Skip to content

VUODEN ALBUMI 2023

kuuntele soittolistaa

Kuvaaja: Jordan Rossi

ALMA

TIME MACHINE

pme records / WARNER MUSIC

Maailmanluokan osaamista Suomesta maailmalle vievä ALMA julkaisi tänä vuonna odotetun toisen studioalbuminsa Time Machine. Albumi tehtiin suurimmaksi osaksi Ruotsissa Max Martinin studioilla ALMAn nuorten naiskollegoiden Elvira Anderfjäldin (Taylor Swift, Tove Lo) ja Tove Burmanin (Au/Ra, Anna of the North) kanssa. Mukana levynteossa oli myös Fat Max (The Weeknd, Maisie Peters) ja Decco (Dua Lipa, Selena Gomez). Albumin arvostelut ovat olleet ylistäviä sekä kotimaassa että ulkomailla. Arvostetut mediat kuten DIY, Soundi ja Helsingin Sanomat myönsivät albumille huippuarvostelut ja 4/5 tähteä, ja muun muassa The Guardian, Rolling Stones Germany ja Evening Standard antoivat albumille 3/5 tähteä.

Time Machine -albumin kappaleet ovat päässeet myös nauttimaan ennennäkemättömän upeaa radiomenestystä Suomessa sekä ulkomailla. Menestyshitti Summer Really Hurt Us on Suomen radioissa eniten soittokertoja saavuttanut kappale kotimaiselta artistilta tänä vuonna – edellä listalla on vain Miley Cyrus kappaleellaan Flowers. Kappale nousi Suomessa radiolistan sijalle viisi, joka on ALMAn korkein sijoitus omalla kappaleellaan. Lisäksi Summer Really Hurt Us oli kaupallisten radioiden eniten soitettu englanninkielinen kappale tänä kesänä Suomessa. Lisäksi muun muassa UK:ssa kappale nousi radiolistan sijalle #18 ja oli soitossa NRJ Euro Hot 30 -soittolistauksessa (tällä listalla on viimeksi ollut suomalaisista artisteista Darude). 

Viime vuonna ALMA teki oman Euroopan kiertueensa, joka oli monissa kaupungeissa loppuunmyyty. Sen lisäksi hän on lämpännyt Tove Lon Dirt Femme -kiertueella, sekä esiintynyt kaikilla Suomen isoimmilla festivaaleilla – mukaan lukien Ruisrock, Ilosaarirock, Provinssi ja Flow Festival. ALMA nähtiin esiintymässä myös Tove Lon keikalla Flowssa sekä ainoana featuring artistina Kaija Koon Superstadionilla.

Kuvaaja: Tero Ahonen

BEHM

MERKITTÄVÄT EROT

WARNER MUSIC

2020-luvun menestyneimpiin laulaja-lauluntekijöihin lukeutuva BEHM julkaisi syyskuussa laajalti ihastuttaneen kakkosalbuminsa Merkittävät erot. Nyt jo reilusti yli platinaa ja lähes 35 miljoonaa striimannut kakkosalbumi Merkittävät erot on ollut kiistatta yksi vuoden 2023 odotetuimmista ja menestyneimmistä albumeista. Albumi täytti heti julkaisustaan Spotifyn top-listan, kun sen jokainen biisi nousi listan 18 kuunnelluimman kappaleen joukkoon – Merkittävät erot on siten tänä vuonna isoiten Suomen Spotifyn listat yhden päivän aikana valloittanut albumi. Albumi nousi suoraan myös virallisen albumilistan ykköseksi samalla, kun BEHMin vuonna 2019 julkaistu debyyttialbumi Draaman kaari viehättää löytyi vielä listan top 10 kuunnelluimman albumin joukosta. Merkittävät erot on pysynyt julkaisustaan saakka Virallisen albumilistan top 4:n joukossa ja yhteensä kolme viikkoa listan ykkösenä.

