Skip to content

VUODEN ALTERNATIVE 2022

Kuvaaja: Liina Aalto-Setälä

Antti autio

kaikki talot huojuu

soit se silti

Antti Autio on yksi Suomen rakastetuimmista uuden polven laulaja-lauluntekijöistä. Autio soittaa yhtyeensä kanssa raikkaaseen ja vahvaan laululyriikkaan sekä polveilevaan kitarointiin pohjautuvaa suomenkielistä musiikkia. Voimakkaat ja vilpittömät kappaleet kaipuusta ja rakkaudesta ovat lumonneet kuulijat ympäri Suomen. Ahkerasti keikkailevan artistin intensiiviset ja tunnelmalliset konsertit ovatkin useasti myyneet loppuun. Autiolla on poikkeuksellinen kyky vangita kuuntelija tilaan, jossa ajantaju sumenee.

Aution kehutut pitkäsoitot Minä tuon mukanani sateet (2017), Pihalla tuulee taas (2019) ja Kaikki talot huojuu (2022) ovat vakiinnuttaneet artistin aseman Suomen musiikkikentällä. Autiolla on hurmaava taito onnistua maalaamaan esiin kuulijoiden tunteita hienovaraisen lohdullisesti. Pehmeyden ja tunnelmallisuuden sidosaineena toimii häkellyttävä intensiivisen rohkea voima ja määrätietoisuus. Ensisilmäyksellä anti voi vaikuttaa kepeän helpolta, mutta kun tarkemmin kuuntelee, etenkin lyyrinen ilmaisu on täynnä painavaa kuultavaa.

Aution musiikkia on kuunneltu Spotifyssa yli 10 miljoonan toiston verran ja artisti on nähty esiintyvän mm. Flow Festivalin päälavalla. Kriitikoiden arvostuksen osakseen saaneen artistin teoksia on noteerattu laajalti eri medioissa toistuvan ylistävään sävyyn.

Kuvaaja: Marek Sabogal

costee

kaikki vampyyrit ei juo verta

Etenee records
& warner MUSIC

Lahjakas laulaja-lauluntekijä costee osoitti kolmannella, kultarajan ylittäneellä, Kaikki vampyyrit ei juo verta -albumillaan pysyvänsä alternatiivisen popin kärkitekijänä. Albumi nousi Spotifyn kuunnelluimmaksi ja Suomen virallisen albumilistan sijalle 5. Albumin singlejulkaisut nousivat julkaisupäivinään Spotifyn 10 kuunnelluimman kappaleen joukkoon, joista Nuori Edelmann sijalle #4 ja Olen muistanut sijalle #5.

Koko ikänsä musiikkia harrastanut costee on vakuuttava ja energinen live-esiintyjä, joka ei jätä yleisöä kylmäksi. Hän onkin saanut ympärilleen laajan ja sitoutuneen fanijoukon ja artistin mittavasta suosiosta kertoo myös erittäin vilkas keikkatahti kuluneena vuonna. costee esiintyi kesällä yli 20 kertaa, joukossa muun muassa legendaariset Ruisrock, Ilosaarirock ja Blockfest. Hän teki vuoden aikana myös lukuisia klubikeikkoja. 

costee vakuuttaa tummanpuhuvalla, rosoisella ja pop-koukkuja täynnä olevalla musiikillaan. Artisti tekee moderneja ja tarttuvia kappaleita, joiden inspiraationa on hänen oma elämänsä. Kappaleiden suosio on nähtävissä myös somessa näkyvien tatuointien määrässä –  yli 100 fania on ikuistanut costeen kappaleiden nimiä ja  lyriikkaa iholleen. Oman tuotantonsa lisäksi costee oli vuonna 2022 mukana Adi L. Haslan Levottomat tuulet -versioinnilla, jambon debyyttialbumilla sekä Mouhouksen Vielki hengis -kappaleella.

Kuvaaja: Jirina

F

jos

universal music

Vuoden musiikkivideo -palkinnon vuonna 2020 Emma gaalassa voittanut F on saanut läpi uransa paljon kiitosta omaehtoisuudestaan, rohkeudestaan ja tavastaan käsitellä musiikkinsa kautta vaiettuja aiheita. F on kaatanut hiphopin raja-aitoja ja laajentanut sen kapeaa naiskuvaa uransa alusta alkaen albumikokonaisuuksillaan, eikä viime keväänä julkaistu kolmas levy Jos ollut poikkeus. Jos-albumi rikkoi F:n henkilökohtaisia listaennätyksiä nousten julkaisuviikollaan albumilistan sijalle 14. Flow’n päälavaa tänä kesänä tähdittäneen F:n albumi kietoutui menettämisen teemojen ympärille ja esitteli hänestä myös artistina uudenlaisen, aikaisempaa feminiinisemmän puolen. Tuotannollisesti Jos oli F:n aikaisempiin albumeihin verrattuna pehmeämpi kokonaisuus, joka nojasi entistä vahvemmin erilaisiin r&b-sävyihin.

