Vuoden Jazz 2024
Kuvaaja: Klaudia Koldras
ANNI KIVINIEMI TRIO
EIR
WE JAZZ RECORDS
Anni Kiviniemi on Los Angelesissa asuva jazzpianisti ja säveltäjä, joka on konsertoinut laajasti Pohjoismaissa, Iso-Britanniassa, Irlannissa, Australiassa ja Kanadassa niin sooloartistina kuin oman trionsa kanssa. Kiviniemen musiikillisia raja-aitoja rikkova soitto tasapainottelee kaaoksen ja järjestyksen välimaastossa sekä improvisoinnin ja sävelletyn materiaalin häilyvällä rajamaalla. Tarkkakorvainen kuuntelija voi löytää vaikutteita muun muassa slaavilaisista kansantansseista, 1900-luvun klassisesta pianomusiikista, Lähi-Idän musiikkitraditiosta ja free jazzista. Kiviniemen debyyttialbumia Eir (We Jazz Records) on kuvailtu “lyyriseksi ja räjähdysmäiseksi” sekä “tinkimättömän omaperäiseksi, kauniiksi ja ajattomaksi”. Vaikka kappaleiden raamit ovat huolella suunniteltuja, Kiviniemi kannustaa kanssasoittajiaan ottamaan riskejä, testaamaan uusia ideoitaan ja pitämään hauskaa: näin kappaleista ei koskaan kuulla livenä kahta samanlaista versiota. Kiviniemi kutsuu yleisönsä (ja usein myös itsensä) yllättymään, liikuttumaan ja haastamaan itseään. Kiviniemi on valmistunut esittävän taiteen maisteriksi Norges Musikkhøgskolesta ja opiskelee toista maisterintutkintoaan Los Angelesin Thornton School of Musicissa pääaineenaan sävellys.
“Stunning first album for this trio led by Finnish pianist Anni Kiviniemi. It’s clean, balanced, entertaining, but above all it exudes the honesty of its own identity, which finds wonderful ways to express itself.”
https://bestofjazz.org/
“Det är en grym trioskiva detta, där samspelet mellan piano och trummor är vad som stannar kvar längst i minnet.”
www.lira.se
“This is a brilliant track. Very, very unique sounding.”
-Jamie Cullum about Tiu Dropar (BBC Radio)
“Kiviniemi’s music feels new. The pianist’s vibrant musings take natural risks and elegant twists and turns, combining with the drums and bass organically. There’s an unusual, quirky slant to her music that I like. It’s as if she’s searching for something, finding it, and dissecting it, before giving it new life. This inquisitiveness finds many forms throughout the recording as it constantly reaches for fresh ideas and focus, reinterpreting the imagination as it goes.”
-Mike Gates (UKVIBE)
Kuvaaja: Heidi Piiroinen
HELI HARTIKAINEN
CHRONOVARIATIONS
MULTIPHONIC WORKS
Heli Hartikainen on rajoja rikkova saksofonisti, klarinetisti, säveltäjä ja äänitaiteilija. Kokeellisen musiikin ja ambient jazz -kentän rohkeimpiin improvisoijiin kuuluvan Hartikaisen luovan työn ytimessä leikittelevät rinta rinnan abstraktiot, konseptit ja kyltymätön rakkaus sointiin.
Binauraalinen CHRONOVARIATIONS on Hartikaisen debyyttisooloalbumi. Se on teos tenorisaksofonille, live-elektroniikalle ja soiville metalliobjekteille. Teoksessa akustinen ja elektroninen ääni limittyvät ja luovat variaatioiden ketjuja, äänimassoja ja -maisemia. Yhteensä 23 mikrofonilla keskiaikaisessa kivikirkossa äänitetyllä ja 3d-ääniteknologiaa hyödyntävällä levyllä soivat saksofonin lisäksi helsinkiläiseltä romuttamolta valikoidut metallilevyt ja -putket, jotka elektromagneettisten aktuaattorikaiuttimien avulla muuntuvat resonoiviksi äänilähteiksi. Äänitystilassa väkevästi soivien metalliromujen äänellisiin ominaisuuksiin kuuluvat niin upeat yläsävelresonanssit kuin rajusti vavahtelevat särötkin.
