Skip to content

VUODEN ETNO 2022

Kuvaaja: Antti Kokkola

bergå folk project

bergå folk project

omakustanne

Neljä muusikkoa, kaksitoista instrumenttia, kahdeksan laulettua kieltä.

Näistä elementeistä syntyy Bergå Folk Project, kansanmusiikin ammattilaisten muodostama uusi kokoonpano, joka toteuttaa taidemusiikin piirissä tunnettuja Luciano Berion kansanlaulusovituksia ja sävellyksiä kansanmusiikkiyhtyeformaatissa tuomalla samalla Beriota inspiroineet kansanlaulut takaisin juurilleen uusilla, innovatiivisilla sovituksillaan. Kansainvälinen, kahdeksalla kielellä laulettu ja kahdellatoista instrumentilla soitettu ohjelmisto tarjoaa kuulijoille useita maailman- ja kansanmusiikin suuntauksia, tuntuvia tulkintoja ja leukoja loksauttavaa menoa niin lavalla kuin levyllä!

Yhtyeen muodostavat kansanmusiikin moniottelijat Esko Grundström, Aili Järvelä, Topi Korhonen sekä Iida Savolainen. Albumilla kuullaan vierailevana lyömäsoittajana Abdissa ”Mamba” Assefaa. Ylistäviä arvioita kerännyt Bergå Folk Projectin debyyttialbumi julkaistiin omakustanteena toukokuussa 2022. Muun muassa YLE:n toimittaja Kare Eskola toteaa Välilevyjä -ohjelmassaan uuden levyn olevan ”mehevintä suomalaista maailmanmusiikkia pitkään aikaan.”

Kuvaaja: Antti Kokkola

maija kauhanen

menneet

nordic notes

Vahva laulu, sydäntä riipaisevat tarinat, rouhea kantele ja groovaavat lyömäsoittimet – polyrytmien ja beatin kutoma syke yhdistettynä hypnoottisiin melodioihin luovat ainutlaatuisen soundimaailman vain yhden muusikon voimin. 

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin kansanmuusikoihin lukeutuva Maija Kauhanen julkaisi odotetun toisen albuminsa “Menneet” (Nordic Notes) toukokuussa 2022. 

Uuden albumin myötä Maija Kauhanen ottaa harppauksen laulaja-lauluntekijyyteen päin, pitäen samalla kiinni juurevasta tyylistään sekä rikkaasta suomalais-karjalaisesta traditiosta. Musiikillisia vaikutteita kuullaan kansanmusiikista, indiepopista ja elokuvamusiikista ja kappaleet pohtivat omaa tilaa ja rajoja. Miten oma tila otetaan ja kuka sinne pääsee? Mitkä asiat estävät olemasta vapaa? Mitä menneisyydestä pitää kohdata, jotta voi jatkaa kohti unelmiaan?

Helsingin Sanomat arvioi Menneet-albumin tähdillä 5/5: 
“Lopputulos on maailmanluokan tekemistä.” -Mari Koppinen, HS 26.7.2022     

Maija Kauhasen erikoistumisalue on 23-kielinen Saarijärven kantele ja sen perinteinen soittotyyli pientä puutikkua plektrana käyttäen. Hän kehittää jatkuvasti uusia soittotekniikoita ja kantelemalleja isänsä, soitinrakentaja Kari Kauhasen kanssa. Kauhasen uuteen soundipalettiin mahtuu matkoilta hankittuja tuulikelloja, emaliastioita kirpputoreilta sekä innovatiivisia soittotekniikoita muun muassa jousta käyttäen.

Viime vuosina Maija Kauhasen keikkalistalla ovat olleet muun muassa Celtic Connections, FOCUS Wales ja WOMAD Iso-Britanniassa, Folk Alliance International Kanadassa, Il Festival de Músicas del Mundo Kolumbiassa, Korrö Folkfestival, Urkult Folkfest ja Malmöfestivalen Ruotsissa, Tønder Festival Tanskassa, Kalottspel Norjassa, World Culture Festival Hong Kongissa, Roue Baruch Bretagnessa, Festival Notes Polaires Sveitsissä ja Festival Porta Latviassa.

Kuvaaja: Mitro Härkönen

pelkkä poutanen

pyhä veri vuotaa

Eclipse music

Pelkkä Poutanen on laulaja-säveltäjä Petra Poutasen genrerajoja paukutteleva, röyhkeä ja kaunis sekä aiheiltaan kuulijaa haastava kansanmusiikkiestetiikkaan pohjaava sooloproduktio. Poutasen esiintymistä on kuvattu sanoilla maanjäristys, alkuräjähdys, hypnoottinen ja syvä. Työkaluina ovat laulu, perinnesoittimet sekä live-elektroniikka. Akrobaattinen äänenkäyttö yltää skandinaavisista ja suomalais-ugrilaisista laulutavoista aina kurkkulaulutekniikoihin saakka.

