Skip to content

VUODEN POP 2022

Kuvaaja: Laura Iikkanen

BESS

Ram pam pam / Rakastan en rakasta / Sammumaton

UNIVERSAL MUSIC

Vuoden 2021 isoimman läpimurron tehnyt artisti on kieltämättä pop-artisti BESS. Tammikuun alussa julkaistu UMK-kisabiisi Ram pam pam on kaikilla mittareilla vuoden isoin kotimainen kappale. Single on ylittänyt nelinkertaisen platinan rajan yli 16 miljoonalla kuuntelukerralla ja hallitsi listojen kärkiä koko alkuvuoden: Ram pam pam viihtyi Suomen kuunnelluimpana kappaleena Spotifyssa 64 päivää ja oli myös Virallisen singlelistan ykkönen 10 viikkoa putkeen. Elokuussa BESS teki radiohistoriaa, kun biisi pysytteli suomalaisten radiokanavien soitetuimpana kappaleena yhteensä 19 viikkoa putkeen. Ram pam pam on lisäksi koko vuoden ylivoimaisesti soitetuin kappale radioissa.

Kesäkuussa artisti vieraili poptähti Antti Tuiskun Grindr Mayhem -kappaleella, joka oli yksi kesän kuunnelluimpia kappaleita Suomessa.  Heinäkuussa BESS julkaisi uutta omaa musiikkia ja single Rakastan en rakasta nousi niin ikään radioiden ja striimipalveluiden listoille ja on ylittänyt kultarajan. 4.11. julkaistaan artistin vuoden kolmas single Sammumaton, joka keräsi suitsutusta jo ennen julkaisuaan.

Artistin läpimurron vuoden on kruunannut loppuunmyydyt keikat ympäri Suomen sekä laulajan ensimmäinen iso festarikesä. Syyskuun alussa Suomen musiikkikustantajat palkitsivat BESSin Vuoden läpimurto -palkinnolla ja Teoston teettämän, suomalaisten musiikin kuuntelua käsittelevän tutkimuksen mukaan BESS on ylivoimaisesti tunnistetuin ja pidetyin uusi artisti Suomessa vuonna 2022.

Kuvaaja: Karim Awad

isac elliot

Makso Mitä Makso (feat. Sexmane) / 20min / Lowkey (feat. 1.Cuz)

Def Jam Recordings Finland

Isac Elliot julkaisi vuonna 2022 ensimmäiset omat suomenkieliset kappaleensa. Kesäkuussa ilmestynyt 20min oli massiivinen hitti: sitä kuunneltiin ensimmäisen vuorokauden aikana lähes 320 000 kertaa, se rikkoi kultarajan vajaassa kahdessa viikossa ja pysyi yli kaksi viikkoa listaykkösenä. Hitti sai jatkoa syksyllä Makso mitä makso -biisin myötä, joka nousi myös suoraan listaykköseksi. Loppusyksystä artisti yllätti julkaisemalla Lowkey-singlen yhteistyössä ruotsalaisräppäri 1.Cuzin kanssa. Nuoresta iästään huolimatta Isac Elliot on tehnyt jo vakuuttavan uran: hänen kappaleitaan on streamattu yli 350 miljoonaa kertaa ja hän on EMMA-palkintojen lisäksi saanut lukuisia MTV Music Awards -palkintoja. Suomenkielisen materiaalinsa myötä Isac Elliot on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tämän hetken kuumimmista kotimaisista artisteista.

Kuvaaja: Niko Hirvimäki

JVG

Mun tapa Pelata

PME Records & Warner Music

Kulunut vuosi on ollut jo 12 vuotta musiikkia julkaisseen JVG:n uran isoin. Juuri oman Olympiastadion-keikan julkaisseen yhtyeen valtavasta suosiosta kertoo mm. historiallisen suuri Spotify-kuuntelijamäärä, joka on parhaimmillaan ollut lähes miljoona yksittäistä kuukausittaista kuuntelijaa. JVG on myös Suomen kuunnelluin artisti vuonna 2022. Kaikki JVG:n tänä vuonna julkaistut omat singlet nousivat suoraan Spotifyn 1. sijalle sekä platinarajan yli 30 miljoonalla streamilla rikkonut Mun tapa pelata -albumi suoraan albumilistan 1. sijalle. Yhteensä yhtyeen musiikkia on vuoden 2022 aikana kuunneltu yli 79 miljoonaa kertaa.

Streamisuosion lisäksi vuoden isoimpiin hitteihin kuuluvat singlet Amatimies ja Viikonloppu ovat soineet laajasti radiossa nousten radiolistan kärkisijoille (peak #5). Maaliskuussa ensi-iltansa saanut JVG-dokumenttielokuva Vuodet ollu tuulisii on ollut vuoden katsotuimpia kotimaisia elokuvia elokuvateattereissa ja Elisa Viihde Viaplayn syksyn katsotuin elokuva. Kesällä JVG nähtiin lähes 30 festivaalin pääesiintyjänä uudistetulla, kehutulla show’llaan.