Teos sai kiittävän vastaanoton jo vuoden 2022 Flow festivalilla ja odotettu albumi julkaistiin 6.9.2024.
”While parts of this album could likewise fit in with the current “ambient jazz” trend, most of it is a tantalising mystery; indescribable, indecipherable long slabs of sound and melody, coupled with a sinewy physical and emotional power.”
FINNISH MUSIC QUARTERLY
”Helsinki-based Heli Hartikainen’s saxophone rarely sounds like one. Chronovariations sees them attaching electromagnetic speakers to scrap metal sheets and pipes, and using these objects as secondary sound sources. Low-pitched drones and hymnal sax improvisations are drenched in reverb and accompanied by spectral creaks, metallic rattles and shimmering effects. ”
THE GUARDIAN
“Ehdin kuunnella levyä melkein 15 minuuttia ennen kuin jouduin palaamaan lapsiperheen äänimaailmaan, ja se olikin paras 15 minuuttia pitkään aikaan – se oli puhdistava rituaali. Levysoitin, vinyyli ja äänen konkretia kiinnittivät minut tähän maailmaan, mutta musiikki vapautti minut siitä.”
VÄLILEVYJÄ / YLE
“Phenomenal – A true musical experience, as an immersive sonic world of ambience and experimentalism blends with an array of influences.”
THE MOST RADICALIST
Kuvaaja: Jori Huhtala
TIMO LASSY & JUKKA ESKOLA
LASSY-ESKOLA: NORDIC STEW
DOX RECORDS
Sukupolvensa merkittävimpiin muusikoihin lukeutuvat saksofonisti Timo Lassy (s. 1974) ja trumpetisti Jukka Eskola (s. 1978) ovat yhdistäneet voimansa New Orleansissa äänitetyllä Nordic Stew -albumilla.
Yhteistyötä jo 1990-luvulta tehneiden muusikoiden toistaiseksi merkittävin yhteinen kokoonpano on ollut kansainvälisesti menestynein kotimainen jazz-yhtye The Five Corners Quintet, joka on toiminut 2000-luvun uuden suomalaisen jazzsukupolven suunnannäyttäjänä. Sittemmin kumpikin heistä on luonut omaa soolouraansa ja julkaissut useita omia albumeita.
Miesten ensimmäinen yhteisprojekti on kuitenkin antanut odottaa oikeaa hetkeä. Vuonna 2022 ystävykset pääsivät viimein toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa ja matkustivat New Orleansiin äänittämään yhteisalbumin paikallisten huippumuusikoiden kanssa. Ennen äänitysmatkaa miehet vierailivat New Orleansissa jo vuonna 2019. Tällöin kaksikko tutustui paikalliseen musiikkielämään ja loi ensimmäiset kontaktit albumille kiinnitettyihin muusikoihin paikallisten jamisessioiden kautta.
Nordic Stew äänitettiin tammikuussa 2022 New Orleansin maineikkaalla, vanhaan kirkkoon rakennetulla Esplanade-studiolla sen Grammy-palkitun omistajan Misha Kachakachishviln johdolla. Lassyn ja Eskolan lisäksi kymmenen uutta kappaletta sisältävällä albumilla soittaa kuusi maineikasta muusikkoa New Orleansista sekä Lassyn ja Eskolan pitkäaikainen yhteistyökumppani Suomesta, perkussionisti Abdissa Assefa. New Orleansilaismuusikoista mukana ovat mm. Wynton Marsaliksen pitkäaikaisena luottorumpalina tutuksi tullut Herlin Riley (rummut), yksi New Orleans -skenen suosituimmista pianisteista David Torkanowsky (piano, Wurlizer), Allen Toussaintin bändissä soittanut ja Dr. Johnin yhtyeen musical directorinakin toiminut Roland Guerin (basso), useiden jazz-legendojen kanssa kiertänyt Delfeayo Marsalis (pasuuna) sekä paikallisen sousafunkin mestari Kirk Joseph (sousafoni), jonkalaisia soittajia Elvis Costello on sanonut olevan yksi miljoonassa.
