Skip to content

VUODEN ISKELMÄ 2023

kuuntele soittolistaa

Kuvaaja: Henry Salmi

Eini

PIMEÄN JÄLKEEN

SONY MUSIC

Suomen kiistaton discokuningatar Eini on tanssittanut kansaa jo vuodesta 1977 alkaen, kun vasta 17-vuotiaan artistitulokkaan debyyttisinkusta ”Yes Sir, alkaa polttaa” muodostui heti jättihitti. Vaikka vuodet vierivät, ei Eini ole hiljentämässä tahtiaan, vaan jatkaa uskomatonta uraansa upeampana kuin koskaan. Tästä todisteena on huhtikuussa julkaistu Einin uran 15. studioalbumi Pimeän jälkeen.

Uudet kappaleet esittelevät Einin siellä, missä hän on kuin kotonaan – Pimeän yökerhon tanssilattialla, strobovalojen välkkeessä ja discopallon loisteessa tarjoamassa ihmisille ihanaa pakomatkaa arjesta ja sen haasteista.

Pimeän jälkeen -albumin tuotannosta vastaa muun muassa Kuumaa-yhtyeen ja Bessin tuottajana ansioitunut ja Vuoden Musiikintekijä ja Vuoden Tuottaja -pysteillä viime Emma Gaalassa palkittu Jonas Olsson. Pimeän jälkeen -albumilta lohkaistiin neljä singleä: nimikappale Pimeän jälkeen, En itke sun perään, Älä pelkää mua ja Syntynyt uudelleen, jotka kaikki saivat upean vastaanoton niin striimauspalveluissa kuin radioaalloillakin.

Kuvaaja: JIRINA

Tuure Kilpeläinen

Sanat jää ilmaan

Universal Music

Tuore Iskelmä-Finlandian voittaja, aikaisemmin kuusi albumia Kaihon Karavaani -yhtyeen kanssa julkaissut Tuure Kilpeläinen on palannut soolomateriaalin pariin. Uusi sooloalbumi Sanat jää ilmaan yhdistää modernia tuotantoa ja artistin tuttua, rakastettua ääntä. Kokonaisuus on KUUMAA-yhtyeestäkin tunnetun Johannes Brotheruksen tuottama. Albumilta on julkaistu singlet Kaikki mihin oot tottunut, Astronautit ja Matkalla kotiin. Kaikki singlelohkaisut ovat esitelleet artistin loppumatonta monipuolisuutta ja yltäneet myös maanlaajuiseen radiosoittoon. Mittavan uran muusikkona tehnyt Tuure Kilpeläinen on lämmintä ja välitöntä energiaa yleisöön luova, tunnistettava, karhea ja samettinen tulkitsija.

Kuvaaja: Troy Silva

Ilta

Mä oon vaan ihminen

Warner Music

Iltan Mä oon vaan ihminen -albumi julkaistiin 1.9.2023 ja se debytoi virallisen albumilistan sijalla #20.

Iltan kakkosalbumi Mä oon vaan ihminen striimasi jo ennakkoon kultaa. Pieteetillä tehdyltä albumilta löytyy mm. Iltan kertaheitolla maamme eturivin artistien joukkoon nostanut Kelle mä soitan -jättihitti, singleinä tutuiksi tulleet Ei kukaan muu, Jumala tai naapuri ja Taivas maan päällä. Aikoinaan Cheekin Sillat-biisin vierailevana solistina julkisuuteen nousseen Iltan vahvuus on kyky heittäytyä tunnelmasta toiseen. Artistina Ilta haluaa antaa kuulijoilleen sen, mitä musiikki on hänelle antanut: väylän tuntea tunteita laidasta laitaan ja käsitellä elämän iloja ja suruja.

Kuvaaja: Tero Ahonen

Juha Tapio

Elävien maassa

Kaiku Recordings

Juha Tapio julkaisi uransa henkilökohtaisimman, 13. albuminsa Elävien maassa helmikuussa 2023. Albumilla tarkastellaan ihmisen koko elämänkaarta lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuuden kautta luopumisen hetkiin. Pojasta mieheksi kasvamista onnenhetkineen ja kipuineen. Albumiin helmiin kuuluu mm. soul-vivahteinen Rakkaus saapuu, energinen Kerran sitä ollaan nuorii sekä albumin tematiikan kiteyttävä Poika joka istuu pöydän alla. Vastoin musiikkialan tämän hetken trendejä, albumi sisälsi vain täysin uusia kappaleita, joiden säveltäjänä ja sanoittajana yhtä kappaletta lukuunottamatta on vain Juha Tapio.

Liverintamalla Juha Tapio nauttii vankkumatonta suosiota, josta kertoo mm. loppuunmyyty Elävien maassa -albuminjulkaisukiertue. Helmikuussa 2024 Juha Tapio täyttää 50 vuotta, jota hän juhlistaa kahdella juhlakonsertilla loppuunmyydyssä Oopperatalossa.

Kuvaaja: Ville Juurikkala

Vesterinen yhtyeineen

Hetken ikuinen

Universal Music

Vesterinen Yhtyeineen on tätä nykyä kymmenhenkinen kokoonpano, jonka musiikillinen kirjo on kerrassaan laaja. Sumeilematon tutkimusmatkailu, milloin Ennio Morriconen kartoittamilla lännenmailla, milloin slaavilaisen synkkyyden kehdoissa ja toisaalla taas ruotsalaisen positiivisuuden boolimaljoilla, on tuottanut lukuisia radiohittejä ja sykähdyttäviä lauluja. Samoin on lyriikoiden laita. Niissä ei säästellä tunteita. Iloja ja suruja käydään läpi paikoin hyvinkin mustan huumorin ryydittäminä. Yhtye on reilun kymmenen vuoden aikana löytänyt omaleimaisen ja hienon äänen, joka innostaa yhä uusia ihmisiä ammentamaan orkesterin musiikista. Hurjaa keikkasuosiota nauttiva Vesterinen Yhtyeineen on julkaissut urallaan kahdeksan studioalbumia, yhden kokoelmalevyn ja yhden livelevyn. Yhtyeen viimeisin studioalbumi ”Hetken ikuinen” näki päivänvalon maaliskuussa 2023. Uusi levy sisältää aiempaa vakavampia ja kantaaottavampia teemoja, ajattomia rakkauslauluja kuitenkaan unohtamatta. Albumin ensimmäinen single Kohti sydänpeltoja on noussut isoksi radiohitiksi ja se palkittiin helmikuussa 2023 Iskelmä Gaalassa Vuoden iskelmänä.