Kuvaaja: Max Steffansson

lauri haav

se viimeinen kesä

pme records

Viidensadan kappaleen vinyylipainoksen ennakkoon loppuunmyynyt Lauri Haavin ‘Se viimeinen kesä’ -albumi oli artistille peloton ponnahdus aiemmilla julkaisuilla tutuiksi tulleiden räpin ja r&b:n lisäksi suomipopin, indiepopin ja jopa suomirockin äänimaailmaan. Kasvu kuuluu myös albumin genrerajoja ylittävissä, kunnianhimoisissa sävellyksissä. Yhdessä tuottaja Aaro630:n kanssa luotu levy ylsi albumilistan neljännelle sijalle ja keräsi laajalti kiitosta yleisöltä. Albumilta ensimmäisenä irroitettu single Shampoota nousi myös viralliselle radiolistalle. Julkaisun myötä artisti lähti kattavalle levynjulkaisukiertueelle – ensimmäistä kertaa nelihenkisen bändin säestämänä. Menestyksekäs kiertue kattoi kaikki Suomen tärkeimmät keikkapaikat Helsingin Tavastialta Joensuun Kerubiin. Kesällä Haav esiintyi lavan edustoja täyttäen mm. Sidewaysissä, Ruisrockissa, Provinssissa, Ilosaarirockissa ja Blockfesteillä.

Kuvaaja: Samuli Vienola

pehmoaino

kaukana kotoa

Sony music

Yhdeksi vuoden 2022 musiikki-ilmiöistä noussut pehmoaino tekee persoonallista ja koskettavaa indievaikutteista popmusiikkia. Maaliskuussa debyytti-EP:nsä ”kaukana kotoa” julkaissut pehmoaino on tehnyt tämän vuoden aikana läpimurron Spotify-listan ja albumilistan ykköseksi, useiden radioiden soittolistoille ja keikkasuosikiksi. Kesän aikana pehmoaino nähtiin yli kymmenellä festivaalilla, mm. Ruisrockissa, Flow Festivalilla, Pori Jazzissa, Sidewaysissa ja Provinssissa.

pehmoaino teki huhtikuussa siihenastisen vuoden Spotify-ennätyksen, kun ”haluun takas mun perhoset” -kappaletta kuunneltiin yhden päivän aikana yli 125 000 kertaa. Kaikki esikois-EP:n 6 kappaletta nousivat myös Spotifyn 100 kuunnelluimman kappaleen joukkoon ja EP nousi Suomen virallisen albumilistan kärkeen.

Lapsuudesta asti musiikkia tehneen laulaja/lauluntekijän musiikissa koskettavat melodiat ja tekstit yhdistyvät ennakkoluulottomaan ja yllätykselliseen tuotantokuvaan. pehmoainon maailmassa hauskuus ja herkkyys, tanssittavuus ja tunnelmointi sekä kokeilunhalu ja helposti lähestyttävyys eivät sulje toisiaan pois. Punaista lankaa kuljettaa pehmoainon ihon alle menevä laulutulkinta.

Kuvaaja: Andre Pozusis

vesta

uskon tulevaan

VILD Music / Warner Music / Etenee Records

Kriitikoiden ylistämä, suomalaisen popin suunnannäyttäjä Vesta julkaisi odotetun ja kehutun Uskon tulevaan –kakkosalbuminsa maaliskuussa 2022. Etenee Recordsille levyttävä artisti käsittelee virallisen albumilistan sijalle neljä nousseella vahvateemaisella albumillaan mm. ilmastonmuutosta ja ihmisen voimien rajallisuutta sekä ennen kaikkea uskoa tulevaan. Kuulijoiden sydämiin jo vuonna 2018 julkaistulla, tänä päivänä lähes tuplaplatinaa myyneellä Lohtulauseita-albumillaan kivunnut Vesta on pitänyt paikkaansa jo puoli vuosikymmentä Suomen arvostetuimpien musiikintekijöiden joukossa. Valovoimainen artisti on palkittu uransa aikana mm. Vuoden tulokas -Emmalla ja YleX:n Läpimurto 2019 -voitolla.