Pelkkä Poutanen julkaisi tammikuussa 2022 debyyttisooloalbuminsa Pyhä veri vuotaa (Eclipse Music). Albumin nimi viittaa sen kokoavaan aiheeseen. Se käsittelee pyhää ja sen absurdeja ilmentymiä, vallankäyttöä ja esimerkiksi uskontoihin liittyvää väkivaltaista kuvastoa sekä henkilökohtaista pyhän tunnetta. 

Songlines nosti albumilta kappaleen ”Mitä tuolta kaukaa näkyy?” huhtikuussa ”The 10 Best New Albums From Around the World” -liitelevylle. Kesä-heinäkuun 2022 kokonaisuus keikkui sijalla 1 Transglobal World Music Chart -listalla. 

Poutanen on monipuolinen muusikko, laulaja ja multi-instrumentalisti ja kuoronjohtaja, jonka sävellystyöt ovat yltäneet useiden teatterien lavoille (mm. Kansallisteatteri, TTT, HKT, KOM, Espoon Kaupunginteatteri, Radioteatteri) ja kuorojen laulettavaksi esimerkiksi kansallispuistoissa esitettyjen pienoisoopperoiden muodossa. Poutanen tunnetaan myös laulaja-lauluntekijänä yhtyeestään UTU.

Instrumentit: 
Laulu, kurkkulaulu, kantele, guzheng, live-elektroniikka, MÄSÄ-soittimet

”…one of 2022’s best World Music albums, combining a wild combination of Scandinavian folk, drone, throat-singing…”
Music you need to hear/Rudy Carrera 08/2022

Kuvaaja: Antti Kokkola

päivi hirvonen

kallio

nordic notes

Vahva, syvä ääni kietoutuu vangitsevaan viuluun ja mystiseen jouhikkoon. Tällä instrumentaatiolla Päivi Hirvonen luo musiikkia, joka on täynnä tarinoita ja voimakkaita tunteita. Päivi Hirvosen omaleimaiset sävellykset kumpuavat suomalaisesta traditiosta, jonka karismaattinen esiintyjä ja tarinankertoja manaa eloon intensiivisellä energialla.

Päivi Hirvosen soolodebyytti Alku – The Beginning julkaistiin tammikuussa 2018 saksalaisen Nordic Notesin kustantamana. Albumi on saanut kiitettäviä arvioita kansainvälisesti ja Suomessa levy nostettiin Emma-ehdokkaaksi vuoden parhaaksi etnolevyksi. Elokuussa 2022 ilmestyi Päivin toinen sooloalbumi KALLIO. Albumi on saanut ylistäviä arvioita kansainvälisesti ja nousi heti sijalle 10 World Music Charts Europe -listalla.

Sooloprojektinsa lisäksi Päivi Hirvosen aktiivisimmat yhtyeet ovat Okra Playground ja duo LempiLempi. Viime vuosina Päivi on esiintynyt muun muassa Skandinaviassa, Venäjällä, Espanjassa, Saksassa, Belgiassa, Taiwanissa, Malesiassa ja Japanissa.

Kuvaaja: Marja Helander

solju

uvjamuohta

Bafe’s factory

Solju-yhtyeessä Ulla Pirttijärvi ja hänen tyttärensä Hildá Länsman yhdistyvät saamen kielen ja joiun innovatiivisiin äänimaisemiin. Solju tuo esiin saamelaiset juurensa, pohjoisen kulttuurin ja joikumusiikin rikkaat sävyt ja maailmat. Eläväinen, maanläheinen, värikäs, omaperäinen, eteerinen ja maalaileva ovat sanoja, joilla tekijät itse luonnehtivat musiikkiaan.

Soljun uusi albumi ”Uvjamuohta” (Powder Snow) on saanut erinomaisia arvosteluja ympäri maailman ja se on noussut kansainvälisten maailmanmusiikin radiotoimittajien listoille: World Music Chart Europe: lokakuu #4, marraskuu #4 ja Transglobal World Music Chart: lokakuu #6, marraskuu #12.

”Onnnstunut debyyttilevy voi tunnetusti tuoda paineita kakkoslevylle. Palkitun Soljun tapauksessa lunastaa toinen albumi – syyskuussa ilmestynyt Uvjamuonta (suom. Puuterilunta) – korkeatasoiset odotukset.”

Anu Jormalainen, Lapin Kansa

 Soljun vuonna 2018 julkaistu debyyttilalbumi ”Ođđa Áigodat” (New Times) valittiin Kanadassa (The Indigenous Music Awards, IMA) parhaksi kansainväliseksi alkuperäiskansojen albumiksi. Ulla Pirittijärvi ja Hildá Länsman voittivat Suomen musiikkikustantajien genre-vapaan palkinnon: Vuoden etnotekijät. Lisäksi Solju valittiin Vuoden kansamusiikkitekijäksi Etno-gaalassa. Albumi nostettiin myös Teosto- ja Emma-ehdokkaiksi.