Skip to content

kriitikoiden valinta 2023

kuuntele soittolistaa

Kuvaaja: Jordan Rossi

ALMA

TIME MACHINE

PME RECORDS / WARNER MUSIC FINLAND

Maailmanluokan osaamista Suomesta maailmalle vievä ALMA julkaisi tänä vuonna odotetun toisen studioalbuminsa Time Machine. Albumi tehtiin suurimmaksi osaksi Ruotsissa Max Martinin studioilla ALMAn nuorten naiskollegoiden Elvira Anderfjäldin (Taylor Swift, Tove Lo) ja Tove Burmanin (Au/Ra, Anna of the North) kanssa. Mukana levynteossa oli myös Fat Max (The Weeknd, Maisie Peters) ja Decco (Dua Lipa, Selena Gomez). Albumin arvostelut ovat olleet ylistäviä sekä kotimaassa että ulkomailla. Arvostetut mediat kuten DIY, Soundi ja Helsingin Sanomat myönsivät albumille huippuarvostelut ja 4/5 tähteä, ja muun muassa The Guardian, Rolling Stones Germany ja Evening Standard antoivat albumille 3/5 tähteä.

Time Machine -albumin kappaleet ovat päässeet myös nauttimaan ennennäkemättömän upeaa radiomenestystä Suomessa sekä ulkomailla. Menestyshitti Summer Really Hurt Us on Suomen radioissa eniten soittokertoja saavuttanut kappale kotimaiselta artistilta tänä vuonna – edellä listalla on vain Miley Cyrus kappaleellaan Flowers. Kappale nousi Suomessa radiolistan sijalle viisi, joka on ALMAn korkein sijoitus omalla kappaleellaan. Lisäksi Summer Really Hurt Us oli kaupallisten radioiden eniten soitettu englanninkielinen kappale tänä kesänä Suomessa. Lisäksi muun muassa UK:ssa kappale nousi radiolistan sijalle #18 ja oli soitossa NRJ Euro Hot 30 -soittolistauksessa (tällä listalla on viimeksi ollut suomalaisista artisteista Darude). 

Viime vuonna ALMA teki oman Euroopan kiertueensa, joka oli monissa kaupungeissa loppuunmyyty. Sen lisäksi hän on lämpännyt Tove Lon Dirt Femme -kiertueella, sekä esiintynyt kaikilla Suomen isoimmilla festivaaleilla – mukaan lukien Ruisrock, Ilosaarirock, Provinssi ja Flow Festival. ALMA nähtiin esiintymässä myös Tove Lon keikalla Flowssa sekä ainoana featuring artistina Kaija Koon Superstadionilla.

Kuvaaja: Johanna Vapaavuori

LYYTI

NOUSUSSA TAAS

JOHANNA KUSTANNUS / UNIVERSAL MUSIC

Lyhyessä ajassa niin yleisöt kuin kriitikot poikkeuksellisella pop-musiikillaan hurmannut Lyyti julkaisi syyskuussa kolmannen albuminsa Nousussa taas. Albumi on Johanna Kustannukselle kiinnitetyn Lyytin kolmas albumikokonaisuus. Levy koostuu kymmenestä kappaleesta, joista on jo julkaistu singlet Ennätyshelteet, Katastrofin laajuus, 100 kaunaa ja Omakuva. Nousussa taas on taidonnäyte modernia ja lyyristä popmusiikkia, jota on kuvailtu myös runoelmapopiksi. Albumin ovat tuottaneet bändissä koskettimia soittava Antti Vuorenmaa ja muun muassa Ursus Factoryn ja Arpan tuotannoista tunnettu Väinö Karjalainen.

Lyytin mukaansatempaava, runonomainen ja notkea popmusiikki erottuu edukseen ja tuo uusia oivalluksia joka kuuntelukerralla. Artisti on yhtyeensä kanssa kasvattanut mainetta myös häikäisevänä live-esiintyjänä, jonka heittäytymiskyky tekee jokaisesta keikasta ainutlaatuisen. Lyytin ylistystä kerännyt kakkosalbumi Toiveet ja helyt (2021) toi Lyytille ensimmäisen Emma-ehdokkuuden sekä Vuoden Artistin tittelin (Indie Awards 2022).

