Skip to content

VUODEN ISKELMÄ 2022

Kuvaaja: Atte Tanner

ERIN

MILJOONA VASTAUSTA

WARNER MUSIC

Koko kansan tuntema valovoimainen Erin julkaisi neljännen studioalbuminsa Miljoona vastausta elokuussa 2022. Albumilta löytyvä single Yhtenä sunnuntaina on ylittänyt tuplaplatinarajan, sekä singlet Anna mun rakastaa ja Niinku koko ajan ovat ylittäneet kultarajan. 

Persoonallisesta äänestään ja koskettavista tulkinnoistaan tunnetun Erinin ensimmäinen sooloalbumi Hunningolla julkaistiin vuonna 2011 ja levy on ylittänyt moninkertaisen platinan rajan yli 80 000 kappaleen myynnillä. Albumilta jäivät elämään jäittihitit Vanha nainen hunningolla, Popeda, Vanha sydän ja On elämän laina. Erinin toiselta pitkäsoitolta, tuplaplatinarajan ylittäneeltä levyltä Sä osaat! muistetaan muun muassa hittisinkku Ei taida tietää tyttö, joka valittiin vuonna 2014 Suomen musiikkikustantajat ry:n vuoden biisiksi.

Kuvaaja: Ville Juurikkala

LAURI TÄHKÄ

KAIKELLA ON TARKOITUS

warner MUSIC

Pitkän ja menestyksekkään uran tehnyt, koko kansan rakastama Lauri Tähkä julkaisi syyskuussa uuden albuminsa Kaikella on tarkoitus. Se nousi suoraan sekä Suomen virallisen albumilistan että fyysisen albumilistan ykköseksi ja siltä löytyvät muun muassa menestyssinglet Aavikko, Keskiyön cowboy, Nukkuvat aamut sekä nimikkosingle Kaikella on tarkoitus, jotka ovat kaikki soineet ahkerasti myös radioissa. Nukkuvat aamut nousi maaliskuussa radiolistan sijalle #3 ja Kaikella on tarkoitus lokakuussa sijalle #3. Albumi oli albumilistan Top10 joukossa kuuden viikon ajan.

Suomen energisimpiin ja karismaattisimpiin live-esiintyjiin kuuluva Lauri Tähkä on tehnyt kuluneen vuoden aikana useamman spesiaalin keikan: kaksi areenakonserttia Tampereella ja Turussa sekä kaksi stadionkonserttia Helsingin Bolt-areenalla ja Seinäjoen OmaSp Stadionilla. Levyjulkkareita juhlittiin ainutlaatuisessa läpinäkyvässä Kupolissa Helsingin kansalaistorilla kolmen illan verran. Näiden lisäksi hän esiintyi lukuisilla festivaaleilla ja teki albumin julkaisun jälkeen loppuunmyydyn klubikiertueen.

Kuvaaja: Miikka Ahlman

M

LAULUJA 1960-LUVULTA

SOLINA RECORDS

Solina Records julkaisi kotimaisen pop-musiikin kiinnostavimpiin tekijöihin kuuluvan M-artistin, eli Minja Kosken neljännen albumin 25.3.2022.

M-artistille on kolmen aiemmin julkaistun albumin myötä sadellut ylistäviä arvioita, vuoden paras kotimainen albumi, ehdokkuudet Emma- ja Teosto-palkinnoissa sekä keikkoja tärkeimmillä kotimaisilla festivaaleilla.

Minja Kosken eli M-artistin neljäs albumi on poikkeuksellisesti cover-albumi, joka sisältää suomalaisia iskelmäklassikoita 1960-luvulta. Yhdeksän biisin kokonaisuus sisältää muun muassa Laila Kinnusen, Carolan, Ankin ja Tamara Lundin tunnetuksi tuomia kappaleita. Albumilta julkaistut singlet ”Sinun omasi” ja ”Tanssilaulu” ovat saaneet haltioituneen vastaanoton.  Albumillinen 1960-luvun iskelmäaarteita uusioversioina ei sinänsä ole mikään mullistava idea. Tällä toteutuksella lähes rutiininomainen ajatus kuitenkin herää henkiin.

Olennainen syy onnistumiseen on se, että M on kunnioittanut ja uskaltanut sopivassa suhteessa. Ei hiilipaperikopioita tarvitse kukaan, muttei myöskään itsetietoista oman peukalonjäljen painamista kauniin klassikon pintaan.

Laulaja Minja Koski on yhtyeensä kera tavoittanut vuosikertaiskelmien ehkä tärkeimmän ominaisuuden. Vanhoissa iskelmissä on vaikeasti määriteltävää toismaailmallisuutta. Ne ovat ikkunoita reaalimaailman tuolle puolen, soivia satuja ja unikuvia. M on osannut pelkistetyllä mutta oivaltavalla tavalla siirtää muun muassam Tamara Lundin, Laila Kinnusen, Carolan ja Ankin ikivihreiksi laulamien laulujen taikapölyn myös soittoon. Minja Kosken keijumaisessa lauluäänessä on sisäänrakennettuna kiinnostavaa magiaa mutta niin on yhtyeen otteissakin. Intiimisti kihisevät ja svengaavat versiot ovat täynnä likihuomaamattomia nyrjähdyksiä ja säröjä, joiden läpi kajastaa outo valo. Epookkihenkinen tyylikkyys sekoittuu vapaampaan ajatuksenkulkuun ja häröhäivähdyksiin.

Albumin on tuottanut Miikka Ahlman. Sovituksista ja soitannasta artistin ja tuottajan kanssa vastaavat Aleksi Kaufmann, Jussi-Pekka Parviainen ja Simo Saukkola.

