Skip to content

VUODEN BIISI 2022

Kuvaaja: Laura Iikkanen

BESS

Ram pam pam

Säv. & san. Tomi Saario, Essi Launimo, Jonas Olsson

Kustantaja: EMP Elements Music Publishing / Isolla Songs

Levy-yhtiö: Universal Music

Vuoden 2021 isoimman läpimurron tehnyt artisti on kieltämättä pop-artisti BESS. Tammikuun alussa julkaistu UMK-kisabiisi Ram pam pam on kaikilla mittareilla vuoden isoin kotimainen kappale. Single on ylittänyt nelinkertaisen platinan rajan yli 16 miljoonalla kuuntelukerralla ja hallitsi listojen kärkiä koko alkuvuoden: Ram pam pam viihtyi Suomen kuunnelluimpana kappaleena Spotifyssa 64 päivää ja oli myös Virallisen singlelistan ykkönen 10 viikkoa putkeen. Elokuussa BESS teki radiohistoriaa, kun biisi pysytteli suomalaisten radiokanavien soitetuimpana kappaleena yhteensä 19 viikkoa putkeen. Ram pam pam on lisäksi koko vuoden ylivoimaisesti soitetuin kappale radioissa.

Kesäkuussa artisti vieraili poptähti Antti Tuiskun Grindr Mayhem -kappaleella, joka oli yksi kesän kuunnelluimpia kappaleita Suomessa.  Heinäkuussa BESS julkaisi uutta omaa musiikkia ja single Rakastan en rakasta nousi niin ikään radioiden ja striimipalveluiden listoille ja on ylittänyt kultarajan. 4.11. julkaistaan artistin vuoden kolmas single Sammumaton, joka keräsi suitsutusta jo ennen julkaisuaan.

Artistin läpimurron vuoden on kruunannut loppuunmyydyt keikat ympäri Suomen sekä laulajan ensimmäinen iso festarikesä. Syyskuun alussa Suomen musiikkikustantajat palkitsivat BESSin Vuoden läpimurto -palkinnolla ja Teoston teettämän, suomalaisten musiikin kuuntelua käsittelevän tutkimuksen mukaan BESS on ylivoimaisesti tunnistetuin ja pidetyin uusi artisti Suomessa vuonna 2022.

Kuvaaja: Tuukka Koski

GETTOMASA

Shamppanjadieetillä (feat. Van Hegen)

Säv. Robert Laukkanen, Otto Yli-Pyky
San. Aleksi Lehikoinen, Janne Pajunen

Levy-yhtiö: PME RECORDS

Gettomasan Vastustamaton on albumikokonaisuus, jolla artisti käsittelee mm. itsensä ja ympärillä olevien ihmisten erilaisia riippuvuuksia ja menestyksen monia kasvoja; “Albumilla käsittelen oikean elämän asioita. Myös rumia ja rujoja.” Suoraan albumilistan ensimmäiselle sijalle noussut, siellä tähän mennessä kolmatta viikkoa putkeen pysytellyt ja ennakkoon platinaa myynyt albumi on kerännyt ylistystä; ”Vastustamaton jää historiaan loistavana levynä, jolla artisti muistaa juurensa, ei unohda lähimpiään, eikä myöskään sisintään”, Rumba. Vastustamaton, Shamppanjadieetillä, 500 Hevosta ja Hyvä me -kappaleet ovat kaikki nousseet julkaisun yhteydessä virallisen singlelistan ensimmäiselle sijalle. Menestyksekkäiden singlejen lisäksi albumilta löytyy mm. vaikuttava kuusiminuuttinen kappale Se ois ollu siin, joka on tarina päihdeongelmien värittämistä ihmiskohtaloista. Albumi nousi julkaisupäivänä kokonaisuudessaan Spotifyn 22:n kuunnelluimman kappaleen joukkoon ja kahdeksan kappaletta singahti myös viralliselle singlelistalle. Samana päivänä tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä, kun Gettomasa voitti RAP SM:n.

Kuvaaja: Karim Awad

ISAC ELLIOT

20min (feat. william & Cledos)

Säv. Isac Elliot, Iiro Paakkari, Arttu Istala

San. Vladislav Heponen, william, Isac Elliot, Jussi Kotivuori, Arttu Istala, Iiro Paakkari
Sov. Arttu Istala, Iiro Paakkari

KUSTANTAJA: HMC PUBLISHING, BABYFACE MUSIC & PUBLISHING
Levy-yhtiö: Def Jam Recordings Finland

Isac Elliot julkaisi vuonna 2022 ensimmäiset omat suomenkieliset kappaleensa. Kesäkuussa ilmestynyt 20min oli massiivinen hitti: sitä kuunneltiin ensimmäisen vuorokauden aikana lähes 320 000 kertaa, se rikkoi kultarajan vajaassa kahdessa viikossa ja pysyi yli kaksi viikkoa listaykkösenä. Hitti sai jatkoa syksyllä Makso mitä makso -biisin myötä, joka nousi myös suoraan listaykköseksi. Loppusyksystä artisti yllätti julkaisemalla Lowkey-singlen yhteistyössä ruotsalaisräppäri 1.Cuzin kanssa. Nuoresta iästään huolimatta Isac Elliot on tehnyt jo vakuuttavan uran: hänen kappaleitaan on streamattu yli 350 miljoonaa kertaa ja hän on EMMA-palkintojen lisäksi saanut lukuisia MTV Music Awards -palkintoja. Suomenkielisen materiaalinsa myötä Isac Elliot on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tämän hetken kuumimmista kotimaisista artisteista.

