Skip to content

Vuoden Artisti 2023

kuuntele soittolistaa

Kuvaaja: Jordan Rossi

ALMA

TIME MACHINE

PME RECORDS / WARNER MUSIC

Maailmanluokan osaamista Suomesta maailmalle vievä ALMA julkaisi tänä vuonna odotetun toisen studioalbuminsa Time Machine. Albumi tehtiin suurimmaksi osaksi Ruotsissa Max Martinin studioilla ALMAn nuorten naiskollegoiden Elvira Anderfjäldin (Taylor Swift, Tove Lo) ja Tove Burmanin (Au/Ra, Anna of the North) kanssa. Mukana levynteossa oli myös Fat Max (The Weeknd, Maisie Peters) ja Decco (Dua Lipa, Selena Gomez). Albumin arvostelut ovat olleet ylistäviä sekä kotimaassa että ulkomailla. Arvostetut mediat kuten DIY, Soundi ja Helsingin Sanomat myönsivät albumille huippuarvostelut ja 4/5 tähteä, ja muun muassa The Guardian, Rolling Stones Germany ja Evening Standard antoivat albumille 3/5 tähteä.

Time Machine -albumin kappaleet ovat päässeet myös nauttimaan ennennäkemättömän upeaa radiomenestystä Suomessa sekä ulkomailla. Menestyshitti Summer Really Hurt Us on Suomen radioissa eniten soittokertoja saavuttanut kappale kotimaiselta artistilta tänä vuonna – edellä listalla on vain Miley Cyrus kappaleellaan Flowers. Kappale nousi Suomessa radiolistan sijalle viisi, joka on ALMAn korkein sijoitus omalla kappaleellaan. Lisäksi Summer Really Hurt Us oli kaupallisten radioiden eniten soitettu englanninkielinen kappale tänä kesänä Suomessa. Lisäksi muun muassa UK:ssa kappale nousi radiolistan sijalle #18 ja oli soitossa NRJ Euro Hot 30 -soittolistauksessa (tällä listalla on viimeksi ollut suomalaisista artisteista Darude). 

Viime vuonna ALMA teki oman Euroopan kiertueensa, joka oli monissa kaupungeissa loppuunmyyty. Sen lisäksi hän on lämpännyt Tove Lon Dirt Femme -kiertueella, sekä esiintynyt kaikilla Suomen isoimmilla festivaaleilla – mukaan lukien Ruisrock, Ilosaarirock, Provinssi ja Flow Festival. ALMA nähtiin esiintymässä myös Tove Lon keikalla Flowssa sekä ainoana featuring artistina Kaija Koon Superstadionilla.

Kuvaaja: Tero Ahonen

BEHM

MERKITTÄVÄT EROT

warner MUSIC

2020-luvun menestyneimpiin laulaja-lauluntekijöihin lukeutuva BEHM julkaisi syyskuussa laajalti ihastuttaneen kakkosalbuminsa Merkittävät erot. Nyt jo reilusti yli platinaa ja lähes 35 miljoonaa striimannut kakkosalbumi Merkittävät erot on ollut kiistatta yksi vuoden 2023 odotetuimmista ja menestyneimmistä albumeista. Albumi täytti heti julkaisustaan Spotifyn top-listan, kun sen jokainen biisi nousi listan 18 kuunnelluimman kappaleen joukkoon – Merkittävät erot on siten tänä vuonna isoiten Suomen Spotifyn listat yhden päivän aikana valloittanut albumi. Albumi nousi suoraan myös virallisen albumilistan ykköseksi samalla, kun BEHMin vuonna 2019 julkaistu debyyttialbumi Draaman kaari viehättää löytyi vielä listan Top 10 kuunnelluimman albumin joukosta. Merkittävät erot on pysynyt julkaisustaan saakka Virallisen albumilistan Top 4:n joukossa ja yhteensä kolme viikkoa listan ykkösenä.

BEHMin ja Olavi Uusivirran toukokuussa julkaisema kappale Viimeinen tanssi on pysynyt yhteensä 10 viikkoa radiolistan ykkösenä ja se oli kolme kuukautta putkeen kuukauden radiobiisi (elo-, syys- ja lokakuu). Kappale on myös pysytellyt Spotifyssa sen julkaisustaan saakka Top 20:n joukossa ja lukuisia viikkoja läpi kesän aivan listan kärjessä. Kappale on striimannut tähän päivään mennessä jo reilusti yli 10 miljoonaa kertaa. Albumilta tammikuussa julkaistu single Sata vuotta menestyi myös radiossa kivuten korkeimmillaan radiolistan sijalle 2. ja sitä on striimattu jo reilusti yli tuplaplatinaa. Myös albumin fokusbiisi, nyt jo kultaa striimannut Syntymäpäivä! (vielä KRRAN jee) on noussut laajalti radiosoittoon ja albumin ensimmäinen single Ethän tarkoittanut sitä lähentelee platinaa.

