Skip to content

VUODEN RAP/R&B 2022

Kuvaaja: Jens Zitting

EGE ZULU

OI MAAMME HELSINKI

PME RECORDS

Tämän vuoden YleX Läpimurto -voittaja Ege Zulu on suomiräpin afrosuomalaisten artistien uusi ääni. Oi maamme Helsinki -albumi on Zulun kasvutarina, joka käsittelee Helsinkiä ja Zulun omakohtaista kokemusta helsinkiläisyydestä raikkaasti ja realistisesti. Syyskuun viimeisenä päivänä julkaistu albumi nousi heti virallisen albumilistan kolmannelle sijalle lunastaen artistiin kohdistuneita odotuksia. Albumilta irroitettu single Melankolia nousi myös viralliselle radiolistalle, ”vaikka Suomi on tosi synkkä ja masentunu nii mä en lähde tohon mukaan vaa mä muutan sen”, artisti kertoo. Zulun kannustava asenne ei ole jäänyt medialta tai kuulijoilta huomaamatta. Artistin trendikkäästä Marseille-soundista inspiroituneet biisit ovat vakuuttaneet ja keikoilla on riittänyt väkeä ruuhkaksi asti koko kesän ajan. Zulu esiintyi viime kesän aikana mm. Ruisrockissa, Flow Festivalissa ja Blockfesteilla.

Kuvaaja: Anni Hartikainen

ETTA

Tykkäät kummiski

warner MUSIC

Monipuolisuudellaan ihastuttava Etta teki suomalaisen räpin historiaa olemalla ensimmäinen nainen, jonka albumi nousi listaykköseksi. Upean vastaanoton saanut Tykkäät kummiski -albumi oli myös Spotifyn kuunnelluin kahden viikon ajan. Etan striimiluvut ovat olleet muutenkin koko vuoden kovia: hänen kuukausikuuntelijamäärät ovat vaihdelleet Spotifyssa vuoden aikana jopa 350-400 tuhannessa, mikä on enemmän kuin monella vuosia uraa tehneellä menestysartistilla.

Vuosi 2022 nostikin aktiivisesti uutta musiikkia tekevän Etan täysin uudelle levelille: Keväällä julkaistiin Ei Bändäreit -EP yhdessä Pihlajan kanssa, jolta löytyvä single Bändäri nousi Spotifyn kuunnelluimmaksi kappaleeksi. Kesäkuussa Etta oli Kesäkumikamppanjan keulakuvana ja julkaisi Isaac Senen kanssa virallisen YleX Kesäkumibiisin Rakastellaan. Heinäkuussa ilmestyi albumin toinen single Perus, jolla feattaa suomiräpin pioneeri Gettomasa ja elokuussa julkaistiin vielä ennen albumia kolmas single R.E.S.P.E.C.T.

Etan kappaleita on voinut kuulla vuoden aikana livenä lähes 90 keikalla, telkkarissa TVOF World Vision-konsertissa, SuomiLovessa ja Linnan juhlien jatkoilla, radiossa YleX:llä, Suomiräpillä, Bassolla ja Suomipopilla. Etta on kiertänyt Suomea aktiivisesti uusitun livesettinsä kanssa, johon kuuluu hänen lisäkseen liverumpali. Viime kesänä Etta nähtiin mm. Ruisrockin, Ilosaarirockin, QStockin ja Blockfestin lavoilla.

Artistina Etta on nälkäinen eikä halua lokeroida itseään vain yhden musiikkityylin edustajaksi. Hän on pysynyt oman albuminsa lisäksi aktiivisena tekemällä useamman vierailun muiden artistien kappaleille. Syksyllä julkaistiin Blacflacon kanssa tehty yhteisbiisi My love and homie, josta kasvoi iso hitti jo ennen julkaisua. Etta oli vuoden aikana mukana myös DAVIn, El Migun ja Pyhimyksen singleillä.

Kuvaaja: Tuukka Koski

GETTOMASA

vastustamaton

pme records

Gettomasan Vastustamaton on albumikokonaisuus, jolla artisti käsittelee mm. itsensä ja ympärillä olevien ihmisten erilaisia riippuvuuksia ja menestyksen monia kasvoja; “Albumilla käsittelen oikean elämän asioita. Myös rumia ja rujoja.” Suoraan albumilistan ensimmäiselle sijalle noussut, siellä tähän mennessä kolmatta viikkoa putkeen pysytellyt ja ennakkoon platinaa myynyt albumi on kerännyt ylistystä; ”Vastustamaton jää historiaan loistavana levynä, jolla artisti muistaa juurensa, ei unohda lähimpiään, eikä myöskään sisintään”, Rumba. Vastustamaton, Shamppanjadieetillä, 500 Hevosta ja Hyvä me -kappaleet ovat kaikki nousseet julkaisun yhteydessä virallisen singlelistan ensimmäiselle sijalle. Menestyksekkäiden singlejen lisäksi albumilta löytyy mm. vaikuttava kuusiminuuttinen kappale Se ois ollu siin, joka on tarina päihdeongelmien värittämistä ihmiskohtaloista. Albumi nousi julkaisupäivänä kokonaisuudessaan Spotifyn 22:n kuunnelluimman kappaleen joukkoon ja kahdeksan kappaletta singahti myös viralliselle singlelistalle. Samana päivänä tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä, kun Gettomasa voitti RAP SM:n.

