Skip to content

kriitikoiden valinta 2022

Kuvaaja: Liina Aalto-Setälä

ANTTI AUTIO

KAIKKI TALOT HUOJUU

SOIT SE SILTI

Antti Autio on yksi Suomen rakastetuimmista uuden polven laulaja-lauluntekijöistä. Autio soittaa yhtyeensä kanssa raikkaaseen ja vahvaan laululyriikkaan sekä polveilevaan kitarointiin pohjautuvaa suomenkielistä musiikkia. Voimakkaat ja vilpittömät kappaleet kaipuusta ja rakkaudesta ovat lumonneet kuulijat ympäri Suomen. Ahkerasti keikkailevan artistin intensiiviset ja tunnelmalliset konsertit ovatkin useasti myyneet loppuun. Autiolla on poikkeuksellinen kyky vangita kuuntelija tilaan, jossa ajantaju sumenee.

Aution kehutut pitkäsoitot Minä tuon mukanani sateet (2017), Pihalla tuulee taas (2019) ja Kaikki talot huojuu (2022) ovat vakiinnuttaneet artistin aseman Suomen musiikkikentällä. Autiolla on hurmaava taito onnistua maalaamaan esiin kuulijoiden tunteita hienovaraisen lohdullisesti. Pehmeyden ja tunnelmallisuuden sidosaineena toimii häkellyttävä intensiivisen rohkea voima ja määrätietoisuus. Ensisilmäyksellä anti voi vaikuttaa kepeän helpolta, mutta kun tarkemmin kuuntelee, etenkin lyyrinen ilmaisu on täynnä painavaa kuultavaa.

Aution musiikkia on kuunneltu Spotifyssa yli 12 miljoonan toiston verran ja artisti on nähty esiintyvän mm. Flow Festivalin päälavalla. Kriitikoiden arvostuksen osakseen saaneen artistin teoksia on noteerattu laajalti eri medioissa toistuvan ylistävään sävyyn.

Kuvaaja: Emilia Pennanen

KNIFE GIRL

UNIFORM

SOLITI / PLAYGROUND MUSIC

22-vuotias Lili Aslo tunnetaan parhaiten nimellä Knife Girl, mutta hän on ehtinyt julkaista musiikkia eri artistinimillä jo vuodesta 2013 lähtien. Mittariin on kertynyt 5 lyhytsoittoa ja yli 12 miljoonaa kuuntelijaa suoratoistopalveluissa. Kesäkuussa 2021 Knife Girlin debyytti-EP Metro nosti nuoren artistin puheenaiheeksi niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Useat mediat kuten Earmilk, Wonderland ja BBC Radio 1 huomioivat kentälle ilmestyneen uuden lahjakkuuden. Kuva muuntautumiskykyisestä tuottajasta, artistista ja lauluntekijästä piirtyi yhä selkeämmin OONA EP:n ilmestyttyä marraskuussa 2021. Vuoden 2022 aikana Knife Girl on ollut ehdolla Vuoden Tulokkaaksi Suomen Indie Awardsissa ja nostettu YleX Läpimurto -artistien listalle. Ensimmäinen pitkäsoitto Uniform on viimeistään sinetöinyt Knife Girlin maineen monilahjakkaana artistina, joka uskaltaa jatkuvasti tehdä uusia musiikillisia aluevaltauksia.

Kuvaaja: Julius Konttinen

NELMA U

NELMA U, VOL 2 – TAKAISIN KOULUUN

SKORPIONI

Oikealta nimeltään Alma Uimonen eli Nelma U on sekoitus internet-aikakauden outoutta ja perisuomalaista melankoliaa. Hän on musiikkidiggarien löytö ja yksi maan mielenkiintoisimmista nuorista artisteista. Nelma U on tuottanut, sanoittanut ja äänittänyt itse suuren osan kappaleistaan. Vuoden 2020 kesällä omakustanteena julkaistu ”Nelma U, Vol 1” on kokonaisuus, jolta löytyy vaikutteita PMMP:n vanhasta tuotannosta aina hyperpoppiin asti. Vuonna 2022 julkaistu ”Nelma U, Vol 2 – Takaisin Kouluun” jatkaa samalla linjalla valaisten todella uniikin artistin urakehitystä. DIY-mentaliteetti on vahvasti läsnä myös Nelma U:n livekeikoilla. Hän esiintyy yksin – yhden naisen bändinä.

