Skip to content

VUODEN ALBUMI 2022

Kuvaaja: Anni Hartikainen

ETTA

Tykkäät kummiski

warner MUSIC

Monipuolisuudellaan ihastuttava Etta teki suomalaisen räpin historiaa olemalla ensimmäinen nainen, jonka albumi nousi listaykköseksi. Upean vastaanoton saanut Tykkäät kummiski -albumi oli myös Spotifyn kuunnelluin kahden viikon ajan. Etan striimiluvut ovat olleet muutenkin koko vuoden kovia: hänen kuukausikuuntelijamäärät ovat vaihdelleet Spotifyssa vuoden aikana jopa 350-400 tuhannessa, mikä on enemmän kuin monella vuosia uraa tehneellä menestysartistilla.

Vuosi 2022 nostikin aktiivisesti uutta musiikkia tekevän Etan täysin uudelle levelille: Keväällä julkaistiin Ei Bändäreit -EP yhdessä Pihlajan kanssa, jolta löytyvä single Bändäri nousi Spotifyn kuunnelluimmaksi kappaleeksi. Kesäkuussa Etta oli Kesäkumikamppanjan keulakuvana ja julkaisi Isaac Senen kanssa virallisen YleX Kesäkumibiisin Rakastellaan. Heinäkuussa ilmestyi albumin toinen single Perus, jolla feattaa suomiräpin pioneeri Gettomasa ja elokuussa julkaistiin vielä ennen albumia kolmas single R.E.S.P.E.C.T.

Etan kappaleita on voinut kuulla vuoden aikana livenä lähes 90 keikalla, telkkarissa TVOF World Vision-konsertissa, SuomiLovessa ja Linnan juhlien jatkoilla, radiossa YleX:llä, Suomiräpillä, Bassolla ja Suomipopilla. Etta on kiertänyt Suomea aktiivisesti uusitun livesettinsä kanssa, johon kuuluu hänen lisäkseen liverumpali. Viime kesänä Etta nähtiin mm. Ruisrockin, Ilosaarirockin, QStockin ja Blockfestin lavoilla.

Artistina Etta on nälkäinen eikä halua lokeroida itseään vain yhden musiikkityylin edustajaksi. Hän on pysynyt oman albuminsa lisäksi aktiivisena tekemällä useamman vierailun muiden artistien kappaleille. Syksyllä julkaistiin Blacflacon kanssa tehty yhteisbiisi My love and homie, josta kasvoi iso hitti jo ennen julkaisua. Etta oli vuoden aikana mukana myös DAVIn, El Migun ja Pyhimyksen singleillä.

Kuvaaja: Tuukka Koski

GETTOMASA

vastustamaton

pme records

Gettomasan Vastustamaton on albumikokonaisuus, jolla artisti käsittelee mm. itsensä ja ympärillä olevien ihmisten erilaisia riippuvuuksia ja menestyksen monia kasvoja; “Albumilla käsittelen oikean elämän asioita. Myös rumia ja rujoja.” Suoraan albumilistan ensimmäiselle sijalle noussut, siellä tähän mennessä kolmatta viikkoa putkeen pysytellyt ja ennakkoon platinaa myynyt albumi on kerännyt ylistystä; ”Vastustamaton jää historiaan loistavana levynä, jolla artisti muistaa juurensa, ei unohda lähimpiään, eikä myöskään sisintään”, Rumba. Vastustamaton, Shamppanjadieetillä, 500 Hevosta ja Hyvä me -kappaleet ovat kaikki nousseet julkaisun yhteydessä virallisen singlelistan ensimmäiselle sijalle. Menestyksekkäiden singlejen lisäksi albumilta löytyy mm. vaikuttava kuusiminuuttinen kappale Se ois ollu siin, joka on tarina päihdeongelmien värittämistä ihmiskohtaloista. Albumi nousi julkaisupäivänä kokonaisuudessaan Spotifyn 22:n kuunnelluimman kappaleen joukkoon ja kahdeksan kappaletta singahti myös viralliselle singlelistalle. Samana päivänä tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä, kun Gettomasa voitti RAP SM:n.

Kuvaaja: Tero Ahonen

j. karjalainen

Soulavaris

WARNER MUSIC

Levytysuransa 1980-luvun alussa aloittanut J. Karjalainenon yksi Suomen kaikkien aikojen suosituimpia laulajia, lauluntekijöitä ja oman tiensä kulkijoita. Amerikkalaista musiikkiperinnettä suomalaisiin oloihin sovittanut artisti on aina ollut omaa luokkaansa riippumatta siitä, mitä nurkkaa kyseisestä aarrearkusta hän on kolunnut. Suosionsa kautta vuosikymmenien säilyttänyt artisti julkaisi huhtikuun alussa uuden Soulavaris-albumin, joka meni suoraan ilmestyttyään Suomen virallisen listan ykköseksi.

Väinö Karjalaisen tuottama, äänittämä ja miksaama levy sisältään kymmenen J. Karjalaisen säveltämää ja sanoittamaa kappaletta. Albumilla musiikin orkestroinnista ei vastaa ainoastaan yksi kiinteä kokoonpano vaan soittajisto vaihtelee kappaleittain. Levyllä soittavat J. Karjalaisen lisäksi Abdissa ”Mamba” Assefa, Mouhamadou L. ”Malang” Cissokho, Pekka Gröhn, Janne Haavisto, Keimo Hirvonen, Väinö Karjalainen, Mikko Lankinen, Tom Nyman, Anssi Nykänen, Miikka Paatelainen, Tuomo Prättälä, Mitja ”Polaroid Slim” Tuurala ja Tommi Viksten.

