyeissä Signe ja Mikko Sarvanne Garden. Vannesluoman yhtyeessä soittavat nuoret huippumuusikot, pianisti Mikael Myrskog, kontrabasisti Nathan Francis ja rumpali Ville Luukkonen. Lisäksi albumilla vierailee Sampo Kasurinen alttohuilussa, klarinetissa ja tenorisaksofonissa. Albumin taiteellisena tuottajana Vannesluoman ohella toimi Markus Kärki. 

Albumin nimenä ja lyriikoiden lähteenä toimii Edith Whartonin runosarja The Mortal Lease (vapaasti käännettynä “kuolevaisuuden sopimus”), jonka koristeelliset sonetit kertovat kesäromanssista, elämännälästä ja merkityksellisyyden etsimisestä. Yhtyeen debyytti on nyanssirikas kokonaisuus, jonka tunnelmat vaihtelevat hurmiollisista purkauksista hillittyyn eleganssiin. Vaikutteet eri musiikkityyleistä sulautuvat luontevasti osaksi jazzyhtyeen juurevaa tarinankerrontaa.

Kuvaaja: Severi Uusitalo

Selma Savolainen

Horror Vacui

Whirlwind Recordings

Ennakkoluulottomasta musiikintekijyydestään ja vaikuttavasta äänenkäytöstään tunnetun Selma Savolaisen esikoissooloalbumi Horror Vacui julkaistiin toukokuussa nykyjazzin kovinta kansainvälistä kärkeä julkaisevan, brittiläisen Whirlwind Recordingsin toimesta. Savolaisen englanninkielisissä kappaleissa kuuluu modernin jazzin lisäksi vaikutteita vaihtoehtoisesta singer-songwriter -tyylistä. Albumilla soittaa kovatasoinen kokoonpano kotimaiselta jazzkentältä tuttuja nimiä – Toomas Keski-Säntti pianossa, Tomi Nikku trumpetissa, Max Zenger klarineteissa, Eero Tikkanen kontrabassossa ja Okko Saastamoinen rummuissa.

Savolainen on säveltänyt ja sovittanut musiikin varta vasten albumilla soittavan sekstetin muusikoille. Levyn nimeen viitaten teos käsittelee tyhjyyden kammoa, luopumista ja yllättäviä löytöjä. ”Max tokaisi treeneissä yhdestä kappaleesta, että ’tässä biisissä on jotain pelottavaa’. Tiesin että ollaan oikeilla jäljillä. ’Jotain pelottavaa’ sopii koko albumin teemaan tosi hyvin – elämä on täynnä pelon hetkiä, mutta pelon rinnalla läikehtii myös intoa, uteliaisuutta ja leikkiä”, Savolainen avaa levyn teemoja.

Kriitikot ovat kuvailleet Savolaista laulusolistiksi, joka käyttää ääntään kuin tasavertainen instrumentti muiden joukossa. Artisti onkin kertonut, että häntä kiinnostaa tasa-arvoisen musiikin tekeminen, jossa jokaiselle soittajalle ja instrumentille on paikkansa ja sävelletty kohta. ”Luomalla tilaa jokaisen muusikon äänelle, toivomme löytävämme paikan, jossa yksinäisyyttä ei ole”, Savolainen sanoo. 

Kuvaaja: Tero Ahonen

VIRTA

Horros

Svart Records

Erik Fräkin, Antti Hevosmaan ja Heikki Selamon muodostama VIRTA tunnetaan elämyksellisistä keikoistaan sekä omintakeisesta äänipaletistaan, jota on vaikea ahtaa yhteen tyylilokeroon. Bändin uniikki tapa yhdistellä ambienttia elektronista musiikkia pohjoismaiseen jazzperinteeseen, post-rockiin ja psykedeliaan on vailla vertaansa.

Viime vuosien ajan VIRTA on käynyt läpi metamorfoosia, jonka seurauksia lokakuussa 2023 julkaistu Horros-albumi (Svart Records) heijastaa. Vuonna 2011 Kuopiossa perustettu, sittemmin helsinkiläistynyt trio on laajentanut äänipalettiaan uusin instrumentein ja suomenkielisin vokaalein. Tulevalla albumillaan bändi jatkaa musiikillista tutkimusmatkaansa yhä syvemmälle hämärän rajamaille.

Yhtyeen aiemmat julkaisut Hurmos (Svart Records, 2016) ja Tales From the Deep Waters (Tourist Information, 2012) keräsivät julkaisuvuosinaan paljon kiitosta kriitikoilta ja yleisöltä. Rumba nimesi vuoden 2019 Jazzfemmalla palkitun yhtyeen “tulevaisuuden kulttibändiksi” ja Savon Sanomat “sukupolvensa suunnannäyttäjäksi”.