BEHMin ja Olavi Uusivirran toukokuussa julkaisema kappale Viimeinen tanssi on pysynyt yhteensä 10 viikkoa radiolistan ykkösenä ja se oli kolme kuukautta putkeen kuukauden radiobiisi (elo-, syys- ja lokakuu). Kappale on myös pysytellyt Spotifyssa sen julkaisustaan saakka top 20:n joukossa ja lukuisia viikkoja läpi kesän aivan listan kärjessä. Kappale on striimannut tähän päivään mennessä jo reilusti yli 10 miljoonaa kertaa. Albumilta tammikuussa julkaistu single Sata vuotta menestyi myös radiossa kivuten korkeimmillaan radiolistan sijalle 2. ja sitä on striimattu jo reilusti yli tuplaplatinaa. Myös albumin fokusbiisi, nyt jo kultaa striimannut Syntymäpäivä! (vielä KRRAN jee) on noussut laajalti radiosoittoon ja albumin ensimmäinen single Ethän tarkoittanut sitä lähentelee platinaa.

BEHM on toiminut uudella albumillaan myös sen vastaavana tuottajana ja puolet albumin kappaleista ovat sävellysten ja sanoitusten lisäksi myös täysin hänen itse tuottamiansa. Puolet kappaleista on tuotettu yhdessä KASHWELLin kanssa. BEHM on yksi tämän vuoden kuunnelluimmista artisteista Spotifyssa ja hänellä on tänä vuonna parhaimmillaan ollut reilusti yli 600 000 kuukausittaista kuuntelijaa.

Kuvaaja: Johannes Eränen

JAMI FALTIN

KERTOIMIA VASTAAN

KERROSTALO MUSIC

Jo yli 50 miljoonaa kertaa striimatun nuoren indie-tähden Jami Faltinin tarina on vailla vertaansa. Jami voitti maanlaajuisen lavarunouskilpailun ”Ortens bästa poet” teinipoikana Ruotsissa vuonna 2017 ja on noussut sittemmin Suomeen muutettuaan muutamassa vuodessa Suomen eturivin räppäreiden ja ylipäätään artistien joukkoon.

Jami on luonut kappale kerrallaan itselleen vankan, satojen tuhansien kuukausittaisten Spotify-kuuntelijoiden kuulijakunnan autenttisella ja omalaatuisella musiikillaan. Sille on tunnuksenomaista usein karuistakin aiheista kertovat vaikuttavan teknisesti räpätyt aidot tarinat, yhdistettyinä melodisiin laulettuihin kertosäkeisiin. Kuten useissa medioissakin on noteerattu, ei Jami vajoa misogynistisiin tai rikoksia glorifioiviin lyriikoihin somehuomion perässä, toimien positiivisena voimana ja raikkaana tuulahduksena suomiräpin kentällä.

Laajempaan tietoisuuteen Jamin toi vuonna 2021 julkaistu single ”AMG”. Seuraavana vuonna omakustanteena julkaistu debyyttialbumi “Kerrostalo” keräsi alan tekijöiltä ja kuulijoilta paljon ylistystä sekä pysyi useita viikkoja Suomen virallisella albumilistalla. Vuoden 2023 alussa Jami voitti YleX:n Läpimurto-kilpailun yleisöäänestyksen, kuin enteenä pian tulevasta.

Jami Faltinin kakkosalbumi ja sen julkaisupäivänään 2. eniten vuonna 2023 sekä 5. eniten ylipäätään Suomen historiassa striimattu nimikkosingle ’’Kertoimia Vastaan’’ julkaistiin syyskuussa 2023 itsenäisen levy-yhtiön Kerrostalo Musicin kautta, jonka toinen omistajista Jami on. Koko albumi ampaisi julkaisupäivänään ykkössijasta lähtien Suomen Spotifyn Top 50 -listalle. Nyt jo kultaa striimannut albumi ja platinaa striimannut single tekivät indie-suomiräpin historiaa pysyen molemmat Suomen virallisen listan ykkössijalla kaksi ensimmäistä viikkoaan.