Albumin tiimoilta J. Karjalainen esiintyi sekä loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa että 21 konserttia sisältäneellä Soulavaris- konserttisalikiertueella.

Kuvaaja: Jirina Alanko

maija vilkkumaa

1973

kaiku entertainment

Suomen rakastetuimpiin laulunkirjoittajiin lukeutuva Maija Vilkkumaa on koko uransa ajan toiminut tienraivaajana ja suunnannäyttäjänä. Hän on laajentanut käsityksiä siitä, mitä kaikkea suomalainen nainen ja rockmuusikko voi tehdä ja nyt edessä on taas yksi ylitettävä silta – on pioneerityötä olla 50-vuotias rockmuusikkonainen Suomessa.

Vilkkumaa julkaisi lokakuussa odotetun, kahdeksannen studioalbuminsa 1973, joka on nimetty Vilkkumaan syntymävuoden mukaan. Samalla, kun Vilkkumaa itse on täyttämässä 50 vuotta, hän tarkastelee naisen ja rokkarin näkökulmasta näitä vuosikymmeniä ja niiden aikana tapahtuneita muutoksia ja ilmiöitä. 

1973-albumi nousi ilmestyttyään Suomen virallisen fyysisen listan ykköseksi ja yhdistetyn listan kakkoseksi. Kaisa Korhosen kanssa kirjoitettu single Viimeinen elämä on striimannut kultaa ja nousi radiolistan sijalle 7. Viimeisenä singlenä albumilta julkaistiin kantaaottava Äidinmaa, jonka maailma heräsi eloon Jussi-palkitun elokuvaohjaaja Emilia Hernesniemen ohjaamalla, laajaa arkistomateriaalia ja uutta videokuvaa yhdistävällä musiikkivideolla. Albumin teemaa jatkoi myös laajaa ihastusta herättänyt fokuskappale Betty Draper, riffivetoinen rock-tykitys, joka kommentoi naisena olemisen ahtaita raameja. 

Albumin on yhtä kappaletta lukuun ottamatta (Viimeinen elämä on Eppu Kososen tuottama) tuottanut Atso Soivio. Myös Vilkkumaan bändi osallistui levyntekoon, kokoonpanona Maria Rantanen, Ville Salminen, Ilkka Tolonen ja Ville Kyttälä.

Kuvaaja: Vihtori Valkama

mouhous

Masennust & massii

Etenee Records
& Warner Music

Tänä kesänä Suomen isoimmat festivaalit uudistetulla liveshowllaan kiertänyt ja esimerkiksi Ruisrockissa telttalavan ääriään myöten täyttänyt Mouhous ei pelkää eri genrerajojen rikkomista. Anteeksipyytelemättömän yhtyeen musiikissa yhdistyy ajankohtaiset pop-soundit, punk-asenne ja rap. Albumilistan toiseksi noussut uusi albumi Masennust & Massii julkaistiin lokakuussa ja se esittelee ryhmän ainutlaatuisen musikaalisen monipuolisuuden. Kultaa striimanneen albumin singlejulkaisut ovat nousseet sekä Spotifyn kärkisijoille että Ylex:n ja Suomiräpin soittolistoille. Deluxe-painos julkaistiin marraskuussa ja se sisälsi nimikkobiisin lisäksi myös akustisen version Karma-hitistä. Yhtyeellä on ollut koko vuoden Spotifyssa keskimäärin 200 tuhatta kuuntelijaa kuukaudessa ja heidän kappaleitaan on kuunneltu kaiken kaikkiaan huikeat yli 64 miljoonaa kertaa. Uuden albumin levyjulkkareita juhlittiin marraskuussa Helsingin jäähallin Black boxissa spesiaalissa Vielki Hengis -tapahtumassa.

Kuvaaja: Samuli Vienola

pehmoaino

Kaukana kotoa

Sony Music

Yhdeksi vuoden 2022 musiikki-ilmiöistä noussut pehmoaino tekee persoonallista ja koskettavaa indievaikutteista popmusiikkia. Maaliskuussa debyytti-EP:nsä ”kaukana kotoa” julkaissut pehmoaino on tehnyt tämän vuoden aikana läpimurron Spotify-listan ja albumilistan ykköseksi, useiden radioiden soittolistoille ja keikkasuosikiksi. Kesän aikana pehmoaino nähtiin yli kymmenellä festivaalilla, mm. Ruisrockissa, Flow Festivalilla, Pori Jazzissa, Sidewaysissa ja Provinssissa.

 pehmoaino teki huhtikuussa siihenastisen vuoden Spotify-ennätyksen, kun ”haluun takas mun perhoset” -kappaletta kuunneltiin yhden päivän aikana yli 125 000 kertaa. Kaikki esikois-EP:n 6 kappaletta nousivat myös Spotifyn 100 kuunnelluimman kappaleen joukkoon ja EP nousi Suomen virallisen albumilistan kärkeen.

Lapsuudesta asti musiikkia tehneen laulaja/lauluntekijän musiikissa koskettavat melodiat ja tekstit yhdistyvät ennakkoluulottomaan ja yllätykselliseen tuotantokuvaan. pehmoainon maailmassa hauskuus ja herkkyys, tanssittavuus ja tunnelmointi sekä kokeilunhalu ja helposti lähestyttävyys eivät sulje toisiaan pois. Punaista lankaa kuljettaa pehmoainon ihon alle menevä laulutulkinta.