kriitikoiden valinta 2024
Kuvaaja: Aki Roukala
ANTTI AUTIO
TÄÄLLÄ SINUA KAIVATAAN
SOIT SE SILTI
Antti Autio on yksi Suomen rakastetuimmista uuden polven laulaja-lauluntekijöistä. Autio soittaa yhtyeensä kanssa raikkaaseen ja vahvaan laululyriikkaan sekä polveilevaan kitarointiin pohjautuvaa suomenkielistä musiikkia. Voimakkaat ja vilpittömät kappaleet kaipuusta ja rakkaudesta ovat lumonneet kuulijat ympäri Suomen. Ahkerasti keikkailevan artistin intensiiviset ja tunnelmalliset konsertit ovatkin useasti myyneet loppuun. Autiolla on poikkeuksellinen kyky vangita kuuntelija tilaan, jossa ajantaju sumenee.
Aution kehutut pitkäsoitot Minä tuon mukanani sateet (2017), Pihalla tuulee taas (2019) ja Kaikki talot huojuu (2022) ovat vakiinnuttaneet artistin aseman Suomen musiikkikentällä. Autiolla on hurmaava taito onnistua maalaamaan esiin kuulijoiden tunteita hienovaraisen lohdullisesti. Pehmeyden ja tunnelmallisuuden sidosaineena toimii häkellyttävä intensiivisen rohkea voima ja määrätietoisuus. Ensisilmäyksellä anti voi vaikuttaa kepeän helpolta, mutta kun tarkemmin kuuntelee, etenkin lyyrinen ilmaisu on täynnä painavaa kuultavaa.
Aution musiikkia on kuunneltu Spotifyssa yli 22 miljoonan toiston verran ja artisti on nähty esiintyvän mm. Flow Festivalin päälavalla. Edellinen albumi Kaikki talot huojuu on mennyt kultaa. Kriitikoiden arvostuksen osakseen saaneen artistin teoksia on noteerattu laajalti eri medioissa toistuvan ylistävään sävyyn.
Kuvaaja: Ira Aaltonen
BÄMÄ
JUMALA ON MUIJA
ISLAND RECORDS
Island Recordsille levyttävä BÄMÄ-yhtye julkaisi maaliskuussa kantaaottavan EP-kokonaisuuden Jumala on muija. Kokonaisuudella nostetaan esiin kontroversiaaleja teemoja, kuten uskonto ja seksi queernaisten näkökulmasta. Viime vuonna debytoineen yhtyeen muodostavat Helena Routa, Nelli Milan, satu sekä Tiia Karoliina. Yhtyeen musiikki syntyy samalla ydintiimillä ja tuotannoista vastaavat satu sekä Nelli Milan.
“EP on feministinen julistus, vallankumous ja Bämän esittely. Tehtiin se tosissaan mutta ei vakavissaan. Mietittiin, miltä teemat, joita on yleensä totuttu kuulemaan miesräppäreiden suusta kuulostaa meidän vetämänä – miten asiat saa uusia merkityksiä, kun kertojat muuttuu.”
Alun perin Kaiken takana on bämä -kappaleesta tutuksi noussut kollektiivi muodostui yhtyeeksi, joka herätti suurta kiinnostusta jo heti ensimmäisen julkaisunsa jälkeen ja on noussut isoksi musiikkikentän ilmiöksi, saaden kiitosta niin laajalta yleisöltään kuin kriitikoiltakin.
Kuvaaja: Salamata Mboup
GRANDE MAHOGANY
AS GRANDE AS
LAUNDRY MUSIC
Grande Mahogany heijastaa musiikin edelläkävijöiden henkeä, rikkoen rajoja ja loihtien soundin, jossa sykkii funkin elinvoima, alt-rockin rouheus ja psykedelia. Suomessa syntynyt muusikko imi itseensä maailman rytmejä jo varhain, ja muutto Manchesteriin 11-vuotiaana syvensi hänen musiikkinsa monikerroksista kudelmaa.
Arvostettuna monitaiturina Grande Mahoganyn pitkälti itse sävellettynä, sekä tuotettuna “Grande Mahogany – As Grande As” debyytti näki päivän valon keväällä 2024. Se sai ylistyksiä, niin suomalaisilta musiikkikriitikoilta kuin myös seuratuimpiin musiikkikriitikoihin kuuluvan, Needledropin Anthony Fantanon, sekä arvostettujen musiikkimedioiden kuten Colorsin ja Sleeping on Gemsin toimesta. Albumia kuultiin myös lämpimin noteerauksin radiokanavilla kuten BBC 6:lla ja BBC 1:llä, sekä KCR alustoilla Yhdysvalloissa.
Kesällä 2024 festarikauden huipentuminen oli täyteen pakattu Flow Festivalin Balloon-lava, joka oli yksi tämän vuoden Flown festarin tunnelmallisimpia kotimaisia esiintymisiä. Ylex kirjoittaa siitä miten, kymmenien metrien jonot täynnä uteliaita kuuntelijoita jäivät katsomosta ulkopuolelle keikan ajaksi. Samalla sisällä vallitsi kutkuttava tunnelma, kun yleisö hurrasi Grande Mahoganya lavalle spotaanein käsiaalloin ja huudoin.
