Skip to content

Vuoden Artisti 2022

Kuvaaja: Laura Iikkanen

BESS

Ram pam pam / Rakastan en rakasta / Sammumaton

UNIVERSAL MUSIC

Vuoden 2021 isoimman läpimurron tehnyt artisti on kieltämättä pop-artisti BESS. Tammikuun alussa julkaistu UMK-kisabiisi Ram pam pam on kaikilla mittareilla vuoden isoin kotimainen kappale. Single on ylittänyt nelinkertaisen platinan rajan yli 16 miljoonalla kuuntelukerralla ja hallitsi listojen kärkiä koko alkuvuoden: Ram pam pam viihtyi Suomen kuunnelluimpana kappaleena Spotifyssa 64 päivää ja oli myös Virallisen singlelistan ykkönen 10 viikkoa putkeen. Elokuussa BESS teki radiohistoriaa, kun biisi pysytteli suomalaisten radiokanavien soitetuimpana kappaleena yhteensä 19 viikkoa putkeen. Ram pam pam on lisäksi koko vuoden ylivoimaisesti soitetuin kappale radioissa.

Kesäkuussa artisti vieraili poptähti Antti Tuiskun Grindr Mayhem -kappaleella, joka oli yksi kesän kuunnelluimpia kappaleita Suomessa.  Heinäkuussa BESS julkaisi uutta omaa musiikkia ja single Rakastan en rakasta nousi niin ikään radioiden ja striimipalveluiden listoille ja on ylittänyt kultarajan. 4.11. julkaistaan artistin vuoden kolmas single Sammumaton, joka keräsi suitsutusta jo ennen julkaisuaan.

Artistin läpimurron vuoden on kruunannut loppuunmyydyt keikat ympäri Suomen sekä laulajan ensimmäinen iso festarikesä. Syyskuun alussa Suomen musiikkikustantajat palkitsivat BESSin Vuoden läpimurto -palkinnolla ja Teoston teettämän, suomalaisten musiikin kuuntelua käsittelevän tutkimuksen mukaan BESS on ylivoimaisesti tunnistetuin ja pidetyin uusi artisti Suomessa vuonna 2022.

Kuvaaja: Anni Hartikainen

ETTA

Tykkäät kummiski

warner MUSIC

Monipuolisuudellaan ihastuttava Etta teki suomalaisen räpin historiaa olemalla ensimmäinen nainen, jonka albumi nousi listaykköseksi. Upean vastaanoton saanut Tykkäät kummiski -albumi oli myös Spotifyn kuunnelluin kahden viikon ajan. Etan striimiluvut ovat olleet muutenkin koko vuoden kovia: hänen kuukausikuuntelijamäärät ovat vaihdelleet Spotifyssa vuoden aikana jopa 350-400 tuhannessa, mikä on enemmän kuin monella vuosia uraa tehneellä menestysartistilla.

Vuosi 2022 nostikin aktiivisesti uutta musiikkia tekevän Etan täysin uudelle levelille: Keväällä julkaistiin Ei Bändäreit -EP yhdessä Pihlajan kanssa, jolta löytyvä single Bändäri nousi Spotifyn kuunnelluimmaksi kappaleeksi. Kesäkuussa Etta oli Kesäkumikamppanjan keulakuvana ja julkaisi Isaac Senen kanssa virallisen YleX Kesäkumibiisin Rakastellaan. Heinäkuussa ilmestyi albumin toinen single Perus, jolla feattaa suomiräpin pioneeri Gettomasa ja elokuussa julkaistiin vielä ennen albumia kolmas single R.E.S.P.E.C.T.

Etan kappaleita on voinut kuulla vuoden aikana livenä lähes 90 keikalla, telkkarissa TVOF World Vision-konsertissa, SuomiLovessa ja Linnan juhlien jatkoilla, radiossa YleX:llä, Suomiräpillä, Bassolla ja Suomipopilla. Etta on kiertänyt Suomea aktiivisesti uusitun livesettinsä kanssa, johon kuuluu hänen lisäkseen liverumpali. Viime kesänä Etta nähtiin mm. Ruisrockin, Ilosaarirockin, QStockin ja Blockfestin lavoilla.

Artistina Etta on nälkäinen eikä halua lokeroida itseään vain yhden musiikkityylin edustajaksi. Hän on pysynyt oman albuminsa lisäksi aktiivisena tekemällä useamman vierailun muiden artistien kappaleille. Syksyllä julkaistiin Blacflacon kanssa tehty yhteisbiisi My love and homie, josta kasvoi iso hitti jo ennen julkaisua. Etta oli vuoden aikana mukana myös DAVIn, El Migun ja Pyhimyksen singleillä.

Kuvaaja: Tuukka Koski

GETTOMASA

vastustamaton

pme records

Gettomasan Vastustamaton on albumikokonaisuus, jolla artisti käsittelee mm. itsensä ja ympärillä olevien ihmisten erilaisia riippuvuuksia ja menestyksen monia kasvoja; “Albumilla käsittelen oikean elämän asioita. Myös rumia ja rujoja.” Suoraan albumilistan ensimmäiselle sijalle noussut, siellä tähän mennessä kolmatta viikkoa putkeen pysytellyt ja ennakkoon platinaa myynyt albumi on kerännyt ylistystä; ”Vastustamaton jää historiaan loistavana levynä, jolla artisti muistaa juurensa, ei unohda lähimpiään, eikä myöskään sisintään”, Rumba. Vastustamaton, Shamppanjadieetillä, 500 Hevosta ja Hyvä me -kappaleet ovat kaikki nousseet julkaisun yhteydessä virallisen singlelistan ensimmäiselle sijalle. Menestyksekkäiden singlejen lisäksi albumilta löytyy mm. vaikuttava kuusiminuuttinen kappale Se ois ollu siin, joka on tarina päihdeongelmien värittämistä ihmiskohtaloista. Albumi nousi julkaisupäivänä kokonaisuudessaan Spotifyn 22:n kuunnelluimman kappaleen joukkoon ja kahdeksan kappaletta singahti myös viralliselle singlelistalle. Samana päivänä tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä, kun Gettomasa voitti RAP SM:n.