BEHM on toiminut uudella albumillaan myös sen vastaavana tuottajana ja puolet albumin kappaleista ovat sävellysten ja sanoitusten lisäksi myös täysin hänen itse tuottamiansa. Puolet kappaleista on tuotettu yhdessä KASHWELLin kanssa. BEHM on yksi tämän vuoden kuunnelluimmista artisteista Spotifyssa ja hänellä on tänä vuonna parhaimmillaan ollut reilusti yli 600 000 kuukausittaista kuuntelijaa.

Kuvaaja: Julius Konttinen

ibe

NON2EN2E / RÄPPÄRI / BLONDINA / FAMOUS / ORANSSI / VYYHTI (ettiny aitoo rakkaut) / less is more / shoppaa (feat. baka®) / ibe, Korelon: CITYBOY / Nebi, ibe, SHRTY: HuOMiOO / Averagekidluke, ibe: Ghetto Love

Skorpioni

ibe on Suomen kuunnelluin artisti vuonna 2023. Menestystä ja ennätyksiä on tullut striimien ja radiosoiton muodossa sekä jo legendaksi muodostuneella Ruisrockin päälavan keikalla yli 20 tuhannelle ihmiselle. Vuoden aikana ibe on ollut viidellä biisillä Spotifyn ykkösenä ja radiolistalla 12. sijalla esimerkkinä huippukohdista. Tänä vuonna kaikki ibe-biisit, featit mukaan lukien, ovat striimanneet yhteensä jo yli 110 miljoonaa kertaa. Olisi mielenkiintoista tietää onko tämä Suomen ennätys?

Vuoden aikana ulos on tullut 15 sinkkua, joista 6 iben omaa. Featteja on tehty mm. Tuulille, Isac Elliotille, Cledokselle ja Averagekidlukelle. iben vuoden sisään toinen albumijulkaisu RÄPPÄRI ilmestyi 3.11. ja on striimannut platinaa jo ennakkoon. Iso läpimurto on tapahtunut myös radion puolella. YleX:n ja Suomiräpin/Basson lisäksi NRJ ja Loop alkoivat soittaa iben BLONDINA-biisiä, joka oli kesän striimatuin biisi Spotifyssa ja on Suomen soitetuimpia radiokappaleita tälläkin hetkellä.

ibe on suomalaisen musiikin uudistaja. Sukupolvensa ääneksi kutsuttu artisti on uransa aikana luonut laajan ja monipuolisen katalogin. Siitä löytyy jokaiselle jotakin, mutta iben tapauksessa se ei tarkoita; ei mitään kellekään. Artisti kuvailee suhdetta musiikkiinsa, kuin päiväkirjaan. Hän kertoo henkilökohtaisuuden ja avoimuuden olevan hänelle tärkeitä arvoja. ibe uskoo ihmisten olevan pohjimmiltaan yllättävän samanlaisia. Ehkä juuri siksi kuulijat löytävät jatkuvasti omia ajatuksiaan iben teksteistä, iben sanoittamana. Seassa on hippunen kryptistä hulluutta ja arvaamattomuutta.

Kuvaaja: Mikke Pöyhönen

KÄÄRIJÄ

Cha Cha Cha / It’s Crazy It’s Party (feat. Tommy Cash) / Huhhahhei

WARNER MUSIC

Kansainväliseksi ilmiöksi noussut Käärijä tunnetaan rajoja rikkovana artistina. Käärijän suuri läpimurto tapahtui kevään 2023 Euroviisujen myötä, jolloin hän voitti yleisöäänestyksen ylivoimaisesti ja sijoittui kilpailussa toiseksi. 

Viisubiisi Cha Cha Cha on rikkonut suomenkielisenä kappaleena lukuisia ennätyksiä niin Suomessa kuin maailmallakin. Single ylitti huiman 100 miljoonan Spotify-striimin rajapyykin elokuussa, vain 7 kuukautta julkaisustaan. Cha Cha Cha on myös ensimmäinen suomalainen kappale, joka on noussut Spotifyn Global Top 50 -listan sijalle seitsemän. Tämän lisäksi kappale nousi Euroviisujen jälkeen Spotifyssa ensimmäiselle sijalle kuudessa eri maassa ja Top 50 -listalle 28 eri maassa. Kappale rikkoi myös Suomessa kaikkien aikojen päiväkohtaisen striimiennätyksen keräten 469 000 striimiä yhden päivän aikana. 