Tuoreen albumin lailla julkaisustaan saakka hienoa listamenestystä nauttinut hitti ‘’Kertoimia Vastaan’’ on noussut tänä syksynä valtavaksi musiikki- ja someilmiöksi, soiden myös radioissa ja televisiossa. Yksi isoimmista syistä tähän on singlen vaikuttavien lyriikoiden lisäksi singlellä ja albumilla laajemminkin kuultava Jamin romanijuurien inspiroimana luoma suomiräpin uusi alagenre trapskelmä, eli modernin trapin ja perinteisen iskelmän yhteensulautuma.

Omakustanteena ja itsenäisen pienlevy-yhtiön kautta valtavirtaan läpimurron tehneeltä Jami Faltinilta voi odottaa jatkossa lisää monipuolista laadukasta musiikkia sekä täydellä palolla vedettyjä energisiä live-keikkoja ympäri Suomea.

Kuvaaja: Ari Virem

KUUMAA

HYVIKSET JA PAHIKSET

UNIVERSAL MUSIC

KUUMAAn kulunut vuosi on ollut historiallisen menestyksekäs. Helmikuussa bändi palkittiin Vuoden Yhtyeeksi Emma Gaalassa ja maaliskuussa julkaistiin Hyvikset ja pahikset -albumi, joka on nyt striimannut nelinkertaista platinaa. Levy on julkaisustaan asti viihtynyt albumilistan kolmen kärjessä, joista jopa 16 viikkoa ykkössijalla. Albumista saatiin myös jo loppuunmyyty vinyylipainos, joka julkaisuviikollaan sijoittui fyysisen albumilistan ykköseksi. Albumin kappaleista yleisön suosikit Tulipalo sekä Ylivoimainen ovat peräkkäisesti olleet radioykkösiä ja Ylivoimainen on myös vuoden 2023 soitetuin radiobiisi. Elokuussa julkaistu single Tässä on kaikki striimasi heti julkaisustaan Spotifyn ykkössijalle. Koko uransa aikana yhtyettä on kuunneltu suoratoistopalveluissa yli 100 miljoonaa kertaa, joista 76 miljoonaa on kertynyt kuluneen vuoden aikana.

Yhtye on keikkaillut ahkerasti läpi loppuunmyydyn kevätkiertueen sekä ison festarikesän. Lokakuussa yhtye julkaisi tulevalle keväälle jäähallikonsertin, jonka liput myytiin loppuun saman tien. Yhtyeen vuosi huipentuu joulukuussa neljään peräkkäiseen Tavastian keikkaan.

KUUMAA on vilpittömyydellään lyönyt läpi koko kansan sydämiin – yhtye on kiistaton kotimaisen popin suunnannäyttäjä. Bändin jäsenet Johannes Brotherus, Jonttu Luhtavaara ja Aarni Soivio hurmaavat välittömällä energiallaan niin musiikissaan kuin keikoillaankin. Yhtyeen ydintä ovat suuret, tunnistettavat melodiat, tarttuvat tekstit ja valovoimainen live.

Kuvaaja: Max Steffansson

LAURI HAAV

AINO

PME RECORDS

Rapin ja popin luovasti yhdistävä stara Lauri Haav julkaisi platinaa striimanneen, odotetun menestysalbumin Aino perjantaina 27. lokakuuta. Albumin kaikki 12 kappaletta nousivat julkaisupäivänä Spotifyn Top 50 -listalle ja samalla albumi singahti virallisen listan kärkeen. Lauri Haavin kolmas pitkäsoitto kuljettaa kuulijan mukanaan rakkauden ja nuoruuden tunnemyrskyjen läpi. Kokonaisuudelta löytyy Haaville tyypilliseen tapaan niin herkkiä balladi-tyylisiä sulosointukappaleita, kuin myös vauhdikkaampaa energiaa pursuilevia keikkahittejä, jotka on voinut bongata sekä Spotifyn että virallisen singlelistan kärkipaikoilta. Levyn viimeinen singleirroitus Feimii ft. Gettomasa toi vielä hieman esimakua albumille ja nousi suoraan listojen kärkikahinoihin keräten reilussa viikossa 1,5 miljoonaa striimiä.

