Skip to content

VUODEN ROCK 2022

Kuvaaja: Rami Mursula

APULANTA

SIELUN KALTAINEN TUOTE

APULANTA Oy

Apulanta juhlistaa tänä vuonna näyttävästi 31-vuotta kestänyttä uraansa. Bändin kesä starttasi spektaakkelimaisella megakonsertilla lähes 40 000-päisen yleisön edessä Helsingin Olympiastadionilla heinäkuun alussa. 

Apulanta on kiistatta yksi maamme suosituimmista rock-yhtyeistä. Heinolassa vuonna 1991 perustettu yhtye on saavuttanut lähes kaiken mahdollisen. Apulanta on julkaissut ilmiömäisen suosion siivittämällä urallaan yhteensä 13 albumia, kokoelmalevyjä, livetallenteita ja lukuisan määrän ep:itä ja singlejä. Jokainen julkaisu on noussut virallisten listojen kärkeen ja lähes kaikki myyneet jalometalliin oikeuttavia määriä. Bändi on esiintynyt vuosien varrella loppuunmyydyille keikka-areenoille ympäri maata, ja heistä on tehty mm. kirjoja ja elokuva. Apulanta on ollut aina kaikessa tekemisessä itsenäinen suunnannäyttäjä ja valloittanut aitoudellaan koko Suomen kansan puolelleen. 

Apulanta-yhtyeen viimeisin 14.10.2022 julkaistu studioalbumi Sielun kaltainen tuote on myynyt ilmestyessään platinaan oikeuttavan määrän. Albumi ilmestyi digitaalisen version lisäksi myös cd:nä ja LP:nä. Sielun kaltainen tuote sisältää mm. järkälemäiseksi hitiksi nousseen singlen Lokin päällä lokki (triplaplatina) ja radioaalloiltakin tutun kappaleen 60 uutta ongelmaa (platina).

Kuvaaja: Pekka Nurmi

HUORA

äLÄ LUOVUTA

BACKSTAGE ROCK SHOP

Tarttuvilla biiseillä ja tinkimättömällä live-menolla itsensä läpi lyönyt Huora on julkaissut kolme albumia, joista viimeisin, helmikuussa 2022 julkaistu Älä luovuta meni ilmestymisviikollaan sekä virallisen albumilistan että fyysisen albumilistan ykköseksi. 

Huoran biisejä on striimattu Spotifyssa yli 12 miljoonaa kertaa ja musiikkivideota on katsottu Youtubessa yli 10 miljoonaa kertaa.

Kuvaaja: Tero Ahonen

J. KARJALAINEN

SOULAVARIS

WARNER MUSIC

Levytysuransa 1980-luvun alussa aloittanut J. Karjalainenon yksi Suomen kaikkien aikojen suosituimpia laulajia, lauluntekijöitä ja oman tiensä kulkijoita. Amerikkalaista musiikkiperinnettä suomalaisiin oloihin sovittanut artisti on aina ollut omaa luokkaansa riippumatta siitä, mitä nurkkaa kyseisestä aarrearkusta hän on kolunnut. Suosionsa kautta vuosikymmenien säilyttänyt artisti julkaisi huhtikuun alussa uuden Soulavaris-albumin, joka meni suoraan ilmestyttyään Suomen virallisen listan ykköseksi.

Väinö Karjalaisen tuottama, äänittämä ja miksaama levy sisältään kymmenen J. Karjalaisen säveltämää ja sanoittamaa kappaletta. Albumilla musiikin orkestroinnista ei vastaa ainoastaan yksi kiinteä kokoonpano vaan soittajisto vaihtelee kappaleittain. Levyllä soittavat J. Karjalaisen lisäksi Abdissa ”Mamba” Assefa, Mouhamadou L. ”Malang” Cissokho, Pekka Gröhn, Janne Haavisto, Keimo Hirvonen, Väinö Karjalainen, Mikko Lankinen, Tom Nyman, Anssi Nykänen, Miikka Paatelainen, Tuomo Prättälä, Mitja ”Polaroid Slim” Tuurala ja Tommi Viksten.