Kuvaaja: Karri Harju

OLLI HALONEN

Pohjola / Suomen kesä / Pimeys

MÖKKITIE RECORDS & WARNER MUSIC

Lahjakas laulaja-lauluntekijä Olli Halonen nousi ilmiömäiseen suosioon nyt jo tuplaplatinarajan ylittäneellä Pohjola-hitillään alkuvuodesta 2022. Kappaletta on striimattu jo yli 11 miljoonaa kertaa ylittäen pian triplaplatinarajan ja sen musiikkivideota on katsottu jo huikeat yli 5 miljoonaa kertaa. Lisäksi kappale nousi sekä Spotifyn kuunnelluimmaksi kappaleeksi että Virallisen radiolistan kärkeen ja se palkittiin sekä tammi- että maaliskuun 2022 Kuukauden radiokappaleeksi. Myös toukokuussa julkaistu, pian platinarajan ylittävä, Suomen kesä -kappale nousi Virallisen radiolistan kärkeen ja se palkittiin syyskuun 2022 Kuukauden radiobiisiksi. Mökkitie Recordsille sainatulla kappaleensa itse säveltävällä ja sanoittavalla artistilla on pitkä tausta musiikin parissa. Laulut saavat vaikutteita artistin omasta ja lähipiirin elämästä. Omakohtaisissa teksteissä käsitellään koko elämän kirjoa ja rohkeasti myös sen kipukohtia.

Kuvaaja: Jani Mahkonen

PÄÄESIINTYJÄT

LAULUJA LAITAKAUPUNGILTA

BLUELIGHT RECORDS

Vuonna 1993 maamme valloitti vanhojen Suomi-filmien heinälatoromantiikasta ja rockabillystä tyyliään ammentava Pääesiintyjät-yhtye, jonka kappaleet ”Sua aattelen” ja ”Iiris” soivat tiiviisti radioaalloilla. Yhtye julkaisi yhden albumin nimeltä ”Pitkäsoitto” ja katosi saman tien kuvioista. Yhtyeestä muodostui vuosien varrella kulttibändi, jota pyydettiin toistuvasti palaamaan keikoille. Pääesiintyjät teki vihdoin toivotun paluun lavoille keväällä 2019 ja helmikuussa 2020 päivänvalon näki uusi Pääesiintyjät-albumi ”Lättähatun paluu”.

Vuoden 2022 Pääesiintyjät aloitti julkaisemalla hittisinglen ”Kaunis Veera”.  Pääesiintyjien järjestyksessään kolmas albumi ”Lauluja laitakaupungilta” julkaistiin helmikuussa 2022 ja se sai varsin innostuneen vastaanoton, niin kuuntelijoiden kuin mediankin keskuudessa ja valittiin mm. paikallisradioiden kuukauden levyksi. 

Tällä albumilla Pääesiintyjät on musiikillisesti pakannut laukkunsa ja muuttanut maaseudun heinähommista laitakaupungin liepeille unohtamatta kuitenkaan Rillumareibilly-juuriaan. Musiikissa kuuluu siis ehkä enemmän urbaani häly ja laitakaupungin kujien rock’n’roll, mutta ei bändi ole silti unohtanut reissumiehiä, tukkijätkiä eikä tietenkään vanhoja Suomi-Filmin legendoja, joihin Pääesiintyjien Rillumareibilly-musiikki vahvasti perustuu.

Yhtyeen alkuperäisjäsenistä vuodelta 1993 ovat mukana Francine-yhtyeestä tuttu Pete Salomaa (läskibasso) ja Mika Jokinen (kitara). Seurakseen he ovat saaneet Agentsista tutun laulusolistin Vesa Haajan sekä rumpali Timo Järvisen, joka omaa vahvan taustan eri roots-orkestereista.

Kuvaaja: Janita Autio

SAMU HABER

PELASTETAAN MAAILMA

CAPITOL RECORDS FINLAND

Samu Haberin debyyttisooloalbumi Pelastetaan maailma on Haberia parhaimmillaan: itkettävän herkkiä, isoja tunteita ja kipeitäkin aiheita käsitteleviä biisejä, elämänriemua, rakkautta ja isoja kertosäkeitä. Samu on itse säveltänyt, sanoittanut ja tuottanut levyn yhdessä palkittujen tuottajien Jukka Immosen ja Antti Riihimäen kanssa, joiden lisäksi albumin kappaleita ovat olleet mukana tekemässä muun muassa rakastettu Anna Puu, palkittu lauluntekijä Tiina Vainikainen sekä huipputuottaja Joonas Angeria.

Kultarajan ylittänyt albumi muistetaan erityisesti hittisingleistään:

Lähes platinaa striimannut ensisingle Enkelten kaupunki kasvoi heti julkaisunsa jälkeen isoksi radiohitiksi viihtyen yli 35 viikkoa radiolistalla. Toinen single, kultarajan ylittänyt Täältä tullaan oli yksi viime vuoden soitetuimmista suomalaisista kappaleista radioissa yltäen korkeimmillaan listasijalle 2. Helmikuussa saatu kolmas single Sä on striimannut lähes platinaa ja viihtyi Suomen kuunnelluimpien kappaleiden listalla Spotifyssa 8 viikkoa ja nousi myös radiolistan kärkikahinoihin.

 Syyskuun lopussa julkaistu albumi myi kaksi painosta cd-levyjä loppuun jo ennen julkaisuaan ja levy nousikin suoraan sekä Virallisen albumilistan että fyysisen myynnin listan ykköseksi. Levyn julkaisua seurasi loppuunmyyty Suomen kiertue.