Skip to content

VUODEN BIISI 2023

kuuntele soittolistaa

Kuvaaja: Tero Ahonen

BEHM, Olavi Uusivirta

Viimeinen tanssi

Säv. & san. Rita Behm
Sov. Rita Behm, Anssi Växby

Kustantaja: Behmin bisnekset

Levy-yhtiö: Warner Music

Yhden vuoden striimatuimman ja radioissa soitetuimman laulaja-lauluntekijä BEHMin ja Olavi Uusivirran toukokuussa julkaisema Viimeinen tanssi on pysynyt yhteensä 10 viikkoa radiolistan ykkösenä ja se oli kolme kuukautta putkeen kuukauden radiobiisi (elo-, syys- ja lokakuu). Radiomenestyksen lisäksi kappale on pysytellyt Spotifyssa sen julkaisustaan saakka Top 20:n joukossa ja lukuisia viikkoja läpi kesän aivan listan kärjessä. Kappale on striimannut tähän päivään mennessä jo reilusti yli 10 miljoonaa kertaa. Viimeinen tanssi on täysin BEHMin käsialaa: BEHM on sekä kirjoittanut että säveltänyt kappaleen, minkä lisäksi hän on vastannut yksin kokonaan sen tuotannosta. Kappale on BEHMin ensimmäinen radioiden ykköseksi noussut hänen itsetuottama kappaleensa. 

Kuvaaja: Julius Konttinen

ibe

BLONDINA

Säv. Saleh Masaadi, Ilmari Kärki
San. Saleh Masaadi, Ilmari Kärki

Levy-yhtiö: SKORPIONI

ibe dominoinut vuotta 2023. Menestystä on tullut striimien ja radiosoiton muodossa sekä jo legendaksi muodostuneella Ruisrockin päälavan keikalla yli 20 tuhannelle ihmiselle. Viisi biisiä Spotifyn ykkösenä ja radiolistan 12. sija esimerkkinä huippuhetkistä. Tänä vuonna kaikki ibe-biisit, featit mukaan lukien, ovat striimanneet yhteensä jo yli 100 miljoonaa kertaa. Olisi mielenkiintoista tietää onko tämä Suomen ennätys?

Emma-kausi alkoi viime vuoden lopulla iben albumilla, NON2EN2E, jossa isoimmat hitit olivat Oranssi ja West Side Baby feat Elastinen & Blacflaco.

Vuoden aikana ulos on tullut 15 sinkkua, joista 6 iben omaa. Featteja on tehty mm. Tuulille, Isac Elliotille, NOTOlle, Cledokselle, Turistille ja Averagekidlukelle. iben vuoden sisään toinen albumi, RÄPPÄRI, ilmestyi 3.11., ja ylitti platinarajan ennakkoon jo julkaisupäivä.

Iso läpimurto tapahtui myös radion puolella. YleX:n ja Suomiräpin/Basson lisäksi NRJ ja Loop alkoivat soittaa iben BLONDINA-biisiä, joka oli kesän striimatuin biisi Spotifyssa ja on Suomen soitetuimpia radiokappaleita tälläkin hetkellä.

ibe on suomalaisen musiikin uudistaja. Sukupolvensa ääneksi kutsuttu artisti on uransa aikana luonut laajan ja monipuolisen katalogin. Siitä löytyy jokaiselle jotakin, mutta iben tapauksessa se ei tarkoita; ei mitään kellekään. Artisti kuvailee suhdetta musiikkiinsa, kuin päiväkirjaan. Hän kertoo henkilökohtaisuuden ja avoimuuden olevan hänelle tärkeitä arvoja. ibe uskoo ihmisten olevan pohjimmiltaan yllättävän samanlaisia. Ehkä juuri siksi kuulijat löytävät jatkuvasti omia ajatuksiaan iben teksteistä, iben sanoittamana. Seassa on hippunen kryptistä hulluutta ja arvaamattomuutta. Innokkaimmat fanit saavat olla jatkuvasti varpaillaan: mitäköhän ibe tekee seuraavaksi? Tämä ainutlaatuinen tunnelma ja jännitys kannattaa kokea myös livenä.