Albumin tiimoilta J. Karjalainen esiintyi sekä loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa että 21 konserttia sisältäneellä Soulavaris- konserttisalikiertueella.

Kuvaaja: Iiris Tuononen

LITKU KLEMETTI

ASIATONTA OLESKELUA

IS THIS ART!

Litku Klemetti on sekä laulaja-lauluntekijä Sanna Klemetin alterego, että 5-henkinen yhtye. Nostalgiasta, progressiivisesta rockista, suomalaisesta iskelmästä ja italodiscosta vaikutteita ammentanut Litku Klemetti yhtyeineen on julkaissut yhteensä seitsemän albumia, joiden kappaleita on striimattu miljoonia kertoja. Viimeisin, lokakuussa julkaistu Asiatonta oleskelua albumi on paitsi bändilevy, myös klassinen lauluntekijälevy, jolla ääneen pääsee vihdoin Sanna Klemetti, ihminen Litku Klemetin takana.

Kuvaaja: Jirina Alanko

MAIJA VILKKUMAA

1973

KAIKU ENTERTAINMENT

Suomen rakastetuimpiin laulunkirjoittajiin lukeutuva Maija Vilkkumaa on koko uransa ajan toiminut tienraivaajana ja suunnannäyttäjänä. Hän on laajentanut käsityksiä siitä, mitä kaikkea suomalainen nainen ja rockmuusikko voi tehdä ja nyt edessä on taas yksi ylitettävä silta – on pioneerityötä olla 50-vuotias rockmuusikkonainen Suomessa.

Vilkkumaa julkaisi lokakuussa odotetun, kahdeksannen studioalbuminsa 1973, joka on nimetty Vilkkumaan syntymävuoden mukaan. Samalla, kun Vilkkumaa itse on täyttämässä 50 vuotta, hän tarkastelee naisen ja rokkarin näkökulmasta näitä vuosikymmeniä ja niiden aikana tapahtuneita muutoksia ja ilmiöitä. 

1973-albumi nousi ilmestyttyään Suomen virallisen fyysisen listan ykköseksi ja yhdistetyn listan kakkoseksi. Kaisa Korhosen kanssa kirjoitettu single Viimeinen elämä on striimannut kultaa ja nousi radiolistan sijalle 7. Viimeisenä singlenä albumilta julkaistiin kantaaottava Äidinmaa, jonka maailma heräsi eloon Jussi-palkitun elokuvaohjaaja Emilia Hernesniemen ohjaamalla, laajaa arkistomateriaalia ja uutta videokuvaa yhdistävällä musiikkivideolla. Albumin teemaa jatkoi myös laajaa ihastusta herättänyt fokuskappale Betty Draper, riffivetoinen rock-tykitys, joka kommentoi naisena olemisen ahtaita raameja. 

Albumin on yhtä kappaletta lukuun ottamatta (Viimeinen elämä on Eppu Kososen tuottama) tuottanut Atso Soivio. Myös Vilkkumaan bändi osallistui levyntekoon, kokoonpanona Maria Rantanen, Ville Salminen, Ilkka Tolonen ja Ville Kyttälä.

Kuvaaja: Tero Ahonen

OLAVI UUSIVIRTA

PIENI KUOLEMA

JOHANNA KUSTANNUS

Syyskuussa 2022 julkaistu Pieni kuolema on monilahjakkaan Olavi Uusivirran yhdeksäs albumi. Julkaisua juhlistettiin kahdella loppuunmyydyllä keikalla Helsingin Ääniwallissa.

 Lähes 20 vuotta sitten ensimmäisen levynsä julkaissut laulaja-lauluntekijä Uusivirta tunnetaan muun muassa hiteistä On niin helppoo olla onnellinen, Nuori ja kaunis, Tanssit vaikka et osaa, Ollaanko tämä kesä näin, Kultaa hiuksissa ja Kesäyön uni. Emma-palkitun tekijän viime vuosien julkaisuihin lukeutuu myös huikeat 100 viikkoa Suomen radiosoittolistalla pysynyt platinaa striimannut 2020-duetto Anna Puun kanssa.

 Uusivirta yhtyeineen tunnetaan loistavana livebändinä ja keikat soitetaan pääsääntöisesti täysille saleille.