Skip to content

VUODEN TULOKAS 2022

Kuvaaja: Laura Iikkanen

BESS

Ram pam pam / Rakastan en rakasta / Sammumaton

UNIVERSAL MUSIC

Vuoden 2021 isoimman läpimurron tehnyt artisti on kieltämättä pop-artisti BESS. Tammikuun alussa julkaistu UMK-kisabiisi Ram pam pam on kaikilla mittareilla vuoden isoin kotimainen kappale. Single on ylittänyt nelinkertaisen platinan rajan yli 16 miljoonalla kuuntelukerralla ja hallitsi listojen kärkiä koko alkuvuoden: Ram pam pam viihtyi Suomen kuunnelluimpana kappaleena Spotifyssa 64 päivää ja oli myös Virallisen singlelistan ykkönen 10 viikkoa putkeen. Elokuussa BESS teki radiohistoriaa, kun biisi pysytteli suomalaisten radiokanavien soitetuimpana kappaleena yhteensä 19 viikkoa putkeen. Ram pam pam on lisäksi koko vuoden ylivoimaisesti soitetuin kappale radioissa.

Kesäkuussa artisti vieraili poptähti Antti Tuiskun Grindr Mayhem -kappaleella, joka oli yksi kesän kuunnelluimpia kappaleita Suomessa.  Heinäkuussa BESS julkaisi uutta omaa musiikkia ja single Rakastan en rakasta nousi niin ikään radioiden ja striimipalveluiden listoille ja on ylittänyt kultarajan. 4.11. julkaistaan artistin vuoden kolmas single Sammumaton, joka keräsi suitsutusta jo ennen julkaisuaan.

Artistin läpimurron vuoden on kruunannut loppuunmyydyt keikat ympäri Suomen sekä laulajan ensimmäinen iso festarikesä. Syyskuun alussa Suomen musiikkikustantajat palkitsivat BESSin Vuoden läpimurto -palkinnolla ja Teoston teettämän, suomalaisten musiikin kuuntelua käsittelevän tutkimuksen mukaan BESS on ylivoimaisesti tunnistetuin ja pidetyin uusi artisti Suomessa vuonna 2022.

Kuvaaja: Jens Zitting

Ege zulu

oi maamme helsinki

PME records

Tämän vuoden YleX Läpimurto -voittaja Ege Zulu on suomiräpin afrosuomalaisten artistien uusi ääni. Oi maamme Helsinki -albumi on Zulun kasvutarina, joka käsittelee Helsinkiä ja Zulun omakohtaista kokemusta helsinkiläisyydestä raikkaasti ja realistisesti. Syyskuun viimeisenä päivänä julkaistu albumi nousi heti virallisen albumilistan kolmannelle sijalle lunastaen artistiin kohdistuneita odotuksia. Albumilta irroitettu single Melankolia nousi myös viralliselle radiolistalle, ”vaikka Suomi on tosi synkkä ja masentunu nii mä en lähde tohon mukaan vaa mä muutan sen”, artisti kertoo. Zulun kannustava asenne ei ole jäänyt medialta tai kuulijoilta huomaamatta. Artistin trendikkäästä Marseille-soundista inspiroituneet biisit ovat vakuuttaneet ja keikoilla on riittänyt väkeä ruuhkaksi asti koko kesän ajan. Zulu esiintyi viime kesän aikana mm. Ruisrockissa, Flow Festivalissa ja Blockfesteilla.

Kuvaaja: Ari Virem

kuumaa

Oo vielä sekunnin mun / Tulipalo / Edelleen sua

universal music

Kuluneen vuoden aikana radioita ja suoratoistopalveluiden kärkilistoja valloittanut yhtye nauttii huimasta nousukiidosta. Parhaimmillaan KUUMAA on ominut tänä vuonna top 50-listalta sijoituksia samanaikaisesti jopa kahden kappaleen verran. Yhtyeen uusin single Edelleen sua nousi Spotifyn 10:n kuunnelluimman kappaleen joukkoon, jonka lisäksi heinäkuussa 2022 julkaistu Tulipalo on viihtynyt virallisen singlelistan top 10:ssä ja Spotifyn top 50:ssä. Tulipalo nousi myös soitetuimmaksi kotimaiseksi kappaleeksi valtakunnallisissa radioissa. Vuoden 2022 aikana yhtye on rikkonut neljällä kappaleellaan kultarajan ja striimannut kahdesti platinaa.

Vuonna 2022 KUUMAA on hurmannut keikkakansaa loppuunmyydyn Tavastian lisäksi legendaarisilla festarilavoilla, kuten Ilosaarirockissa, Provinssissa ja Weekend Festivaleilla. Yhtyeen julkaisut ovat yltäneet valtakunnalliseen radiosoittoon muun muassa YleX:lle, YLE Suomelle, SuomiPopille, SuomiRockille ja Iskelmälle. KUUMAA myös voitti NRJ:n legendaarisen Hitti vai Huti -kilpailun hitillään Oo vielä sekunnin mun historialliset 12 kertaa putkeen. Television puolella KUUMAA on nähty prime time -ohjelmissa, kuten SuomiLOVEssa, Possessa sekä tunteikkassa Laulu Rakkaudelle -ohjelmassa. Spotifyssä yhtyeen tuotanto on kerännyt lähes 25 miljoonaa kuuntelukertaa.

Bändin jäsenet Johannes Brotherus, Jonttu Luhtavaara ja Aarni Soivio hurmaavat välittömällä energiallaan niin musiikissaan kuin keikoillaankin. KUUMAAn ydintä ovat suuret, tunnistettavat melodiat, tarttuvat tekstit ja valovoimainen live. Yhtyeen vastaavana tuottajana toimii useista megahiteistään tunnettu Jonas Olsson.