Ilmari Johannes Kärki (s. 29. tammikuuta 1999), taiteilijanimeltään ibe, on länsi-helsinkiläinen rap-artisti. Kärki kertoo haastattelussa aloittaneensa musiikin harrastamisen jo nuorena, kun hänen äitinsä vei hänet musiikkileikkikouluun jo kuuden viikon ikäisenä. Lapsena hän soitti myös musiikkiopistossa kitaraa, muttei erityisesti pitänyt siitä. Ensimmäistä kertaa Kärki muistaa kokeilleensa räppäämistä jo peruskoulun kolmannella tai neljännellä luokalla, eli noin 9–10 vuoden ikäisenä.

iben ensimmäinen virallinen single Monologi julkaistiin vuoden 2017 ensimmäisenä päivänä levy-yhtiö Skorpionin kautta. Läpimurtona voidaan pitää samana vuonna myöhemmin julkaistua Eurovisioit-singleä, jolla oli mukana rap-artisti Kube. Vuonna 2018 ibe oli mukana rap-duo JVG:n Popkorni-levyllä sekä Benjamin Peltosen singlellä Naarmuja, joka sijoittui parhaimmillaan Suomen singlelistan kolmanneksi. Kärjen kolmas albumi Ibelius sijoittui parhaimmillaan Suomen virallisen listan toiselle sijalle helmikuussa 2019. Kärki oli ehdolla vuoden tulokkaana Emma Gaalassa vuonna 2019 sekä Vuoden Rap/R&B ja Vuoden Miessolisti -ehdokkaana vuonna 2020. Vuoden 2021 Emma Gaalassa perkele!-albumi voitti Vuoden Rap -albumin palkinnon. ibe on saavuttanut urallaan jo yli 200 miljoonaa streamiä.

Kärki on valmistunut ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta syksyllä 2018. Hän on kertonut esikuvikseen muun muassa saksalaisen rap-artisti RINin sekä yhdysvaltalaisen Lil Uzi Vertin.

Kuvaaja: Ari Virem

KUUMAA

Ylivoimainen

Säv. Johannes Brotherus, Joonas Luhtavaara, Aarni Soivio, Jonas Olsson
San. Johannes Brotherus
Sov. Jonas Olsson, KUUMAA

Kust. EMP Elements Music Publishing / Isolla Music
Levy-yhtiö: UNIVERSAL MUSIC

KUUMAAn kulunut vuosi on ollut historiallisen menestyksekäs. Helmikuussa Vuoden Yhtyeeksi Emma Gaalassa palkittu bändi osallistui vuoden 2023 Uuden Musiikin Kilpailuun, joka vauhditti jo valmiiksi nousukiidossa ollutta yhtyettä. Viime maaliskuussa julkaistu Hyvikset ja pahikset -albumi on striimannut nelinkertaista platinaa ja julkaisustaan asti viihtynyt albumilistan kolmen kärjessä, joista jopa 16 viikkoa ykkössijalla. Albumin kappaleista yleisön suosikit Tulipalo sekä Ylivoimainen ovat peräkkäisesti olleet radioykkösiä ja Ylivoimainen on myös tähän mennessä vuoden soitetuin radiobiisi.

Albumista saatiin myös jo loppuunmyyty vinyylipainos, joka julkaisuviikollaan sijoittui fyysisen albumilistan ykköseksi. Elokuussa julkaistu Tässä on kaikki -single striimasi heti julkaisustaan Spotifyn ykkössijalle. Yhtye on keikkaillut ahkerasti läpi loppuunmyydyn kevätkiertueen sekä ison festarikesän.

KUUMAA on vilpittömyydellään lyönyt läpi koko kansan sydämiin – yhtye on kiistaton kotimaisen popin suunnannäyttäjä, joka suuntaa määrätietoisesti kohti suomalaisen pop-musiikin huippua. Bändin jäsenet Johannes Brotherus, Jonttu Luhtavaara ja Aarni Soivio hurmaavat välittömällä energiallaan niin musiikissaan kuin keikoillaankin. Yhtyeen ydintä ovat suuret, tunnistettavat melodiat, tarttuvat tekstit ja valovoimainen live.