Kuvaaja: Pekka Nurmi
HUORA
NELJÄ HUOLENAIKAA
SAKARA RECORDS
”Joku äiti tuli kertomaan keikan jälkeen, että ihanaa kun sä olet olemassa, että hän voi näyttää teidän keikkapätkiä hänen tyttärelleen. Että tällaisiakin naisia voi olla. Tämmöinenkin nainen on tosi hieno. Niinpä! Se tuntui tosi hyvältä. Mä olen erilainen Miss Suomi”, kiteytti Huora-yhtyeen Anni Lötjönen Soundin haastattelussa tänä vuonna.
Karismaattisen ja rakastetun Annin edustaman punkrock-yhtye Huoran neljäs pitkäsoitto Neljä huolenaikaa on yhtyeen monisävyisin albumi. Levy sisältää biisejä slovarista thrashiin, kuudennesta sukupuutosta rakkauden kaipuuseen, ja mukana on ensimmäistä kertaa Huora-historiassa myös vierailevia muusikoita. Albumilla kuullaan Miksei maailma jo muutu -kappaleessa koskettimissa Eero “Safka” Pekkosta ja sellossa Ismo Alankoa.
Punkrock-yhtye Huora nousi yleisön tietoisuuteen vuonna 2016 julkaistun Kaikki uuniin -EP:n myötä. Tarttuvilla biiseillä ja tinkimättömällä live-menolla läpimurron tehnyt yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Hukutaan paskaan vuonna 2017 ja suoraan fyysisen albumilistan ykköseksi kivunneen kakkosalbuminsa Kosto Elää! vuonna 2018. Kolmas albumi Älä luovuta ilmestyi vuonna 2022 ja nousi suoraan virallisen albumilistan ykköseksi sekä noteerattiin kahdella Emma-ehdokkuudella (Vuoden Rock, Yleisöäänestys). Bändiin kuuluvat laulaja Anni Lötjönen, kitaristi Paavo Pekkonen, basisti Ere Manninen ja rumpali Saku Sahlstedt.
Kuvaaja: Tommi Mattila
M
MUSTARASTAAT TULIVAT
PLAYGROUND MUSIC
M-artistinimen takaa löytyy laulaja-lauluntekijä sekä näyttelijä Minja Koski. M on mestari luomaan musiikillaan tarinoita, jotka ovat tajunnan läikähdyksiä arkisen ja absurdin rajamailla. M soljuu sujuvasti omintakeisella tyylillään iskelmästä elektropopiin.
Kuvaaja: Tekla Valy
VIITASEN PIIA
IHMISEN AIKA
UTOPIIA
Palkittu laulaja-lauluntekijä Viitasen Piia sukeltaa viidennellä studioalbumillaan ’Ihmisen aika’ syvälle ihmisyyden ytimeen. Julius Maurasen (mm. Oranssi Pazuzu, Olavi Uusivirta, Matti Johannes Koivu) tuottama albumi käsittelee kotia ja kodittomuutta, juuria ja juurettomuutta, äidiksi tulemista sekä ihmisen vaikutusta luontoon. ”Huomasin uuden albumin kirjoitusprosessin edetessä kirjoittaneeni useita kappaleita eri tavoin kyydistä pudonneiden näkökulmasta: tarinoita ihmisistä, jotka ovat syystä tai toisesta pudonneet tyhjän päälle tai joutuneet rakentamaan elämänsä perustuksia ja turvan tunnetta uudelleen”, Piia kertoo.
Viitasen Piian menestyksekäs vuosi 2024 huipentuu Helsingissä loppuunmyytyyn Aleksanterin teatterin suurkonserttiin. Albumin single Outo tyttö voitti MTV3:n Levyraadin ja nousi Spotifyn Viraalilistan sijalle 1.
Viisi kriitikoiden ylistämää albumia urallaan julkaissut Viitasen Piia on huomioitu uransa aikana Emma-ehdokkuuksin sekä Kriitikoiden valinta (2014) että Vuoden etno (2019) -kategorioissa. Musiikin tuottajien ja teknologien yhteisö Aux ry palkitsi kuulijoita ravisuttaneen Meidän jälkeemme hiljaisuus -levyn Vuoden albumi ja Vuoden single -palkinnoilla vuonna 2020. Viitasen Piiassa soittavat Piia Viitanen (laulu ja kitara), Mikko Malmivaara (kitara), Matias Tyni (koskettimet), Sarah Palu (harppu ja kantele), Juho Niemelä (basso) ja Miika Luoma (rummut). Lisäksi albumin kiertueella kokoonpanossa ovat olleet mukana Marja Ahlsved (koskettimet) sekä Petri Kuusela (kitara).