”Nousussa taa on yksi vuoden parhaita kotimaisia levyjä.” – Kulttuuritoimitus

”Lyyti ei sorru abstraktiin sanahelinään vaan tarjoaa hienojen biisien ohessa uskottavaa ajankuvaa sekä minän, jossa on tarttumapintaa” – Helsingin Sanomat

Kuvaaja: Vesa Tyni

MISHA

NOCTURNAL

SUNDAE SAUUCE

Misha on Helsingissä vaikuttava r&b- ja hip hop -tuottaja, joka tunnetaan parhaiten yhteistyöstään amerikkalais- ja brittiartistien kanssa. Hänen kappaleitaan on striimattu Spotifyssa jo yli 60 miljoonaa kertaa. Mishan tuotanto on soinut kotimaisten radiokanavien lisäksi ulkomaisilla radioasemilla, kuten BBC:llä, CBC:llä sekä HBO maxin South Side -sarjassa.

Mishan tuotanto liikkuu sulavasti vaihtoehtoisen r&b:n, hip hopin ja nu-funkin aalloilla. Sielukkaat sointukierrot, sofistikoituneet sovitukset ja lämmin soundimaailma vie kuulijan matkalle. Vuonna 2022 julkaistu Nocturnal on Mishan debyyttialbumi, jolla vierailee Oddiseen ja Katori Walkerin kaltaisia arvostettuja artisteja.

Mishan seuraavalta albumilta on julkaistu jo ensimmäinen single Question. Kappaleella on mukana Grammy-ehdokas Moonchildin solisti Amber Navran, Grammy-palkittu tuottaja Dylan Graham sekä Emma-palkittu säveltäjä-kosketinsoittaja Jussi Halme.

Suomessa Misha tunnetaan myös taiteilijanimellä Haamu. Hän on julkaissut viisi albumia, joista viimeisimmän, Perheen, julkaisi Pihlderberg/Universal Music vuonna 2023. Haamu on tehnyt yhteistyötä muun muassa Elastisen, Palefacen, Pyhimyksen ja Stepan kanssa sekä tuottanut musiikkia Kubelle ja Gettomasalle.

Kuvaaja: Mikko Malmivaara

PAMBIKALLIO

PARC DE PAMBI

HELMI LEVYT

Pambikallio on hurmannut suomenkielisellä psykedeliapopillaan heti ensijulkaisuistaan lähtien. Yhtye singahti indietaivaalle vuonna 2022 ja on rönsynnyt Pauliina Koivusaaren ja Lauri Kallion muodostamasta duosta viisihenkiseksi säkenöiväksi liveyhtyeeksi.

Pambikallion utuisen ja kimaltelevan kaikuisan dreampop-rangan ympärille on kasvanut duon käsissä ilahduttavan svengaavat, määrätietoisesti surisevat ja psykedeelisen taianomaiset raajat. Lopputulos on universaalin suvereeni. Kaikki yksityiskohdat ovat loppuun asti mietittyjä ja sen huomaa löytäessään yhtyeen musiikista toistuvasti jotain uutta.

Yhtyeen toinen albumi, Parc de Pambi julkaistiin lokakuussa 2023 Helmi Levyjen toimesta. Parc de Pambi -albumi kasvattaa yhtyeen musiikkia soinnillisesti aiempaa suuremmaksi ja dramaattisemmaksi. Levyn tyylilaji ja viittaukset poukkoilevat vinhasti paikasta toiseen; tunnelma polveilee dramaattisen pompöösistä eteeriseen ajelehdintaan ja lapsellisesta riehakkuudesta toismaalliseen hurmokseen.

Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa maaliskuussa 2022. Pambikallio-albumi sai innostuneen vastaanoton niin yleisöltä kuin kriitikoiltakin. Yhtye on nostettu mm. YleX Läpimurto 2022 -listaukseen ja ollut ehdolla niin Indie Awardseissa kuin Femma-gaalassakin vuonna 2022.

Duona aloittanut yhtye kasvaa keikoille viisihenkiseksi bändiksi Teemu Vänskän (koskettimet), Io Petterssonin (basso) ja Teemu Mustosen (rummut) täydentämänä.