Kuvaaja: Karri Harju

olli halonen

Pohjola / Suomen kesä / Pimeys

MÖKKITIE RECORDS & WARNER MUSIC

Lahjakas laulaja-lauluntekijä Olli Halonen nousi ilmiömäiseen suosioon nyt jo tuplaplatinarajan ylittäneellä Pohjola-hitillään alkuvuodesta 2022. Kappaletta on striimattu jo yli 11 miljoonaa kertaa ylittäen pian triplaplatinarajan ja sen musiikkivideota on katsottu jo huikeat yli 5 miljoonaa kertaa. Lisäksi kappale nousi sekä Spotifyn kuunnelluimmaksi kappaleeksi että Virallisen radiolistan kärkeen ja se palkittiin sekä tammi- että maaliskuun 2022 Kuukauden radiokappaleeksi. Myös toukokuussa julkaistu, pian platinarajan ylittävä, Suomen kesä -kappale nousi Virallisen radiolistan kärkeen ja se palkittiin syyskuun 2022 Kuukauden radiobiisiksi. Mökkitie Recordsille sainatulla kappaleensa itse säveltävällä ja sanoittavalla artistilla on pitkä tausta musiikin parissa. Laulut saavat vaikutteita artistin omasta ja lähipiirin elämästä. Omakohtaisissa teksteissä käsitellään koko elämän kirjoa ja rohkeasti myös sen kipukohtia.

Kuvaaja: Samuli Vienola

pehmoaino

kaukana kotoa

Sony music

Yhdeksi vuoden 2022 musiikki-ilmiöistä noussut pehmoaino tekee persoonallista ja koskettavaa indievaikutteista popmusiikkia. Maaliskuussa debyytti-EP:nsä ”kaukana kotoa” julkaissut pehmoaino on tehnyt tämän vuoden aikana läpimurron Spotify-listan ja albumilistan ykköseksi, useiden radioiden soittolistoille ja keikkasuosikiksi. Kesän aikana pehmoaino nähtiin yli kymmenellä festivaalilla, mm. Ruisrockissa, Flow Festivalilla, Pori Jazzissa, Sidewaysissa ja Provinssissa.

 pehmoaino teki huhtikuussa siihenastisen vuoden Spotify-ennätyksen, kun ”haluun takas mun perhoset” -kappaletta kuunneltiin yhden päivän aikana yli 125 000 kertaa. Kaikki esikois-EP:n 6 kappaletta nousivat myös Spotifyn 100 kuunnelluimman kappaleen joukkoon ja EP nousi Suomen virallisen albumilistan kärkeen.

 Lapsuudesta asti musiikkia tehneen laulaja/lauluntekijän musiikissa koskettavat melodiat ja tekstit yhdistyvät ennakkoluulottomaan ja yllätykselliseen tuotantokuvaan. pehmoainon maailmassa hauskuus ja herkkyys, tanssittavuus ja tunnelmointi sekä kokeilunhalu ja helposti lähestyttävyys eivät sulje toisiaan pois. Punaista lankaa kuljettaa pehmoainon ihon alle menevä laulutulkinta.

Kuvaaja: Milja Linna

stoned statues

Stoned Statues

sakara records

Sakara Recordsin tuorein kiinnitys, Stoned Statues, julkaisi huhtikuussa 2022 debyyttialbuminsa Stoned Statues. Yhtyeen musiikki on yhdistelmä punk-asennetta ja alternativemetallia tarttuvilla laulumelodioilla. Albumin sävellyksistä vastaa koko yhtye ja sanoituksista laulaja-basisti Jenna Kosunen. Albumin on äänittänyt Jere Isberg, miksannut Miitri Aaltonen ja masteroinut Mika Jussila. Stoned Statuesin musiikki on yhdistelmä punk-asennetta ja alternativemetallia tarttuvilla laulumelodioilla.

Stoned Statuesin tarina starttasi vuonna 2019, kun lapsuudesta asti yhdessä musiikkia tehneet 22-vuotiaat Allu Tanskanen ja Markus Hakala tapasivat ikätoverinsa Jenna Kosusen Ahlmanin musiikkilinjalla Tampereella. Yhtye treenasi¨tiiviisti ja alkoi buukkaamaan keikkoja itse ympäri Suomen. Lukuisten soitettujen iltamien jälkeen yhtye sai slotin Smuggler Rock -festivaaleilta, jossa yhtyeen keikka vakuutti paikan päällä olleen yleisön, muut esiintyvät artistit ja muutaman musiikkitoimittajan; puskaradion kautta saaman hehkutuksen kautta Sakara Records päätyi sainaamaan bändin nopeasti.

Debyyttialbumi sai Soundi-lehdessä täyden 5/5 -arvosanan; ”bändin otteissa on voimaa, vimmaa, groovea, dynamiikkaa ja tarttuvuutta. Popahtava kertosäe voi vaihtua lennosta rushmaiseen progeiluun tai djent-jyystöön, mutta kaikki tapahtuu sulavasti ja luontevasti. Sävellys- ja sovituskynän terävyydestä kertoo myös se, että biisi kuin biisi toimisi myös instrumentaalina”, arvio Vesa Siltanen.

Stoned Statues keikkaili debyyttialbuminsa tiimoilta ympäri Suomen lähes kaikilla suurilla festivaaleilla, mm. Rockfestissä, Provinssissa, Tammerfesteillä, Qstockissa, Kuopiorockissa, Knotfesteissä, Lost In Musicissa, keräten live-esiintymisistään pelkästään hehkutusta ulkomaita myöten.