Skip to content

VUODEN ALTERNATIVE 2023

kuuntele soittolistaa

Kuvaaja: Liina Aalto-Setälä

emma & matilda

SIELLÄ ON KAIKKI NIIN IHANAA

WARNER MUSIC

Marraskuussa 2022 debyyttisinglensä julkaissut duo emma & matilda on yksi vuoden kiinnostavimpia tulokkaita. Duon herkkä debyytti-EP Siellä on kaikki niin ihanaa julkaistiin toukokuussa 2023 ja pitää sisällään muun muassa TikTokissa ilmiöityneet kappaleet Ikävä ja Veronica. Kappaleista jälkimmäinen striimasi kultaa, nousi radiosoittoon ja pysyi Spotifyn Top 50 -listalla yli kuukauden ajan. Kuluneen vuoden aikana kaksikko on soittanut ympäri Suomen keikkoja, joiden tunnelma on ollut ainutlaatuinen. emma & matilda nähtiin kesällä jo suurilla festareilla, jolloin yleisöt olivat ääriään myöten täynnä. 

Duon debyytti-EP välittää isoja tunteita pienissä lauluissa. Kaksikko luonnehtii musiikkiaan “bedroom folkiksi” ja toivoo kappaleidensa olevan kaunis paikka kipeille asioille. Duo on kerännyt nopeassa ajassa lojaalin fanikunnan, ja heidän lyriikoistaan on tehty jopa tatuointeja. 

Kuvaaja: Johanna Vapaavuori

LYYTI

NOUSUSSA TAAS

JOHANNA KUSTANNUS / UNIVERSAL MUSIC

Lyhyessä ajassa niin yleisöt kuin kriitikot poikkeuksellisella pop-musiikillaan hurmannut Lyyti julkaisi syyskuussa kolmannen albuminsa Nousussa taas. Albumi on Johanna Kustannukselle kiinnitetyn Lyytin kolmas albumikokonaisuus. Levy koostuu kymmenestä kappaleesta, joista on jo julkaistu singlet Ennätyshelteet, Katastrofin laajuus, 100 kaunaa ja Omakuva. Nousussa taas on taidonnäyte modernia ja lyyristä popmusiikkia, jota on kuvailtu myös runoelmapopiksi. Albumin ovat tuottaneet bändissä koskettimia soittava Antti Vuorenmaa ja muun muassa Ursus Factoryn ja Arpan tuotannoista tunnettu Väinö Karjalainen.

Lyytin mukaansatempaava, runonomainen ja notkea popmusiikki erottuu edukseen ja tuo uusia oivalluksia joka kuuntelukerralla. Artisti on yhtyeensä kanssa kasvattanut mainetta myös häikäisevänä live-esiintyjänä, jonka heittäytymiskyky tekee jokaisesta keikasta ainutlaatuisen. Lyytin ylistystä kerännyt kakkosalbumi Toiveet ja helyt (2021) toi Lyytille ensimmäisen Emma-ehdokkuuden sekä Vuoden artistin tittelin (Indie Awards 2022).

”Nousussa taa on yksi vuoden parhaita kotimaisia levyjä.” – Kulttuuritoimitus

”Lyyti ei sorru abstraktiin sanahelinään vaan tarjoaa hienojen biisien ohessa uskottavaa ajankuvaa sekä minän, jossa on tarttumapintaa” – Helsingin Sanomat

Kuvaaja: Aki Roukala

MAUSTETYTÖT

MAAILMAN ONNELLISIN KANSA

IS THIS ART! / PLAYGROUND MUSIC

Maustetytöt on kitaristi Anna Karjalaisen ja kosketinsoittaja Kaisa Karjalaisen muodostama yhtye. Maustetyttöjen musiikki on vastustamaton yhdistelmä tarttuvia melodioita ja arkirealistisia sanoituksia, jossa on kaikille jotain tuttua.

Siskokset julkaisivat Tein kai lottorivini väärin -singlen alkuvuonna 2019. Kappaleesta tuli välittömästi klassikko ja sitä on striimattu yhteensä yli 10 miljoonaa kertaa. Kaikki tiet vievät Peltolaan -debyyttialbumi julkaistiin saman vuoden syksyllä ja albumi nousi suoraan Suomen virallisen listan sijalle 1. Maustetytöt ovat julkaisseet myös albumit Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä (2021) ja Maailman onnellisin kansa (2023). Maustetyttöjen levyt löytyvät vuosittain Suomen myydyimpien albumien joukosta.

Emma-palkinnot, kultalevyt, ja sadat loppuunmyydyt keikat ympäri Suomea ovat vakiinnuttaneet Maustetyttöjen aseman yhtenä Suomen suosituimpana bändinä. Yhteistyö legendaarisen Agents-yhtyeen kanssa toi bändille uutta yleisöä, samoin viimeaikainen yhteistyö Aki Kaurismäen kanssa, joka on avannut ovia myös ulkomaille. Maustetytöt ovat keikkailleet kuluvana vuonna Suomen lisäksi myös Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa ja Tsekeissä.

Kuvaaja: Julius Konttinen

MELO

M<3LO

SKORPIONI

MELO on oma genrensä, kuten merkittävät artistit usein ovat. Keväällä julkaistu uusi albumi, m<3lo, suomiräpin eklektinen edelläkävijä on päätynyt trapin ja maalailevan indie-rockin kautta iskevään elektroniseen maailmaan, jonka vain MELO olisi voinut rakentaa. Linnan käytävillä kaikuvat Chief Keef ja Crystal Castles, mutta kirkkaimpana pauhaa MELOn tinkimätön näkemys.

Niko Katavainen, taiteilijanimeltään MELO (s. 5. kesäkuuta 1996), on suomalainen rap-artisti, joka on julkaissut viisi albumia ja kaksi EP:tä. Nummelassa kasvaneen MELOn ensimmäinen albumi Freda4Eva julkaistiin vuonna 2018. Vuonna 2019 julkaistu toinen albumi ELEKTRI nousi virallisen albumilistan kymmenenneksi ja MELO oli ehdolla Vuoden Tulokkaaksi Emma Gaalassa 2020. Huhtikuussa 2021 julkaistu kultaa streamannut Glitter nousi ilmestyttyään virallisen albumilistan sijalle 2.

MELOn kuvaillaan kuuluvaan tyylillisesti suomirapin uuteen aaltoon yhdessä esimerkiksi Cledoksen ja iben kanssa mutta erottuvan joukosta ”tummanpuhuvammalla soundillaan”.

Kuvaaja: Julius Konttinen

RUUSUT

MELANKOLIA 1, MELANKOLIA 2

FULLSTEAM RECORDS

Suomen menestyneimpien indieyhtyeiden joukkoon viime vuosien aikana noussut Ruusut julkaisi huhtikuussa 2023 samanaikaisesti kaksi kymmenen kappaleen albumikokonaisuutta. Albumien nimet ovat Melankolia 1 ja Melankolia 2.

Levyiltä julkaistiin ennakkoon kaksi tuplasingleä, joista ensimmäinen, Melankolia 1 -albumilta löytyvä Sä et tunne mua / Suuri sade ilmestyi tammikuussa 2023 ja toinen tuplasingle, Melankolia 2 -levyltä poimitut Alku (feat. Paperi T) / Murha julkaistiin maaliskuussa 2023. Molemmat albumit nousivat Suomen virallisen albumilistan sijoille 4. ja 5.

Albumien tuotannosta vastaa Ruusut sekä taiteellinen tuottaja Artturi Taira. Kappaleiden lyriikat ovat Lauri Levolan ja yhtyeen käsialaa.