Energisestä live-esiintymisestään tunnettu Käärijä on tehnyt vuoden aikana uskomattoman määrän keikkoja. Intohimoisen fanikunnan myös Suomen ulkopuolella kerännyt artisti möi syksyllä loppuun 8 eri kaupungissa vierailleen Euroopan-kiertueen.

Kuvaaja: Max Steffansson

LAURI HAAV

AINO

PME RECORDS

Rapin ja popin luovasti yhdistävä stara Lauri Haav julkaisi platinaa striimanneen, odotetun menestysalbumin Aino perjantaina 27. lokakuuta. Albumin kaikki 12 kappaletta nousivat julkaisupäivänä Spotifyn Top 50 -listalle ja samalla albumi singahti virallisen listan kärkeen. Lauri Haavin kolmas pitkäsoitto kuljettaa kuulijan mukanaan rakkauden ja nuoruuden tunnemyrskyjen läpi. Kokonaisuudelta löytyy Haaville tyypilliseen tapaan niin herkkiä balladi-tyylisiä sulosointukappaleita, kuin myös vauhdikkaampaa energiaa pursuilevia keikkahittejä, jotka on voinut bongata sekä Spotifyn että virallisen singlelistan kärkipaikoilta. Levyn viimeinen singleirroitus Feimii ft. Gettomasa toi vielä hieman esimakua albumille ja nousi suoraan listojen kärkikahinoihin keräten reilussa viikossa 1,5 miljoonaa striimiä.

Vuonna 2019 ensimmäisen EP:n Nyt ja Heti julkaissut Haav on kerryttänyt suuren suosion ensimmäisten artistivuosiensa aikana ja sen kasvulle ei näy loppua. Huippulukuja striimannut ja Emma-ehdokkuuksia napannut Haav on selkeä tulevaisuuden suunnannäyttäjä ja Suomen musiikkikentän yksi merkittävimpiä nousijoita.

Aino-albumi julkaistaan sopivasti keskellä Haavin syksyn kiertuetta, joten uudet hitit pääsevät tuoreena loppuunmyydyille keikkalavoille ja tarttuvin lyriikoin yleisön huulille.

Kuvaaja: Kimi Issakainen

SEXMANE

SEXTAPE II

SONY MUSIC

Sexmane eli Max Sene on noussut vuoden 2023 aikana yhdeksi Suomen kuunnelluimmaksi artistiksi. Siilinjärvellä kasvaneella rap-artistilla on ollut tänä vuonna 18 kappaletta Suomen Spotifyn Top 50 -listalla saman aikaisesti ja artisti on myynyt lukuisia keikkapaikkoja loppuun ilmiöksi nousseella “Sexshow” live-kiertueellaan, joka huipentuu ensi keväänä Helsingin Jäähallille. Sexmane voitti viime vuoden Emma Gaalassa Vuoden Artisti -palkinnon yleisöäänestyksen murskaäänillä.

Alkuvuonna julkaistu Sextape II -albumi nousi koko maailman 5. kuunnelluimmaksi uudeksi albumiksi julkaisuviikonloppunaan Spotifyn Top albums Debut Global -listauksessa. Tuplaplatinaa striimannut kolmas albumi on viimeistään vakiinnuttanut artistin huikeaan suosioon, tuonut Spotifyn kärkisijoituksia, sekä useita loppuunmyytyjä live-keikkoja. Festarikesän 2023 päätteeksi artisti valloitti täyden Blockfest-yleisön Ratinan stadionilla live-energiallaan.

Sexmane vakuutti jo debyyttialbumillaan Sextape, joka toi toi uran alussa artistille 100 listaviikkoa Suomen virallisella albumilistalla ja teki rap-artistista kiistatta yhden mielenkiintoisimmista uuden aallon artisteista. Läpimurto tapahtui viimeistään 2022 julkaistulla Väärinymmärretty-albumilla, joka nousi albumilistan sijalle 5. ja toi Sexmanelle neljä Emma-ehdokkuutta. Sextape II -albumilta julkaistuilla singleillä 40K, Chillaa veli ja Sekavaa ja hiton vaikeet Sexmane sai toistamiseen neljä Emma-ehdokkuutta.