Kuvaaja: Karim Awad

ISAC ELLIOT

Makso Mitä Makso (feat. Sexmane) / 20min / Lowkey (feat. 1.Cuz)

Def Jam Recordings Finland

Isac Elliot julkaisi vuonna 2022 ensimmäiset omat suomenkieliset kappaleensa. Kesäkuussa ilmestynyt 20min oli massiivinen hitti: sitä kuunneltiin ensimmäisen vuorokauden aikana lähes 320 000 kertaa, se rikkoi kultarajan vajaassa kahdessa viikossa ja pysyi yli kaksi viikkoa listaykkösenä. Hitti sai jatkoa syksyllä Makso mitä makso -biisin myötä, joka nousi myös suoraan listaykköseksi. Loppusyksystä artisti yllätti julkaisemalla Lowkey-singlen yhteistyössä ruotsalaisräppäri 1.Cuzin kanssa. Nuoresta iästään huolimatta Isac Elliot on tehnyt jo vakuuttavan uran: hänen kappaleitaan on streamattu yli 350 miljoonaa kertaa ja hän on EMMA-palkintojen lisäksi saanut lukuisia MTV Music Awards -palkintoja. Suomenkielisen materiaalinsa myötä Isac Elliot on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tämän hetken kuumimmista kotimaisista artisteista.

Kuvaaja: Lucas Sene

SEXMANE

Sekavaa ja hiton vaikeet / Chillaa veli / 40K

Sony music

Sexmane on kiistatta yksi tämän hetken suurimmista nimistä kotimaisella rap-kentällä. Hän valmistautuu kolmannen albuminsa Sextape II julkaisuun kovaa vauhtia ja on tarjoillut siltä tänä vuonna jo kolme kappaletta; 40K ja Chillaa veli ovat molemmat striimanneet platinaa ja pysytelleet Suomen Spotifyn kuunnelluimpien top50 -listalla julkaisustaan lähtien ja viimeisimpänä julkaistu Sekavaa ja hiton vaikeet, joka nousi suoraan Spotify Top 50 listan sijalle #2.

Omien platinaa striimanneiden julkaisujen lisäksi Sexmane on fiitannut tänä vuonna useilla menestystä niittäneillä biiseillä. Valtaisan suosion saavuttaneella artistilla on ollut parhaillaan viisi kappaletta Suomen Spotifyn Top50 -listalla samaan aikaan. Sexmane on noussut Spotifyn kuunnelluimmaksi artistiksi pysytellen yli 10 viikkoa putkeen Suomen viiden kuunnelluimman artistin joukossa.  

Jo debyyttialbumillaan indienä läpimurron tehnyt rap-artisti julkaisi toisen albuminsa Väärinymmärretty syksyllä 2021. Suoraan albumilistan sijalle 5. nousseelta albumilta listahitiksi noussut Vastaaja feat. Ege Zulu ja Pessa pysytteli useita viikkoja Suomen Spotifyn Top50 -listalla. 

Sexmane on kiertänyt loppuunmyytyjä keikkapaikkoja tänä vuonna ympäri Suomen. Lavaenergiallaan vakuuttavan artistin Sexhow -livekeikat ovat muodostuneet ilmiöksi ja Sexmane esiintyi vastikään loppuunmyydyllä Tavastia -klubilla. Sexmanen kolmas studioalbumi julkaistaan alkuvuodesta 2023.

Kuvaaja: Viivi Huuska

VESALA

Totuuksia popmusiikista (EP) / Uu mama

ETENEE RECORDS & WARNER MUSIC

Vesala kuuluu Suomen arvostetuimpiin ja seuratuimpiin artisteihin. Hänen musiikkinsa on erityinen yhdistelmä taiteellista tinkimättömyyttä sekä koko kansan tavoittavia pophittejä radio- ja suoratoistopalveluiden soitetuimpien kappaleiden listoilta. Kulunut vuosi ei ole ollut poikkeus – joulukuussa 2021 julkaistulla spesiaalilla Totuuksia popmusiikista -EP:llä artisti pääsi irroittelemaan jo 20-vuotta kestäneen uransa kunniaksi. Alkuvuonna julkaistu single Uu mama ja EP:ltä löytyvä Pulkka nousivat viraaliksi ilmiöksi UMK-väliaikashown jälkeen. Kesällä Vesala esiintyi kaikilla isoimmilla festivaaleilla mukaan lukien valtavasti suitsutusta kerännyt headliner show Sidewaysissa lauantaina. Syksyllä 2021 julkaistu Pahanilmanlinnut oli koko vuoden radiolistan soitetuimpien joukossa ja nousi vuoden aikana kahteen otteeseen kärkisijoille. Näiden lisäksi Vesala teki yhteisbiisin Nopee hopee Kaija Koon kanssa ja esiintyi pop-spektaakkeliksi kehutulla Mestarit-kiertueella.