Yhtenä inspiraationa albumin tekemiseen liittyy myös tarina Andania laivasta, jonka mukanaan tuomien amerikansuomalaisten muusikoiden välittämänä jazzmusiikki rantautui Suomeen 1920-luvulla. Nyt 100 vuotta myöhemmin Lassy ja Eskola ovat vieneet sen takaisin syntysijoilleen ja päivittäneet siitä oman versionsa.
Helmikuussa 2024 julkaistu Nordic Stew on sekoitus Lassyn ja Eskolan musiikillisia kokemuksia yhdistettynä suureen rakkauteen jazzin syntysijoja kohtaan. Albumin julkaisi hollantilainen Dox Records.
Maaliskuussa 2024 Lassy ja Eskola tekivät 6 konsertin kiertueen yhdysvaltalaismuusikoiden kanssa ja tämän jälkeen he ovat esittäneet tätä musiikkia nuorista kotimaisista huippumuusikoista kootun bändin kanssa useilla klubeilla ja festivaaleilla.
Kuvaaja: Tero Ahonen
PAULI LYYTINEN
LEHTO / KORPI
WE JAZZ RECORDS
Uudella Lehto / Korpi – sooloalbumillaan saksofonisti Pauli Lyytisen yhdistää vaivattomasti saksofonit, elo-elektroniikan, kenttääänitteet ja laajennetun instrumentaation. Lyytisen teosten juuret ovat suomalaisessa luonnossa ja ne yhdistävät ulko- ja sisätilat saumattomaksi kokonaisuudeksi. Lopputuloksena syntyy mystiikan sävyttämää arktista ambientia, joka liukuu orgaanisen pelkistetyistä kuulokuvista majesteettisiin äänimailmoihin. Lehto / Korpi -teoksessa Lyytinen soittaa tenori-, sopraano- ja alttosaksofonia, käyttää live-efektejä, mellotronia ja lyömäsoittimia sekä lisää hienovaraisia kerroksia kenttä-äänitteiden muodossa. Satakielet, kurjet, joutsenet ja muut suomalaisesta kesämaisemasta tutut äänet tuovat kokonaisuuteen erityisen luonteen.
Lehto ja Korpi ovat saman kolikon kaksi puolta, jotka muodostavat yhdessä kokonaiskuvan taiteilijasta joka käyttää ympäristöään luodakseen syvästi tunteita herättävän ja ainutlaatuisen teoksen, osoittaen rakkautta ja kunnioitusta ainutlaatuista luontoamme kohtaan. Lyytinen on työstänyt sooloprojektiaan vuodesta 2012 lähtien, esiintynyt arvostetuilla klubeilla ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa ja julkaissut kaksi albumia, Machinery (Eclipse Music 2016) ja Lehto/Korpi (We Jazz 2024).
Pauli Lyytinen on laaja-alainen muusikko ja säveltäjä, joka operoi erityisesti jazzin, kokeellisen, elektro-akustisen ja nykymusiikin parissa. Lyytinen on esittänyt musiikkiaan arvostetuilla klubeilla ja festivaaleilla 35:ssä eri maassa ympäri maailmaa ja julkaissut yli 30 albumia omien yhtyeidensä kanssa. Lyytisen aktiiviset kokoonpanot ovat Pauli Lyytinen Soolo, Niillas Holmberg & Pauli Lyytinen, Pauli Lyytinen Rabbit Hole (f/no/ch), Magnetia Orkesteri, Elifantree ja Sole Azul.
Otteita Lehto/Korpi arvioista:
”Lehto/Korpi tarjoaa tunnelmille runsaasti tilaa, eikä epäröi osoittaa syvää kunnioitusta suomalaisen luonnon monimuotoisuudelle. Majesteettisuuteen saakka kiirivä julkaisu on koskettava elämys.”