Kuvaaja: Mikke Pöyhönen

Käärijä

Cha Cha Cha

Säv. Johannes Naukkarinen, Aleksi Nurmi, Jukka Sorsa
San. Jere Pöyhönen

KUSTANTAJA: Warner Chappell Music / HMC Publishing
Levy-yhtiö: WARNER MUSIC

Kansainväliseksi ilmiöksi noussut kappale Cha Cha Cha tuli toiseksi Eurovision-laulukilpailussa ja voitti ylivoimaisesti yleisöäänestyksen. Kappale rikkonut sittemmin rikkonut lukuisia ennätyksiä niin Suomessa kuin maailmallakin. Single ylitti huiman 100 miljoonan Spotify-striimin rajapyykin elokuussa, vain 7 kuukautta julkaisustaan. Cha Cha Cha on myös ensimmäinen suomalainen kappale, joka on noussut Spotifyn Global Top 50 -listan sijalle seitsemän. Tämän lisäksi kappale nousi Euroviisujen jälkeen Spotifyssa ensimmäiselle sijalle kuudessa eri maassa ja Top 50 -listalle 28 eri maassa. Kappale rikkoi myös Suomessa kaikkien aikojen päiväkohtaisen striimiennätyksen keräten 469 000 striimiä yhden päivän aikana. Cha Cha Cha nousi myös radiolistan ykkössijalle ja on pysytellyt listalla yhtäjaksoisesti 42 viikon ajan. Youtubessa kappaleen katselukerrat lähenevät 80 miljoonaa.

Kuvaaja: Lino Gilberto

SHRTY

Pariisin kevät (feat. Joalin)

Säv. Saleh Masaadi
San. Rashid Mohamed, Joalin Loukamaa

Levy-yhtiö: PLAY9 Entertainment

Kun kuulet Shrtyn äänen, tunnistat sen välittömästi. Itä-helsinkiläinen artisti yhdistää trap-musiikin, hiphopin ja afroswingin ainutlaatuisella tavalla, tuoden eurooppalaisen vivahteen Suomen musiikkikenttään. Tämä monipuolinen yhdistelmä luo vangitsevan kuuntelukokemuksen niin levyllä kuin livenäkin.

Lyhyessä ajassa maineensa vakiinnuttanut Shrtyn vuonna 2023 julkaistu albumi ”TÄYDELLINEN AJOITUS” on kerännyt yli 25 miljoonaa striimausta ja on pysynyt virallisilla listoilla julkaisusta lähtien. Albumi tarjoaa syvällisen katsauksen artistin emotionaaliseen kasvuun ja keskittyy terveen ylpeyden merkitykseen egoilun sijaan. Tunnettu monipuolisista listahiteistään eri genreissä, Shrtyn tunnetuimpia kappaleita ovat ”Sun takii” ja ”16v (feat. Gettomasa)”. Hänen viime kesän megahitti ”Pariisin kevät (feat. Joalin)” oli yksi Suomen kuunnelluimmista kappaleista usean viikon ajan.

Esikuvinaan artisti mainitsee muun muassa Akonin ja 50 Centin, ja näiden vaikutus kuuluu selvästi hänen soundissaan. ”Kuuntelin päivittäin ’KONVICT’-albumia CD-soittimestani”, artisti kertoo.

Shrty on tehnyt yhteistyötä Suomen musiikkialan tunnetuimpien nimien, kuten JVG:n ja Gettomasan kanssa. Suurimman osan kappaleistaan hän myös tuottaa, sanoittaa ja sovittaa itse.

Kuvaaja: Nana Simelius

VIIVI & Robin Packalen

Ihana kipu

Säv.  Joonas Keronen, Lauri Halavaara, Robin Packalen, Viivi Korhonen, Vilma Alina
San. Joonas Keronen, Lauri Halavaara, Robin Packalen, Viivi Korhonen, Vilma Alina

Kustantaja: HMC Publishing / Nordic Music Partners
Levy-yhtiö: Capitol Records / Universal Music

Suomen kirkkaimpiin pop-tähtiin lukeutuvat  VIIVI ja Robin Packalen julkaisivat jättihittinsä lokakuussa 2022. Kaksikon duetto Ihana kipu herätti valtavaa innostusta yleisössä jo ennen julkaisuaan, kun TikTok-sensaatioksi noussut audiopätkä siivitti kappaleen massiiviseen suosioon. 

Ihana kipu rikkoi vuosikymmenen striimiennätyksen julkaisupäivänään (341 000 kuuntelukertaa pelkästään Spotifyssa ensimmäisen 24 h aikana) ja oli kiistatta loppuvuoden 2022 ja alkuvuoden 2023 jättimäinen musiikki-ilmiö. Kappaleen on tehnyt artistien kanssa yhteistyössä Joonas Keronen (Vuoden Musiikintekijä -ehdokas 2023), huipputuottaja Lauri Halavaara sekä Vilma Alina (palkittu Kevyen musiikin tekijä 2020 ja Emma Gaalan Vuoden Musiikintekijä -ehdokas 2024). Ihana kipu striimasi kultaa reilussa viikossa ja on nyt jo ylittänyt kolminkertaisen platinarajan. Biisi nousi myös radioiden soitetuimmaksi kappaleeksi ja on vuoden 2023 7. soitetuin kappale Suomen radioissa.