Kuvaaja: Samuli Vienola

STEPA & EeVIL STÖÖ

ET VOI PYSÄYTTÄÄ MEITÄ

PME RECORDS / Katakombi Records

Teosto-palkittu Eevil Stöö ja Sodankylän Too Shortiksikin tituleerattu Stepa julkaisivat huhtikuussa 2023 yhteisalbuminsa Et voi pysäyttää meitä. Yhdysvaltalaisesta bay area -räpistä inspiroitunut albumi on ensimmäinen PME Recordsin ja Katakombi Recordsin yhteisjulkaisu. Eevil Stöön ja Stepan yhteisalbumin innoituksena toimi duon tämän vuoden alussa toteutettu, huippusuosion saavuttanut yhteiskiertue, jonka loppuunmyydyillä keikoilla kuultiin molempien artistien täyspitkät omat setit. Et voi pysäyttää meitä -tour jatkui suosion myötä vielä syvälle syksyyn. Soundin neljän tähden levyarviossa sanotaan näin: “Molemmat miehet ovat tietysti suomiräpin konkareita. Albumilla molemmat ilmaisevat itseään omilla tyyleillään ja omintakeisilla nasaaleillaan. Tekstit sisältävät näppäriä ja paikka paikoin naiiveja riimejä, jotka eivät kuitenkaan kuulosta lapsellisilta, vaan saavat hymyn huulille.”

Parikymmentä vuotta pelissä vaikuttanut Eevil Stöö on suomalaisen räpin omaperäinen helmi. Eevil Stöön sanoitukset ja sävellykset hänen Marsipan Wave -levyllään palkittiin arvostetulla Teosto-palkinnolla toukokuussa 2022. Eevil Stöön kynä ei ole tylsynyt 2022 ilmestyneillä Puolikas tiili sekä Dungeon & Dragon -albumeillaan. Stepa on tunnettu hyvästä meiningistä ja iloisesta sielusta sekä räppiurasta, jolle ei loppua näy. Artistin edellinen albumi Siistii räppii sisältää kymmenen kappaletta, joita siivittää kesäisen rennot tuotannot. Sodankylästä kotoisin olevalla artistilla on vaikuttava ja monipuolinen ansioluettelo musiikin saralla.

Kuvaaja: Pedro Bergamo

VIMMA

TORNADON SILMÄSSÄ

NORDIC NOTES

VIMMA on ehdottomasti yksi indie-musiikkikentän mielenkiintoisimmista ja ajankohtaisimmista nimistä. Seitsenhenkinen yhtye raivaa rohkeasti tilaa omaehtoiselle musiikilleen, jossa indie-rock, taidepop ja etno sekoittuvat voimakkaisiin teksteihin ympäristöaktivismista ja yhteisen voiman rakentamisesta.

Kuinka syvästi tajuamme elävämme joukkotuhon ja katastrofin keskellä? Kaikki keinot ekologisten kriisien ratkaisemiseen ovat olemassa, mutta poliittinen tahtotila puuttuu. Näistä ajatuksista kumpuavia tunteita käsittelee VIMMAn uusi albumi Tornadon silmässä, joka julkaistiin 13. lokakuuta 2023. Albumi vie kuulijansa matkalle, joka pureutuu syvälle eksistentiaalisesti epävakaisiin aikoihin ja tarjoaa vertaistukea kollektiivisen hajoamisen hetkinä. Albumin tuotti Janne Oinas, äänitti Matias Koskimies ja julkaisi saksalainen Nordic Notes.

VIMMAn musiikin sävellyksistä vastaa pääasiassa saamelainen Pessi Jouste ja solistina toimii karismaattinen näyttelijä-laulaja-ohjaaja Eeva Rajakangas. Yhtyeen muut jäsenet ovat viulisti Roope Jokinen, kitaristi Kalle Outila, pianisti Aino Kallio, basisti Santeri Kettu ja rumpali Aapo Lankinen. Debyyttialbuminsa Meri ja avaruus vuonna 2019 julkaissut VIMMA palkittiin 2020 Etnogaalassa Vuoden tulokkaana.

”This one [Tornadon silmässä] is destined for more awards and spots on critics’ year-end lists, I think.” – Gary Whitehouse, A Green Man Review

”Vimma is certainly one of the most interesting bands fighting for our planet’s survival right now.” – Simon Broughton, FMQ