Kuvaaja: Julius Konttinen

NCO

ADDIKTI

SKORPIONI

NCO on ehkä Suomen hauskin persoona. Harva artisti pystyy puhumaan vaikeista asioista yhtä nerokkaan kepeästi kuin NCO. Ei mistään kotoisin olevan artistin musiikista löytyy samaistumispintaa, huumoria ja herkkyyttä yhdistettynä kokeellisiin biitteihin.

NCO:n eli tuttavallisemmin Enskan uusin taidonnäyte on vuonna 2022 julkaistu ”Addikti” -albumi. Se on musiikillisesti monipuolinen ja kunnianhimoinen kokonaisuus, jonka kappaleet käsittelevät addiktion sykliä ja elämää kokonaisvaltaisesti.

NCO on kokenut seremoniamestari. Hän osaa viihdyttää, yllättää ja ottaa yleisön haltuun.

Kuvaaja: Suzannà Gembege

PIHLAJA

PAHA BARBI

Sony music

Suomen artistikentän kuumimpiin nimiin kuuluva Pihlaja julkaisi 4.11. toisen albuminsa ”Paha Barbi”, jolta kuullut singlet ”Paha Barbi”, ”Tatuoitu”, ”Menee yli feat. TIPPA”,” Bon appétit”, ”Baby baby” ja ”Heaven feat. Fabe” nousivat kaikki Spotifyssa Suomen 30 kuunnelluimman kappaleen joukkoon.

Soolomateriaalin ohella Pihlaja julkaisi maaliskuussa Ettan kanssa tehdyn yhteis-EP:n ”Ei bändäreit”, jonka singlekappale ”Bändäri” nousi Spotifyn kuunnelluimmaksi kappaleeksi ja viihtyi lähes puoli vuotta Spotify-listan top50:ssä. Kappale oli Suomen Spotify-historian ensimmäinen listaykköseksi noussut naisartistien yhteiskappale. Tähän mennessä kappaletta on kuunneltu Spotifyssa yli 6 miljoonaa kertaa.

Pihlaja on artisti ja lauluntekijä, jonka kappaleita on kuunneltu Spotifyssa yli 30 miljoonaa kertaa. Pihlajan suurimpiin hitteihin kuuluvat platinaa streamanneet ”Pojat feat. Yeboyah” ja Ettan kanssa tehty yhteisbiisi ”Bändäri” sekä kultaa streamanneet “Tatuoitu” ja “Picasso feat. costee”. Emma-ehdokkuuden tuonut Pihlajan debyyttialbumi “Kirjoitettu tähtiin” on myös streamannut kultaa. Viime kesänä Pihlaja nähtiin mm. Ruisrockin, Blockfestin, Weekend Festivalin, Tikkurila Festivaalin ja RMJ:n lavalla.

Kuvaaja: Lucas Sene

SEXMANE

Sekavaa ja hiton vaikeet / Chillaa veli / 40K

SONY MUSIC

Sexmane on kiistatta yksi tämän hetken suurimmista nimistä kotimaisella rap-kentällä. Hän valmistautuu kolmannen albuminsa Sextape II julkaisuun kovaa vauhtia ja on tarjoillut siltä tänä vuonna jo kolme kappaletta; 40K ja Chillaa veli ovat molemmat striimanneet platinaa ja pysytelleet Suomen Spotifyn kuunnelluimpien top50 -listalla julkaisustaan lähtien ja viimeisimpänä julkaistu Sekavaa ja hiton vaikeet, joka nousi suoraan Spotify Top 50 listan sijalle #2.

Omien platinaa striimanneiden julkaisujen lisäksi Sexmane on fiitannut tänä vuonna useilla menestystä niittäneillä biiseillä. Valtaisan suosion saavuttaneella artistilla on ollut parhaillaan viisi kappaletta Suomen Spotifyn Top50 -listalla samaan aikaan. Sexmane on noussut Spotifyn kuunnelluimmaksi artistiksi pysytellen yli 10 viikkoa putkeen Suomen viiden kuunnelluimman artistin joukossa.  

Jo debyyttialbumillaan indienä läpimurron tehnyt rap-artisti julkaisi toisen albuminsa Väärinymmärretty syksyllä 2021. Suoraan albumilistan sijalle 5. nousseelta albumilta listahitiksi noussut Vastaaja feat. Ege Zulu ja Pessa pysytteli useita viikkoja Suomen Spotifyn Top50 -listalla. Sexmane saavutti Väärinymmärretty albumilla tämän vuoden Emma Gaalassa neljä ehdokkuutta.

Sexmane on kiertänyt loppuunmyytyjä keikkapaikkoja tänä vuonna ympäri Suomen. Lavaenergiallaan vakuuttavan artistin Sexhow -livekeikat ovat muodostuneet ilmiöksi. Sexmanen kolmas studioalbumi julkaistaan alkuvuodesta 2023.