Kuvaaja: Samuli Vienola

pehmoaino

haluun takas mun perhoset

Säv. Aino Morko, Topi Kilpinen
San. Aino Morko

KUSTANTAJA: ELEMENTS MUSIC PUBLISHING / ISOLLA SONGS
Levy-yhtiö: SONY MUSIC

Yhdeksi vuoden 2022 musiikki-ilmiöistä noussut pehmoaino tekee persoonallista ja koskettavaa indievaikutteista popmusiikkia. Maaliskuussa debyytti-EP:nsä ”kaukana kotoa” julkaissut pehmoaino on tehnyt tämän vuoden aikana läpimurron Spotify-listan ja albumilistan ykköseksi, useiden radioiden soittolistoille ja keikkasuosikiksi. Kesän aikana pehmoaino nähtiin yli kymmenellä festivaalilla, mm. Ruisrockissa, Flow Festivalilla, Pori Jazzissa, Sidewaysissa ja Provinssissa.

pehmoaino teki huhtikuussa siihenastisen vuoden Spotify-ennätyksen, kun ”haluun takas mun perhoset” -kappaletta kuunneltiin yhden päivän aikana yli 125 000 kertaa. Kaikki esikois-EP:n 6 kappaletta nousivat myös Spotifyn 100 kuunnelluimman kappaleen joukkoon ja EP nousi Suomen virallisen albumilistan kärkeen.

Lapsuudesta asti musiikkia tehneen laulaja/lauluntekijän musiikissa koskettavat melodiat ja tekstit yhdistyvät ennakkoluulottomaan ja yllätykselliseen tuotantokuvaan. pehmoainon maailmassa hauskuus ja herkkyys, tanssittavuus ja tunnelmointi sekä kokeilunhalu ja helposti lähestyttävyys eivät sulje toisiaan pois. Punaista lankaa kuljettaa pehmoainon ihon alle menevä laulutulkinta.

Kuvaaja: Konsta Kettunen

Ramses II

Villieläin

Säv. San & Sov. Rami Shikeben, Santtu Okkonen

Levy-yhtiö: Kaiku Entertainment

Ramses II on suursuosioon noussut artisti, jonka debyyttisingle Villieläin ei ole jäänyt keneltäkään kuulematta. Alunperin täysin omakustanteisesti julkaistu kappale nousi Suomen jääkiekko-Leijonien pukukopissa heidän voittobiisikseen ja artisti pääsi esittämään Villieläimen joukkueen ympäröimänä jääkiekon MM-kultajuhlissa Tampereella toukokuussa 2022.

Heinäkuussa 2022 Ramses II nousi ensi kertaa Ruisrockin lavalle, mutta keikka jouduttiin keskeyttämään liian suuren yleisömäärän vuoksi.

Spotify-listan kärkisijaa läpi kesän miehittänyt Villieläin on ehtinyt striimata jo kolminkertaista platinaa. Kappale viihtyi Suomen virallisen listan Top 5:ssä putkeen 16 viikkoa, joista kahdeksan sijalla #1. Marraskuussa 2022 julkaistiin uusi single Löylyä lissää (feat. JVG), joka nousi niin ikään Spotifyn Top 10:een.

Kuvaaja: Lucas Sene

SEXMANE

Chillaa veli

Säv. Alvar Yrjänä Escartin, Max Sene
San. Max Sene
Sov. Alvar Yrjänä Escartin, Max Sene

levy-yhtiö: Sony music

Sexmane on kiistatta yksi tämän hetken suurimmista nimistä kotimaisella rap-kentällä. Hän valmistautuu kolmannen albuminsa Sextape II julkaisuun kovaa vauhtia ja on tarjoillut siltä tänä vuonna jo kolme kappaletta; 40K ja Chillaa veli ovat molemmat striimanneet platinaa ja pysytelleet Suomen Spotifyn kuunnelluimpien top50 -listalla julkaisustaan lähtien ja viimeisimpänä julkaistu Sekavaa ja hiton vaikeet, joka nousi suoraan Spotify Top 50 listan sijalle #2.

Omien platinaa striimanneiden julkaisujen lisäksi Sexmane on fiitannut tänä vuonna useilla menestystä niittäneillä biiseillä. Valtaisan suosion saavuttaneella artistilla on ollut parhaillaan viisi kappaletta Suomen Spotifyn Top50 -listalla samaan aikaan. Sexmane on noussut Spotifyn kuunnelluimmaksi artistiksi pysytellen yli 10 viikkoa putkeen Suomen viiden kuunnelluimman artistin joukossa.  

Jo debyyttialbumillaan indienä läpimurron tehnyt rap-artisti julkaisi toisen albuminsa Väärinymmärretty syksyllä 2021. Suoraan albumilistan sijalle 5. nousseelta albumilta listahitiksi noussut Vastaaja feat. Ege Zulu ja Pessa pysytteli useita viikkoja Suomen Spotifyn Top50 -listalla. 

Sexmane on kiertänyt loppuunmyytyjä keikkapaikkoja tänä vuonna ympäri Suomen. Lavaenergiallaan vakuuttavan artistin Sexhow -livekeikat ovat muodostuneet ilmiöksi ja Sexmane esiintyi vastikään loppuunmyydyllä Tavastia -klubilla. Sexmanen kolmas studioalbumi julkaistaan alkuvuodesta 2023.