Kuvaaja: Nick Tulinen

PESSO

33

SONY MUSIC

Monipuolisena muusikkona tunnettu Pesso julkaisi maaliskuussa kolmannen studioalbuminsa ”33”. Yhden miehen poikabändiksi tituleeratun Pesson kolmannen albumikokonaisuuden musiikillisena inspiraationa toimi poikabändimusiikki sekä 2000-luvun alun hiphop ja r’n’b. Albumilla kuultiin fiittaamassa muuan muassa pehmoaino, Asa ja F. Hyvinkäältä kotoisin oleva, nykyisin Helsingissä asuva Pesso, nousi tunnettavuuteen vuonna 2018 julkaistulla Kunnes mä tapasin sut -albumilla. Seuraavan albumin Miks sä et oo niinku kaikki muut? hän julkaisi keväällä 2020. Viimeisin 33 -albumi on osa Pesson Sonyn kanssa solmimaa 33 albumin levytyssopimusta. Pesson musiikki käsittelee paljon tunteita ja herkkiä aiheita artisti kertoo ammentavansa itsensä lisäksi lähipiiristään. Artistin musiikki on monesti myös perinteistä rap-musiikkia melodisempaa.

Kuvaaja: Tero Ahonen

PYY

MAAILMAN LOPU

JOHANNA KUSTANNUS

Postmodernia popmusiikkia kirjoittava lauluntekijä-tuottaja pyy julkaisi debyyttialbuminsa MAAILMA LOPU 28.10.2022. Levyltä julkaistiin etukäteen kolme singleä: JÄÄN YLI, Girl gangs ja SINÄ.  7-vuotiaasta asti musiikkia tehnyt, omaehtoinen artisti pyy eli Pietari Pyykönen säveltää, sanoittaa ja tuottaa musiikkinsa itse. Johanna Kustannukselle levyttävän pyyn omaleimaisissa popkappaleissa yhdistyvät ”raivointiimit” sanoitukset, androgyyni lauluääni, nykivät rytmit ja valtavat kertosäkeet. MAAILMA LOPU -debyyttialbuminsa pyy on tuottanut albumin yhdessä Ruusut- ja Rubik-tuottaja Artturi Tairan kanssa. 12 kappaleen albumilla kuullaan muun muassa saksofonisti Linda Fredrikssonia ja trumpetisti Verneri Pohjolaa sekä useampia sampleja.

Kuvaaja: Frans Nybacka

TEINI-PÄÄ

MAAILMA KYLLÄ ODOTTAA

SOIT SE SILTI

TEINI-PÄÄ on vuonna 2018 perustettu nössöpunk, pöhköpop & teenage dream -bändi. Bändi on aiemmin julkaissut omakustanteena debyytti-EP:n “Täynnä kysymyksiä” syksyllä 2019 ja kesällä 2020 seiskatuumaisen “Hotelliin / 112”.

Debyyttialbumi Maailma kyllä odottaa ilmestyi Soit Se Silti -levy-yhtiön julkaisemana tammikuussa 2022. Yhtye on vakuuttanut kuulijansa aiemmin pienjulkaisuilla, jotka onkin kaikki loppuunmyyty. Albumi keräsi ilmestyttyään hurjan määrän positiivisia arvioita. Se nostettiin Radio Helsingin viikon levyksi ja albumin Heartbreaker-kappale YleX Nosteessa -biisiksi. Yhtye on keikkaillut levyn ilmestymisen myötä ahkerasti ja ihastuttanut yleisöään niin klubeilla kuin lukuisilla festivaaleilla.