Vuonna 2019 ensimmäisen EP:n Nyt ja Heti julkaissut Haav on kerryttänyt suuren suosion ensimmäisten artistivuosiensa aikana ja sen kasvulle ei näy loppua. Huippulukuja striimannut ja Emma-ehdokkuuksia napannut Haav on selkeä tulevaisuuden suunnannäyttäjä ja Suomen musiikkikentän yksi merkittävimpiä nousijoita.

Aino-albumi julkaistaan sopivasti keskellä Haavin syksyn kiertuetta, joten uudet hitit pääsevät tuoreena loppuunmyydyille keikkalavoille ja tarttuvin lyriikoin yleisön huulille.

Kuvaaja: Teemu Andreas

STAM1NA

X

SAKARA RECORDS

Lemiläinen metalliyhtye Stam1na julkaisi syyskuun 29. päivä 2023 uransa kymmenennen albuminsa X. Levyn tuotti Janne Joutsenniemi ja miksasi & masteroi Grammy-ehdokkuudellakin huomioitu tanskalainen Jacob Hansen (mm. Arch Enemy, Volbeat, Vola). Albumi nousi julkaisunsa jälkeen suoraan Suomen virallisen listan ykköseksi, myös fyysisellä albumilistalla. X-albumi sai mm. Inferno-lehdessä täydet pisteet kommentein ”heikkoja kohtia levystä ei löydy etsimälläkään”.

”Kun kulttuuriala alkoi toipua koronakurimuksesta, eräänlainen rutiini näytti palautuvan. Mutta jokin jäi vaivaamaan, tekemisen yllä oli silti häilyvää varjoa. Halusin hälventää sumuverhot ja summata koko yhtyeen elinkaaren yksiin kansiin, yhtyeen kymmenennelle. Esittelin itselleni kysymyksiä kaikkien bändihommien järkiperäisyydestä ja tunteistani, että ”mitä me oikeastaan teemme”, ja että ”olemmeko vain heijastuksia menneisyydestä”. Halusin koluta henkilökohtaisen muistipalatsini huoneistot läpikotaisin. Availin ovia ja lopulta löysin vastauksen, vasta äänitysten ollessa kuumimmillaan studiossa. Tätä albumia ei olisi voinut tehdä ilman yhdeksää edeltävää albumia. Tämä on debyyttimme rinnalla Stam1nan tärkein albumi”, kuvailee laulaja-kitaristi-säveltäjä-sanoittaja Antti Hyyrynen.

”Stam1nan kymmenes on kuin palatsin mosaiikkilattia. Sen jokainen pala on erilainen, mutta tarpeellinen täydentämään kokonaisuuden. Tällaista albumia ette ole ikinä kuulleet, sillä se vaati yhdeksän aiempaa albumia valmistuakseen”, kertoo Hyyrynen.

Stam1nan yli 27 vuoden ura paketoitiin myös luettavaan muotoon, kun Like Kustannus julkaisi bändin historiikin. Ari Väntäsen kirjoittama Muistipalatsi julkaistiin samana päivänä kuin albumi X, ja sen kaksi painosta on jo loppuunmyyty. Stam1na on yksi Suomen tunnetuimmista metalliyhtyeistä ja on niittänyt mainetta myös ulkomailla. Yhtye on voittanut urallaan mm. kuusi Emma-palkintoa ja saanut lukuisia kulta- ja platinalevyjä sekä myynyt keikkapaikat täyteen ympäri Suomen esiintyen myös monien festareiden headlinerina.