Kuvaaja: Ari Virem

kuumaa

Oo vielä sekunnin mun / Tulipalo / Edelleen sua

UNIVERSAL MUSIC

Kuluneen vuoden aikana radioita ja suoratoistopalveluiden kärkilistoja valloittanut yhtye nauttii huimasta nousukiidosta. Parhaimmillaan KUUMAA on ominut tänä vuonna top 50-listalta sijoituksia samanaikaisesti jopa kahden kappaleen verran. Yhtyeen uusin single Edelleen sua nousi Spotifyn 10:n kuunnelluimman kappaleen joukkoon, jonka lisäksi heinäkuussa 2022 julkaistu Tulipalo on viihtynyt virallisen singlelistan top 10:ssä ja Spotifyn top 50:ssä. Tulipalo nousi myös soitetuimmaksi kotimaiseksi kappaleeksi valtakunnallisissa radioissa. Vuoden 2022 aikana yhtye on rikkonut neljällä kappaleellaan kultarajan ja striimannut kahdesti platinaa.

Vuonna 2022 KUUMAA on hurmannut keikkakansaa loppuunmyydyn Tavastian lisäksi legendaarisilla festarilavoilla, kuten Ilosaarirockissa, Provinssissa ja Weekend Festivaleilla. Yhtyeen julkaisut ovat yltäneet valtakunnalliseen radiosoittoon muun muassa YleX:lle, YLE Suomelle, SuomiPopille, SuomiRockille ja Iskelmälle. KUUMAA myös voitti NRJ:n legendaarisen Hitti vai Huti -kilpailun hitillään Oo vielä sekunnin mun historialliset 12 kertaa putkeen. Television puolella KUUMAA on nähty prime time -ohjelmissa, kuten SuomiLOVEssa, Possessa sekä tunteikkassa Laulu Rakkaudelle -ohjelmassa. Spotifyssä yhtyeen tuotanto on kerännyt lähes 25 miljoonaa kuuntelukertaa.

Bändin jäsenet Johannes Brotherus, Jonttu Luhtavaara ja Aarni Soivio hurmaavat välittömällä energiallaan niin musiikissaan kuin keikoillaankin. KUUMAAn ydintä ovat suuret, tunnistettavat melodiat, tarttuvat tekstit ja valovoimainen live. Yhtyeen vastaavana tuottajana toimii useista megahiteistään tunnettu Jonas Olsson.

Kuvaaja: Nana Simelius

Nelli Matula

KILTTI TYTTÖ

UNIVERSAL music

Valovoimainen pop-artisti Nelli Matula julkaisi toisen albuminsa Kiltti tyttö huhtikuussa. Levy myi kultaa ennakkoon ja oli julkaisunsa jälkeen yhteensä neljä viikkoa putkeen Spotifyn kuunnelluin albumi Suomessa. Levy kipusi parhaimmillaan myös virallisen albumilistan sijalle 2. Kiltti tyttö -albumi pitää sisällään kultarajan ylittäneet hitit Tulevaisuuteen, Lelu, Sukupuuttoon ja Limbo. Kiltti tyttö -albumin julkaisun myötä Nelli Matulan yleisö on laajentunut merkittävästi. Tämä on näkynyt niin artistin someseuraajien merkittävässä kasvussa kuin täysinäisillä keikkapaikoilla Tavastiaa ja Ruisrockin rantalavaa myöden. Kiltti tyttö -albumi vahvisti entisestään Nelli Matulan asemaa Suomen kirkkaimpien pop-tähtien joukossa.

Kuvaaja: Viivi Huuska

VESALA

Totuuksia popmusiikista (EP) / Uu mama

ETENEE RECORDS & WARNER MUSIC

Vesala kuuluu Suomen arvostetuimpiin ja seuratuimpiin artisteihin. Hänen musiikkinsa on erityinen yhdistelmä taiteellista tinkimättömyyttä sekä koko kansan tavoittavia pophittejä radio- ja suoratoistopalveluiden soitetuimpien kappaleiden listoilta. Kulunut vuosi ei ole ollut poikkeus – joulukuussa 2021 julkaistulla spesiaalilla Totuuksia popmusiikista -EP:llä artisti pääsi irroittelemaan jo 20 vuotta kestäneen uransa kunniaksi. Alkuvuonna julkaistu single Uu mama ja EP:ltä löytyvä Pulkka nousivat viraaliksi ilmiöksi UMK-väliaikashown jälkeen. Kesällä Vesala esiintyi kaikilla isoimmilla festivaaleilla mukaan lukien valtavasti suitsutusta kerännyt headliner show Sidewaysissa lauantaina. Syksyllä 2021 julkaistu Pahanilmanlinnut oli koko vuoden radiolistan soitetuimpien joukossa ja nousi vuoden aikana kahteen otteeseen kärkisijoille. Näiden lisäksi Vesala teki yhteisbiisin Nopee hopee Kaija Koon kanssa ja esiintyi pop-spektaakkeliksi kehutulla Mestarit-kiertueella.