– 5*/5* Juha Seitz, Ilkka-Pohjalainen 9/2024
”Impressionistinen levy [Lehto/Korpi] viestii sekä yhteydestä luontoon että Lyytisen taiteen yleismaailmallisesti avautuvasta ulottuvuudesta.”
-Matti Komulainen, Suomen Kuvalehti 10/2024
”Lehto/Korpi is a creatively imagined and beautifully performed journey of adventure, its shades of light and dark sparkling equally in its unfettered garden of earthly delights.”
– 4*/5* Mike Gates, UK Vibe 9/2024
Kuvaaja: Perttu Saksa
VERNERI POHJOLA
MONKEY MIND
EDITION RECORDS
Trumpetisti-säveltäjä Verneri Pohjola on luonut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ainutlaatuisen soittotyylin, jonka tunnistaa ensi kuulemalta. Hänen soitossaan hehkuvat lämpö, rauhallisuus sekä vahva ja ilmeikäs improvisaatio. Helsingin Sanomat onkin todennut, että Pohjolasta on ”kehkeytynyt Suomen ihmisäänisin, tunneälyisin trumpetisti.” Taiteilijasukuun syntynyt Pohjola aloitti trumpetinsoiton 15-vuotiaana. Innostus musiikkia kohtaa nousi toisaalta rockin ja jazzin myötä, mutta myös elokuvamusiikilla oli vahva rooli nimenomaan trumpettiin tarttumisessa. Hän opiskeli Pop & Jazz Konservatoriossa, Örebron musiikkikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2012. Vuosituhannen alussa hän tuli suurelle yleisölle tunnetuksi yhtyeistä Ilmiliekki Quartet, Quintessence ja Q-Continuum. Emma-palkittu oma debyyttilevy Aurora (Texicalli Records 2009/ACT 2011) räjäytti eurooppalaisen ja amerikkalaisen jazzkentän keräten ylistäviä arvioita molemmilta mantereilta. Viimeistään toisella albumillaan, Ancient History (ACT 2012), Pohjola lunasti paikkansa yhtenä Euroopan arvostetuimmista jazzmuusikoista. Tämän jälkeen hän on julkaissut neljä albumia brittiläisen Edition Recordsin kautta, joista viimeisin on toukokuussa 2020 ilmestynyt The Dead Don’t Dream. Pohjolalle myönnettyihin tunnustuksiin kuuluvat mm. arvostettu Nordic Council Music Prize –ehdokkuus vuonna 2021 merkittävästä panoksesta pohjoismaiseen musiikkielämään, Suomen korkein jazzmuusikolle myönnettävä tunnustus Yrjö-palkinto vuonna 2017 sekä Emma-palkinto Bullhorn-levystä vuoden parhaana jazzalbumina vuodelta 2015. Elokuussa 2023 Pohjola esitti kantaesityksen säveltäjä Kaija Saariahon hänelle säveltämän trumpettikonsertto HUSH:n solistina kahdessa loppuunmyydyssä konsertissa Helsingin Juhlaviikoilla Radion sinfoniaorkesterin kanssa kapellimestarinaan Susanna Mälkki. Verneri Pohjola julkaisi marraskuussa 2023 odotetun uuden albuminsa Monkey Mind. Kansainväliseen levyllä kuultavaan Verneri Pohjola: Monkey Mind -yhtyeeseen kuuluvat hänen lisäkseen pianisti Kit Downes (UK), basisti Jasper Høiby (DK) ja rumpali Olavi Louhivuori. Albumin taiteellisena tuottajana toimii Tuomo Prättälä. Tulevina vuosina hän keskittyy jälleen enemmän oman musiikkinsa säveltämiseen, orkesteriprojekteihin ja kvartetilleen, mutta tulee esiintymään ja levyttämään säännöllisesti muiden eurooppalaisten taiteilijoiden kanssa.